Monday, January 7, 2013

Lat's Place - masih segar dari dulu hingga kini

Melangkah ke sekolah pada tahun baru biasa anak-anak zaman sekarang lengkap segala peralatan yang baru. Mengenang anak-anak di Palestine entahkan berpeluang entahkan tidak buat mereka menikmati alam persekolahan seperti anak-anak kita. Bersyukur kerana anak-anak kita bukan saja boleh memiliki bahkan berpeluang memilih bermacam bentuk bekas pensil yang ada masakini.

Lama dan baru - Semua ini sebelum masuk sekolah. Untuk tuisyen, sekolah kebangasaan dan sekolah agama. Dalam banyak-banyak ini hanya satu yang baru (Mickey Mouse & Friends). Lama punya mama sudah cuci  sebab sayang. Boleh guna semula bila perlu.
Lat's Place - Baru dapat dari  kakak GB  pada hari Sabtu lepas. Terus tukar yang ada untuk dibawa ke sekolah kebangsaan pada hari ini. Terima kasih tidak terhingga dari adik buat kakak GB. Mama beli buat adik di Badan Book Store tidak ada set lengkap seperti ini. Pemberian kakak GB ini siap dengan pensil, pemadam dan pembaris unik. Cantik.

~~ Tidak sangka adik pun kenal dengan Datuk Lat. Sewaktu zaman aku kanak-kanak dulu katun Lat sangat terkenal. Buku Kampung Boy sampai lunyai kami adik-beradik berkongsi membacanya.~~

73 comments:

bujal X said...

saya sekolah bawak pen sebatang je~kalau bawak lebih mesti hilang~

:: Mrs.Eady :: said...

datruk lat tu awesome!

Sharifah Nadzarah said...

wah..bestnya kak...

ummuaidan said...

salam kak...
tengok pencil case yg cantik2 tuh teringat zaman sekolah2 dulu..heheh... lat nie popular utk byk generasi kan kak...

azi said...

seronoknya adik dapat set lengkap macam tu...semua dah ada..tak payah beli dah...:)

p/s wpun baru aja mula sekolah , pensil Adik Aishaa dah 6 batang hilang...he..he...

BERT said...

kenal juga adik dgn datuk lat tu.. sy pun suka baca kartun dia dolu2.. ade jgk ek katun2 dia kat set alat tulis tu.. cantik!

dhiera said...

saya pun ada kumpul buku kampung boy~ cerita dia simple tapi tetap menarik di baca

zulaikha megat said...

mmg bertuah budak2 sekarang..setahun kadang2 smpai 2 3 kali tukar pencel case berbeza dengan zaman saya dulu...rezki mereka kan kak zakie..

hainom OKje said...

Betul KZ.....budak budak sekarang ni memang asyik bertukar je barang dia walaupun masih boleh guna....kadang tu membebel jugak, tapi ayah dia yang manjakan...

OKje bukan apa nak menyimpan satu hal! nak buang sayang, guna idak jugak, jadi bertambah barang2 terpakai.... nak bagi sapa lagi sekarang ni....org kg pun semua pun dah berganti!

❤Kamsiah❤ said...

lama tak nampak pensil dan pembaris kayu mcm tu...

Ismaliana Sulaiman said...

anak2 zaman skrg mmg b'tuah kan kak.. :)

aritu masa bawa anak2 ke Hello Kitty Town lia nak singgah ke Lat's place (sebelah je pun) tp di sebabkan masa tu harraz dah mengamuk nak tidur x sempat nak singgah....

Knor said...

nor pun suka juga cuci2 barang lama..lepas tu boleh guna balik..budak2 rumah ni tak kisah kak..asal ada aje..janji ilmu penuh di dada.

Kakcik Nur said...

Murah rezeki KakakGb tu... :)

faraherda.razalan said...

Ctknya souvenir lat tu...mane gb dpt eh?

Kesuma Angsana said...

wah set lengkap yg cantik tu !

