Thursday, January 31, 2013

Sejenak merenung ketika berada di lapangan terbang

Malam itu kami ke Lapangan Terbang Sultan Ismail yang jaraknya tidak sampai sepuluh minit dari rumah. Pergi pun dengan memakai baju tidur saja.. Menghantar anak gadis yang punya mata imaginasi yang tajam termasuklah hal yang berkaitan dengan bunga-bunga. Tunjuk saja gambar bunga dia tahu apa nama bunga tersebut. Nama pun gadisBunga

Berdua - Dua anak dara ini bukan main akrab betul. Selesai solat dan makan malam sudah mula bersiap-siap untuk bertolak.
Menuju ke balai berlepas - Lihatlah adik mengalahkan mahu menghantar mama. Beg kakak GB pun dia yang galas. Sayang kakak katakan.
Beratur - Adik macam hendak ikut sama terbang. Selepas singgah di book store membeli novel dia ikut beratur.
Balik memimpin Atuk - Niat hati mahu mencari coklat tapi outlet sudah tutup. Cepat betul kedai tutup tapi selamatlah duit mama/papa kalau tidak adik pantang ke sini mesti hendak membeli coklat.

~~ Amat jelas kelihatan bila tiba di tempat-tempat yang melibatkan kos yang agak tinggi majoriti yang ada bukanlah dari kalangan mereka yang sama warna kulit dengan aku. Rata-rata mereka yang sepet dan cerah kulit. Sedih juga bila melihat senario begini. Bagaikan bukan berada di tanahair sendiri bila sana-sini berkomunikasi dengan  bahasa yang tidak aku fahami.~~


78 comments:

Lya Colours said...

biasa la tu mahal memang kurang la orang kita p

cheqna said...

kalu mahal..mmg cheqna pun x akan ke tempat itu hehehehe

Nurulhuda Abdul Latip said...

Sayang adik ngan kak GB eh..:)

BERT said...

org kite tk lyn tmpt mahal2 camni kot hiihi

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

nak fly ke mana tue?

ariana said...

Betul tu., bimbang jg rasa hati kdg2 sbb memikirkan org kita yg banyak ketinggalan..sdgkan duduk di negara sndiri..huhu, anyway kakak nk kemana tu?

aizamia3 said...

wah gadis bunga dah sampai ke sana.. dak Nuha tak sampai2 lagi..

Acik Erna said...

assalam kakzakie..adik ayang sangat kati ka GB tu..adik seorang yang penyanyang..dah tentu ikut ibu ayahnya kan kakzakie

ummuaidan said...

Wah bukan main lagi adik seronok mneghantar kakak'bunga'nya nak balik yer..
Kalau high standard sket tempatnya mungkin ramai ong kita yg tak berkemampuan kot..

Cho Zila said...

adik sayangkan kakak GB.. nanti jumpa lagi yerk...

Mia Kassim said...

Semoga selamat sampai ke destinasi yg dituju....

hainom OKje said...

Itulahkan KA.... macam rasa terpinggir je kulit yang coklat ni....
Nak kata apa pun tak boleh sebab mata sepet kulit cerah tu memang rajin berusaha.... nak buek camno....

CiKPuaNLawA said...

anak2 saya pon suka cik gB..

Rapunzeel Cikilolo said...

lapangan terbang tu yang kat senai eh?
da tukar nama eh?

Saya Disini said...

:)

ros_reeza said...

Semoga selamat tiba ke tempat yang ditujui :)

mama maman aka yana said...

biasa la kak.. ekonomi kita nih sering terhalang utk kita sama2 bermewah2 seperti org lain.. sian kita kan kak.. :)

kasihibu said...

adik mesra dgn kak gb ye?si manis tu memang menyenangkan sya pun suka dgn senyum dia

CeqGu said...

amboii rapat sungguh adik dengan kakak yer :)

Kasih Salina said...

nak ke mana tu kak..kenapa begitu ye kak..sebabnya org melayu tidak suka cabaran, lebih suka kerja gomen walaupun jadi kerani tp ada ijazah..bangsa yg putih2 kat negara kita ni semua berebut peluang kuasai ekonomi banding org melayu mak bapak dah set dalam kepala anak2 supaya makan gaji untuk masa depan yg terjamin.

redza said...

xde rezeki adik nak beli cokelat kat situ

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

orang kita memang tak ramai berada di tempat begini, kadang rasa cam keasingan dalam duka pulak. Tapi realitinya, Kakzakie, kalu jumpa orang kita pun tak ramai yg sudi bertegur sapa..

