Tuesday, January 15, 2013

Tambah rajin dengan tuding baru

Tuding adalah perkataan keluarga kami gunakan sedari dulu hingga kini. Biasa orang panggil penunjuk. Adik beli di sekolah. Murah saja, seringit setiap satu. Macam-macam warna ada tetapi adik biasalah warna pink adalah warna pilihan dia. 

Bahagian hujung -  Dibuat dari benang bulu macam-macam warna. Didalamnya adalah lidi sate. Benang itu dililit dengan ketat dan bercorak.

Bahagian ekor - Kreatif dan ieda yang baik. Ada juraian benang di belakangnya itu yang kelihatan tambah menarik anak-anak.

Sebatang - Masuk di dalam Al-Quran sebagai penanda juga tidak terjulur habis jadi tidak mudah rosak. Betul-betul ikut panjang saiz Al-Quran yang biasa.  Pandai cikgu yang membuat penunjuk ini.

~~ Kadang-kadang hanya kerana penunjuk yang unik pun boleh membuat anak-anak rajin mengaji. Motivasi yang paling mudah buat anak-anak yang belum baligh.~~


84 comments:

Mia Kassim said...

betul tu kak.....(^_^)

Yaya Azura said...

kreatif sungguh! comel!
1st time dengar org panggil tuding..yaya panggil nunjuk..

Acik Erna said...

assalam kakzakie..betul l..acik tak pernah jumpa lagi orang jual untuk buat penunjuk ni..kalau pensil dan pen ada jumpa..

amirah said...

comel la penunjuk adik ni kak. perkataan tuding tu amie x pernah dgr. ini first time..selalunya memang kita pnggil penunjuk je kan kak

RedRose said...

kita dulu pakai duri landak tau sis. tak tau la mana my dad dpt tapi yg pastinya, dia xbeli. but now ni, my dotter guna penunjuk plastik yg ada jual kat kedai2 arab tu. cantik jugak, ada kerawang2 simple dekat bahagian pemegang.

redza said...

wah! semakin rajinlah adik mengaji

ummuaidan said...

betul tuh kak..tambah2 anak2 pompuan yg sukakn benda kiut miut nie...yg dulu selalu buat ngan kertas jer lipat2..

Fiza Rahman said...

Kretiflah kak. Tak pernah jumpa plak org jual kat sini. Rasa mcm nak cari juga. Skang ni pakai lidi satay tu jer ☺☺

1st time dgr perkataan tuding. Saya panggil penunjuk.

HeNRieTTa JoSe said...

Disini kami panggil penunjuk.....kami suka lidi enau....warna hitam pekat jd pilihan...semakin tebal lidi...semakin hebat la rasa diri....teringat zaman kanak kanak dlu....

Nurulhuda Abdul Latip said...

tuding sekarang memang cantik2 saya dulu pakai pensel je..

ariana said...

Assalam kakak.cantik penunjuk tu,.saya panggil penunjuk..hihi
Teringat zaman sy kecil dulu guna duri landak sbgai penunjuk, tp ada jg antara murid sy malasnya nak guna penunjuk, asyik guna jari je walaupun dh puas sy ckp, suruh cari satu penunjuk..bila dah satu kelas sampai 30 org lebih mcm2 karenahnya...

Afasz said...

alhamdulillah.

salah satu motivasi buat anak anak :D

*adik saya pandai wat penunjuk camtu

Fieda Rafli said...

oo..baru first time dgr tuding..kalau saya paggil tunjuk..sama jer ertinya kan...hihi

Izan Ishak said...

cantiknya tuding tu kak. satu lagi perkataan baru org johor yg izan belajar hari ni.

kreatif cikgu yg buat tu ye...

Qaseh Suhaida said...

betul2...cantik petunjuk tu...
kena beli satu utk anak dara qaseh ini spy dia pun rajin mengaji

Kesuma Angsana said...

betul tu kak!

QasehnyaRania said...

as-salam.betul tu kak :D

zaman saya dulu, saya buat dengan kertas..hihi

alhamdulillah jadi motivasi utk adik
selamat pagi akak:D

azi said...

cantiknya penunjuk tu....nanti saya nak cuba buat satu untuk Adik Aishaa..mesti dia tambah rajin macam "kakak Adik" nya.....he..he..

p/s..Adik Aishaa kalau orang tu dipanggil adik, dia suka panggil dengan panggilan Kakak Adik...:)

Ratu Hatiku said...

Cantik... Selalu guna bulu landak jerk :D

aTieYusof Family said...

cantik Kak.. betul tu..klu ada tunjuk yg cantik mcm tu boleh membuatkan anak2 semangat nak belajar..
dok berusaha ajar hero sy tu Mukaddam..:)

Mat Gebu said...

Setujuuu.....zaman kita dulu2 guna duri landak, tu pun dah dalam kategori 'macho' lah sangat. Nasib baik tak kena cucuk mata kalau masa ngantuk...hehe..

azieazah said...

Kita dulu kat kampung, guna lidi kelapa saja kan? Tak pun buluh diraut halut utk tahan lama...