Ayu azmir said...

satu set...

ahmad humairi said...

Dulu....pakai kalam batu, harganya 5 sen 2 batang.....sekarang pakai iPad plak....

intanfirdaus247 said...

Salam kak zakie…cantiknya souvenier tuuuu

Kniedaz said...

saya bagi anak-anak bawa pensel 2 batang je..nanti hilang..dulu-dulu kalau ada pensel dan lain-lain jaga sangat-sangat..budak2 sekarang main lempar je...mmm..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

sy pun suka kartun Lat, hehe

fazrulnoor said...

menariknya...org lain xde tu

Qhaifa Nur said...

senang kalau peralatan kita sediakan semuanya..taklah minta lagi bila nak digunakan Kakzakie.....

Ena's Palace said...

wah..menariknya..
bertuah anak2 sekarang..

boni kacak said...

kampung boy... legend tu..hehehe

redza said...

belajar rajin2 adik....datuk lat memang best..sy pun suka

ieja amieja said...

assalam kak..
zaman sklh dulu ieja pernah jumpa ngan datuk lat..masa tu ada rombongan seklh g kat tmpt dia..sempat mintak autograf tuh..hehe
thn ni ank2 ieja sume gn beg baru , kotak pensel baru jg peralatan baru utk seklh pg..yg lama ieja basuh gu plk utk seklh petang..si kakak klu x penuh isi dlm kotak pensel dia mmg x sah..berbanding arina sy bg 2 btg pensel je sekali ngan pemadam dan pembaris..bukan apa selalu saja hilang..penjang berjela plk..^^

citarasa rinduan said...

wahhhh
.
ayu pun pupuk semangat cintakan prmberian org dan sayang barang2..
moga umai contohi adik

amirah said...

cantiknya collection lat's place ni kakzakie...amie pun suka.

lieyalatif said...

betul tu kak...budak2 zaman skrang beruntung...mcm2 ade skrang ....cantik2 ...tinggal nak sedia duit jek beli heheheeheh...

kak cantik laa datuk lat punye collection tuh....

HeNRieTTa JoSe said...

xthu plak rietta ada koleksi lats yang sebegini....dlu masa skulah...pinjam buku cartoon dr pustakaan saja...

Asyifa Mustaffa said...

Suka katun dato' lat....sngt2 mnarik....:-)k

Nini D.. said...

kartun Lat mmg best.saya suka!

Cho Zila said...

memang budak2 sekarangni bertuahkan.. leh pilih sendiri.. kita dulu mak bapak pilihkan dan kebetulan tak banyak pilihan cam sekarang..
lat tu kitapun suka... maalumler orang kampung teman... kat mana yerk kakak GBtu beli cantik lak...

Werdah said...

Assalamu'alaikum kakzakie

Anak no 3 kak sangat minat dengan karya Dato' Lat tu, dan dia sendiri sangat minat lukis kartun.. tentang pencil box ni memang banyak pilihan..

Fiza Rahman said...

Kampung Boy tu...cantik.

Mimie said...

budak2 skang memg utg..nak ape je dpt n leh tukar2 lg

Mia Kassim said...

cantik set alat tulis tu....unik

Warna Warni Kehidupan said...

untungnya budak2 zaman sekarang.. tahun baru, semua baru.. tak macam kita dulu2.. tak kisah pun baru ke tak.. yang penting ada..

Ujie said...

menarik la kak set alat tulis tu. nampak nostalgia gitu..

Haryati Faizal said...

erm...cantik n menarik...

Aziela said...

Cantiknyaa... Saya tak pernah tahu pun ada set mcm tu. Selain Kampung Boy, saya suka 3 Dara Pingitan juga...hehehehehe

gadisBunga™ said...

Datuk Lat tu memang sinonim sebagai kartunis berjiwa Malaysia. kitorang kat rumah kalau ada insiden2 pelik dan lawak, biasanya akan cakap 'Kalau Lat nampak ni dia dah buat kartun dah'. heheh!