Munnafendy said...

coklat dlm airport mmg mahal...kalo beli atas flight lagi la double triple mahal..

Ibu Lala said...

Nak pegi mana tu kakak. Ooo dekatnye epot dgn rumah akk..

Suraya Baharun said...

setuju ngan statement akhir akak tu...

aTieYusof Family said...

Erm biasalah Kak.. klu tempat2 mcm tu jarang org kita nak pegi..mahal sau hal..hehe.
klu pegi mana2 airport mesti cari coklat..:)

sahromnasrudin said...

masa saya gi Kuching ari tue, ayat terakhir itulah yang lekat pd fikiran sy huhhhh

aDisH.sHidA said...

kalau tahu kak Zakie area Senai je..boleh la pegi melawat kan..huhu..

rapat nya adik ngan GB..seronok kan macam tu..


biasa la tu kak Zakie tempat2 yg mahal2 nie jarang nak jumpa sama kulit dnegan kita.kalau ada pun myb yang galas handbag tak sama jenama plak dengan kita..ehehehe

m.u.l.a.n said...

memang kat airport cokelat sedap2..

Warna Warni Kehidupan said...

comelnya baju tidur die...

ANIM said...

kakzakie..itulah juga perasaan saya saya tika ronda penang tempohari..tanah kita tapi milik orang...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

suka gambar atok nagn adik jalan beriringan tu...

Aziela said...

Masa nie GB belum terlari2 kejar flight lagi kan...?

Everytime di airport, memang saya sedih bila tengok bangsa saya hanya seciput. Dan bila seciput, kita seolah2 dipandang remeh dan lekeh oleh si kulit putih dan mata sepet. Tu yang selalunya saya garanggg jer bila di airport.

the malay male said...

org kita pun mampu sebenarnya untuk ke area ber kos tinggi tu.... kena majukam diri dulu la

amirah said...

kakGB ada di johor ye,..patutla seronok adik..betul kak, bila di tempat2 mcm ni, ramai yg bukan bangsa kita.

Knor said...

kalau mahal tu org kaya aje yg mampu pg kak..org miskin segan tmpat2 mcm tu..tak biasa, bukan tak ada duit..

kat kmpung rumah besar2..mengalahkan org yg duduk bandar ni..dah kaya dah semua..tambah2 kerajaan asyik hulur duit je..heheh lebihlah pulak nor ni..

ummiross said...

Salam Kakzakie..comel je bergambar dua beradik tu, adik pun nampak manja dengan kakak, tentu kakak kesayangan tu.
Yelah Kakzakie,moga orang kita terus berusaha memperbaiki status ekonomi, terus bersaing..

aby said...

Salam kz,
Klu tk nk org fahami bahasa kita kt tmpat2 terbuka mcm tu ngomong jowo jer. Psti ramai tk faham kecuali cleaner2 kt sana tu... Terbang ke mana tu.
Sepoloh dino meneh utk aby mabur ... Wes cepak dino nay dek2 kan jugak la

~Beb~ said...

Assalam kakz,

Akrab sungguh dua beradik nih. Comel je nengok nye. Kakak tu nak kemne?

KY said...

antahlah KY pun tak tahu nak cakap apa dlm hal macm ni

Aju Mohit said...

suka tgk gmbr adik pimpin tangan atuknya, hmm sib bek kedai tutup jimat duit mama ye ;)

nea lopah said...

cantik nya baju ana muslim. Cik bieha pun suke sgt dgn brg ana muslim.

Nini D.. said...

bangsa kita terpinggir di tanah air sendiri.sedih kan..

Rinna said...

Kalau kat airport barang2 sure mahal kan.. tapi tu ler.. kat negara sendiri.. ramai bangsa asing.. cam tak de sekatan dah.. masuk ramai2 gitu..

Qhaifa Nur said...

kalau datang airport ni..jenjalan saja nak beli fikir dulu...mahalnya kemain...

sedih yup adik kak GB nak pulang...

Ratu Hatiku said...