Kniedaz said...

menarik!

aby said...

Cantik dan menarik,
Tp aby lebih latih anak tk guna tuding.
Huhu.
Skadar teringat mase kecil cukup sronok bile guna tuding bulu landak

Rai Ourkizuna said...

cantik..dulu2 saya suka guna duri landak..

Knor said...

ha ah kak cantik lg menarik.

nor juga guna lidi batang sate.

kadang2 guna juga utk cucuk anak bila tergagap2..

Cho Zila said...

tuding namanya yerk.. kita panggil penunjuk... anak2 sayapun sama suka benda yang lain sikit.. memang semangatler nak membaca..

JunAina said...

Aina masa kecik2 dulu guna buluh yang diukir corak atasnya. Kata org tua2 dulu-dulu penunjuk tak boleh selalu di tukar nanti benak hatinya.

Qhaifa Nur said...

betul tuh Kakzakie..Nur panggil kayu penunjuk...anak2 guna lidi sate saja...suka pulak tengok tuding adik ni cantik...lagi rajin nak mengaji...

Suraya Baharun said...

cantik...dulu saya ngaji guna penunjuk duri landak...pun cantik tapi tajam...

Angah said...

oh tuding namanya, angah panggil penunujuk je, masa kecik dulu guna lidi je utk jadi penunjuk

makchaq said...

Kreatif cikgu adik...
Adik sama macam Nafisah, suka pink & purple
makchaq dulu guna duri landak.. tak tau kenapa kebanyakkan anak yg mengaji masa makchaq semua pakai duri landak. anak2 makchaq pakai kayu yg diraut (pakchaq yg buat)

Jna marcello said...

Macam Na dlu guna landak punya duri ke ape ntah org panggil... Hehe tp mmg cantik petunjuk yg anak akak buat.. Kretif.

zulaikha megat said...

zaman saya dulu guna lidi pokok nyok..habis terkulai pelepah pokok nyok rumah tok guru dikerjakan oleh anak2 murid...

anak saya skrg guna pensel saja..senang nak tanda tempat berhenti..

Daddy Ziyyad said...

Teringat saya kak, dulu guna bulu landak! hihihih

Ummi said...

Dulu2 kalau sesaper guna bulu landak mmg berlagak...huhuhu

hainom OKje said...

KZ...orang Johor kot...OKje pun panggil tuding..he..he... macam kelakar bunyikan KZ...

Dulu masa OKje kecik pakai lidi aje...lepas suka letak daun tapak kaki itik ( kalau tak silap panggil dia)dalam Al-quran... nanti dia akan tumbuh akar... ada tak KZ?

ieda said...

betul lah kak
kenapa saya x terfikir nak belikan anak2 saya penunding macam nie erkk ..

BERT said...

jgn kan budak2 suke sy pun rase suke ader tuding camni.. kreatif ckgu yg buat tuding ni

Haryati Faizal said...

yati pun panggil tuding jugak kak...

Aziela said...

Saya tak pernah jumpa pun lagi. Bagusnyaaa. Cikgu tu selain dapat duit, dapat juga pahala.

Warna Warni Kehidupan said...

weehuuu...kita dulu guna lidi sate tu je, tak de benang2 gini..

Papa Mifz said...

antara tarikan untuk menarik minat budak2 mengaji kan kak...

kasih Salina said...

salam kak..cantik dan kreatif jugak tu..betol tu kak kadang2 benda camni boleh menarik perhatian ank2 untuk membuat sesuatu..

LiYa HaNiF :: said...

kretiff toi lah... hehe

MaMa Rey said...

b€tul tu kakzaki€..b€nda baru buat anak2 b€rs€mangat dan b€rtambah rajin

eira eixora said...

sy ingt kakak silap tulis tudung,. rupanya memang tuding =)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak..
alhamdulillah.. kdg2 benda2 kecik2 ni pun boleh menarik minat kita utk mmbaca alquran kan..

cma panggil lidi sate ..huhu..blh la DIY sendiri bila rajin :)

Sharifah Nadzarah said...

ASSALAM KAK..
SY PUN ADA KAK..CIK HB DPT MASA PEGI KENDURI...

ct rahani said...

kraetifkan kak.. cantik.. :)

Pen Biru said...

salam singgah.follow sini :)

Maria Menado~ said...

setuju.. motivasi. nampak kecil je bandanya tapi berguna.. hehe.

Kazman / Sue said...

buatlah yg terbaik asalkan anak2x bersemagat untuk mengaji...

ANIM said...

Tak tau lak namanya tuding kak w/ pun org johor gak..hihi. Jangan kata untuk adik, kalau ada jual yg adik guna tu, saya pun nak satu!!! Suka..

zila norazila said...

ingat masa kita kecik2.mcm2 patern tuding kita ada..h ehhehe smoga brtambah smangat adik:)

Ema Blog said...

first time dgr nama tuding..