LiYa HaNiF :: said...

berbeza kan kak.. zaman dulu dengan zaman sekarang budak2 ni sekolah... dulu apa yg masih elok dipakai balik sekarang ni bila sekolah buka je semua nk baru... untung anak2 zaman sekarang nie ^_~

hana hadi said...

unik laa..pencil tu

zila norazila said...

bestnya dapat free lagi..lpsnie adik mesti lbh bersemangat nak menulis kak..cntik koleksi dr lat tue..

Daddy Ziyyad said...

cantik dan unik la set pencil case + pensil2 Lat tu....pandai GB carikan...hihihihih

Amy Sinar Raudah said...

wah best la adik dapat set lengkap gitu...pasni semakin bersemangat la adik nak belajar...

pena rozie said...

Dah lame tak jumpe pensel mcm tu. ade lg ke???

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

wahhh nampak special lat's place.. satu set nie...

rasa nak jugak.. :) hehehe

Queenie said...

sekarang ni saya lega sikit, zaman anak sulung dulu ya Rabbi...hari2 (diulang hari2) bawak pensel baru, color baru, rupa2nya jadi tukang fara'ed pensel kat sekolah....kalah anak kilang pensel!

nik ros said...

cantik la souvenier tu. lukisan katun lak tu. budak2 mesti suka

Jna marcello said...

wahhhhhhhhhhh cantikk nyeeee dpt 1 set dari kakak GB tu..Na pulak rasa xcited tgkkk pansil box tuu hihi

Ema Blog said...

special pemberiaannya

Izan Ishak said...

cantik sangat set lat's place tu kak zakie. izan suka! zaman2 izan kecik dulu mmg kartun datuk lat lah antara yg diminati.

lama dah tak jalan2 badan bookstore. kalau ada peluang ke sana rasa nak borong semua buku yg ada.

wahida said...

serius ohsem set pencil case tu kak...kakak ada tanya GB tak, mana dia beli? saya berminat la...

Temuk said...

Assalam, kakzakie
Bila budak-budak sukakan kelengkapan yang mereka ada, insyaAllah mereka jadi lebih berasa seronok untuk belajar. Dengan kuatnya!

Jatuh cinta pada buwahnongko nombor one kakzakie dalam last entry tu!

ANIM said...

budak sekolah la ni kakzakie, mewah dgn alat tulis. setiap kali habis kelas, penuh bekas dengan pensil pembaris, colour pencil saya kutip. tanya esok hari, masing2 tak mengaku. saya rasa sebab la dah ada mydin, tesco, giant dan seangkatan dengannya. mak depa beli banyak2, depa tak reti jaga ebab kat rumah ada banyak lagi..

TiranaAduka said...

salam bakyu
Teringat pulak pd kartun 3 dara pingitan dlm majalah gila2 suatu masa dulu.

Zaitun said...

Memang bertuah budak2 sekarang jika dibandingkan dengan kita zaman dulu. Semua baru dan branded.

Rapunzeel Cikilolo said...

aku pun suka tengok cerita lat. kalo kat tv tu berulang-ulang...

makchaq said...

Anak2 makchaq bekas pensel & beg selalu pakai bertahun2, tapi pensel pulak yang selalu hilang.. Sebabnya bila tercicir atau tertinggal, kalau jumpa takut nak ambik, kononnya takut orang lain punya, dah kebanyakkan murid pakai pensel sama..

Mat Gebu said...

Waaa...ni yang pakcik mat jelesss..mana kak GB ni, pakcik mat pun nak jugakkk....ehhh..tiba2 jee...hahaha...

ariana said...

Saya pun mmg minat ngan kartun lat..skrg dh buat kartun dan cd lat ye..dulu buku komik tu je lah..
Bagus kakak mengajar ank2 berjimat, gunakan lg yg lama dan masih blh digunakan tu..:)

kak nora said...

Dulu lain sekarang lain..ank 2 zaman skarang demand..

Marya Yusof said...