-Sara- said...

kreatif..comel :)

Fadilah Aziz said...

cantikla kak, kalau rumah saya dekat dgn akak nak juga kirim beli satu..

are_lin@yu said...

cute nya cantik ;)

Dkna Abza said...

dkna sempat guna lidi dan kertas yang dilipat2 tu akak :)

Wak Gelas™ said...

warna warni penunjuk tuuu..,eHHhe

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

teringat zaman sekolah dulu.. pakai lidi je...

ayah moon...sampai skang, kalo baca quran, still ada lidi lagi....

Cikgu Ma said...

moga adik makin rajin baca al-quran

wahida said...

menariknya, unik lak tu...

Zaitun said...

Cantik...

Kak Zai ngaji guna lidi sate aje kihkihkih....

Ummi Iman said...

Mula ingat salah taip tuding tu tudung hihi... kalau kreatif benda tak suka jd suka sebab menarik. Bagus idea ni..

ummiross said...

kreatiflah cikgu yang buat ni, simple idea tapi memang menarik. Memang boleh jadi motivasi..

Nur-nba said...

Memang cantik... Kreatif.. ;)

norh said...

saya masih ada bilah nau yang saya pakai masa mengaji zaman budak2 dulu :)

suri solehah said...

rajinnya menjalin penunjuk..tiba2 teringat dalam citer budak2 geng mengaji..bawa pelunjuk baru siap tanya kawan dia..kau ada?kau ada hehe

L said...

memang elok.. =) hehe. boleh la L nk gune nt time nk nagjar kat sekolah.. huu

mama maman aka yana said...

mmg menarik... :-)

ibuintan said...

sy dulu sama macam Doc DZZ.. guna duri landak sebagai penunjuk

adza irdawati said...

sangat cantikk.. ingat lagi time budak budak belajar mengaji tp gunakan duri landak sebagai penunjuk ;)

♥nrina♥ said...

yelah..cantik.. tak pernah lagi jumpa kat sini... ni klu anak dah baca quran kene gak beli satu tapi dulu masa diorg mengaji sy bagi alat pengukur suhu baby tu utk jadi penunjuk...kan ada tajam sikit kat depan tu kan hahaha...boleh ler janji dia teruja nak guna hihi..

Princess Nusy said...

bagusla..hehe..kreatif.. ^^

Kakzakie said...

Guru/pendidik/cikgu walau apa juga gelaran mereka biasa ada saja idea utk menarik murid utk rajin. Hanya dengan tuding ini pun anak-anak masing-masing teruja jadi lebih rajin mengaji.

Terima kasih semua teman kakak ucapkan: -

Mia Kassim, Yaya Azura, Acik Erna, amirah, Redrose, redza, ummuaidan, Fiza Rahman, Henrietta Jose, Nurulhuda Abd Wahab, ariana, Afasz, Fieda Rafli, Izan Ishak, Qaseh Suhaida, Kesuma Angsana, Qasehnya Rania, azi, Ratu Hatiku, Atie yusof, Mat Gebu (kalau jadi macam tu cikgu mengjai yg kena CMG), Azieazah, Kniedaz, aby, Rai Ourkizuna, Knor, Cho Zila, JunAina (sesaja nak takutkan budak tu Aina), Qhaifa Nur, Suraya Baharun, Angah, Makchaq, Jna Marcello, Zulaikha Megat (kakak memang tak benarkan anak-anak yg mengaji guna pensil - tak mahu mereka conteng-conteng Al-Quran), Daddy Ziyyad, Ummi, Hainom OKje (betullah kami memang panggil tuding) , Bert, ieda, haryati Faizal, Aziela, Warna Warni Kehidupan, Papa Mifz, Kasih Salina, Liya hanif, Mama Rey, eira eixora, ♥ Cmª shIemª ♥, Sharifah Nadzarah, ct rahani, Pen biru (Terima kasih follow dan kakak dah follow juga), Maria Menado, Kazman/Sue, Anim (sebenarnya kalau rajin boleh buat sendiri kan...), zila norazila, Ema Blog, Are_linayu, Fadilah Aziz, Dkna Abza, Wak Gelas, CMA @ CikMoonAdnan, wahida, Zaitun, Ummi Iman, Ummiross, Nur_nba, norh, Suri Solehah, L, mama maman aka yana, ibuintan, adza irdawati, Nrina (asal boleh diguna sebagai penunjuk tak kisah) dan Princess Nusy.

Buat semua sekali lagi terima kasih dari kakak.

sudipVSsenduk said...

dulu kecik-kecik pernah pakai duri landak

ros_reeza said...

Ros pun panggil penunjuk, bukan penuding :)
Betul kak, boleh bagi semangat kat budak-budak kan :)
memang cantik pun penunjuk ni !

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...betul tu org Johor ada yg menyebut tuding...:)

Nastyna said...

memang cantik.... kan, small thing but big difference.

Remy hazza said...

penunjuk.....
kalau dulu pakai lidi jer kan....

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

kretip la..semakin smgt adik mengaji kan

aizamia3 said...

salah satu cara menarik minat anak agar semakin rajin membaca.. ;)