As salam Kak Zakie,

Rasa rindu nak jenguk blog kawan2... Terima kasih atas doa :))

Marya pun ade pencil case zaman belajar dulu lagi tp taklah sebanyak koleksi akak! Skrg bagi Iman buat main... tak tahulah smp bila boleh tahan :)

Kakzakie said...

Walau apa pun tempat pensil bagiakan satu trend sekarng buat nak-anak ke sekolah. Gambar-gambar yg menarik itulah yg biasa menjadi daya tarikan mereka.

Terima kasih kakak kepada semua yg menitipkan komen di entri kakak ini:-

Bujal x, Mrs Eady, Sharifah Nadzarah, ummuaidan, azi, Bert, dhiera, Zulaikha, hainomOkje, Kamsiah, Ismaliana Sulaiman (GB beli di sinilah Lia - dekat dgn tempat kerja dia), Knor, Kakcik Nur, faraherda.razalan, Kesuma Angsana, Ayu Azmir, ahmad humairi, intanfirdaus247, Kniedaz, Seri Kandi Tanah Jauhar, Fazrulnoor, Qhaifa Nur, Ena's palace, boni kacak, redza, ieja amieja, Citarasa Rinduan, Lieyalatif, amirah, Henrietta Jose, Asyifa Mustaffa, Nini D, Cho Zila (beli di hello kitty town - dekat dgn tempat kerja Gb), Werdah, Fiza Rahman, Mimie, Mia Kassim, Warna Warni Kehidupan, Ujie, Haryati Faizal, Aziela, gadisBunga (RAMAI YG SUKA DAN NAK BELI BUAT ANAK MEREKA, ADA LAGI KE DI HELLO KITTY TOWN SEKARANG NIE GB?), Liya Hanif, hana hadi, zila norazila, Daddy Ziyyad (Hello Kitty Town kat dekat dgn tempat kerja dia doc.), Amy Sinar raudah, pena rozie (ada PR), CMA @ CikMoonAdnan, Queenie, nik ros, Jna marcello, Ema Blog, Izan Ishak, wahida (beli di JB sini ada tempat riadah anak-anak dipanggil Hello Kitty town wahida - tapi tak tahu ada lagi ke tak sekarang ni), Temuk (nangka kampung cikgu), Anim (betul tu Anim), Tirana Aduka, Zaitun, Rapunzeel Cikilolo, Makchaq (ada baiknya sebab dia tak mahu dikata ambil hak org lain makchaq), Mat Gebu (kalau nak kenalah panggil kami lagi makan-makan nanti Gb beli satu utk CMG hihi...), ariana (bila dah cuci pun kelihatan baru juga sebab dah bersih kan cikgu), Kak Nora dan Marya Yusuf.

Buat semua terima kasih dari kakak sekali lagi.

azieazah said...

Masuk tahun baru, semua nak baru. Takpa la, sebagai semangat dan motivasi apa salahnya.

fieda said...

cantik la pencil box tu..semua ada hasil tgn datuk lat.

ros_reeza said...

set lengkap tu, Datuk Lat punya :)

Bagi ROs, Tak salah kita belikan alat tulis yang baru anak anak.. Sedikit sebanyak akan memberi semangat untuk anak anak ke sekolah,.. :)
ROs pun selalu belikan untuk anak anak saudara Ros, sebab nak bagi dorang seronok ke sekolah..

intanfirdaus247 said...

Kak Zakie,
Bukan Isnin tu x payah replace?? Sebab bila jatuh Ahad, terus di bawa ke ISnin….sebab kat sini cnggitu..

Hhahaa..jawapan teka teki akak bg salah..akakakaka..nanti intan reveal jawapan dia..cewah

Puan Kutu said...

cantiknya bekas pensil yg last tu..mmg nmpk unik..:)

Ann Ishak said...

saya pernah jumpa Datuk Lat in person masa datang buat talk dekat office dulu

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

datuk lat wani suka baca karya dia hehe..unik la set kayu tu