Semoga selamat sampai ke destinasi..

Ema Blog said...

nak ke mana kakak tu? ema pun baru lepas balik dr airport.

Rai Ourkizuna said...

bagus adik..mudah mesra dengan orang..

saya pun berkira nak beli barang kat airport kak.. sesetengahnya berganda mahal berbanding kat luar..

Zie said...

itulah, saya pun blum pernah naik. hehehe apapun.. tak pernah tak kisah sangat.. tak penting pun... irulah mereka2 lebih berkuasa ditanah air melayu

Kancil 8349 said...

sabar jelah

Puan Kutu said...

bangsa kita kebanyakkan taraf hidupnya masih rendah..bangsa mereka memonopoli sebab byk sebab..org kita kena buka mata..:)

Haryati Faizal said...

beshnye kak airport dekat ngan umah...

Papa Mifz said...

PM dah bertahun-tahun kerja dengan mereka yg sepet, sehingga bahasa mereka pun PM dah faham sikit2...hehe

Hanis Azla said...

rapat betul adik dengan GB.. suka tgk kemesraan mereka tu..

Kesuma Angsana said...

tmpat2 mcm ni standard mc tulah kak.. amboi mesar betul tu si adik dgn GB ye

Cheq Kaq said...

Memang betul kakak..tempat2 camtu memang kurang yang sebangsa dengan kite..huhu

aanie said...

mama pun berbaju tido jugak ke? hehe....

Daddy Ziyyad said...

Salah siapa?
Salah bangsa kita sendiri..

"jual" bangsa sendiri sebab kepentingan peribadi/politik..

dan sikap sesetengah bangsa kita sendiri yang malas belajar, malas bekerja....

-Sara- said...

yelah kat tempat kelas2 cmtu berapa kerat jelah org2 kita kan kak..

izan mama mia said...

mmg ramai org asing dctu

noor liyana said...

dah boleh nampak kan taraf hidup org melayu dgn org bukan melayu..jauh berbeza..mereka lebih kaya dr bangsa melayu..sedangkan ni tanah melayu

atie said...

Salam kak zakie..... lama tak bersua...semoga sihat sejahtera

ibuintan said...

Bunga yg harum..... betuah Gb

Bangsa mereka cepat kaya sbb mereka x kesah akan sumbernya

Hidayah said...

As-Salam , betul...dayah pun rasa susah hati juga ngenangkan betapa "org kita" tertinggal beberapa langkah dibelakang..

Hanny Abdullah said...

Salam kak zakie...mmg betul lh, kalau gi airport mesti cr coklat..dh jd habit..airport gan coklatnya

azieazah said...

Wahhh bestnya, Atuk pun ikut sama!

Juhariah Johari said...

Salam KZ

Nampak adik cepat mesra dan cepat sayang dgn seseorang. Bagus betul ukwah dia. Tentunya dari ajaran mak bapak dia. Moga adk nanti jadi anak soleh selamanya. Amin.

Kakzakie said...

Sekadar menghantar GB bukan urusan untuk ke mana pun. Adik memang sayang dgn GB kalau boleh mahu terus GB duduk dgn kami.

Terima kasih semuanya:-

Lya Colours, cheqna, Nurulhuda, Bert, Be Simple Beb, ariana, aizamia3 (GB memang dah duduk JB lama dah), Acik Erna, ummuaidan, Cho Zila, Mia Kassim, hainom OKje, CikPuanLawa (GB pandai ambil hati anak-anak), Rapunzeel Cikilolo (lama dah nama dia begitu setahu kakak sejak kakak tinggal di sini), saya disini, Ros_reeza, mama maman aka yana, kasihibu, ceqgu, Kasih Salina, redza, Seri Kandi Tanah Jauhar, Munnafendy, Suraya Baharun, Ibu Lala, Atie Yusof, Sahromnasrudin, adish.shida (itulah jumpa Ayu tak jumpa kakak ye tak apa lain kali hihi...), mulan, Warna Warni Kehidupan, Lizz@hazlizalizz, Anim, Aziela, the malay male, amirah, Knor, ummiross, aby, Beb (bukan adik-beradik Beb tapi teman blogger - sila klik nama yg kakak boldkan), KY, Aju Mohit, nea lopah, Nini D, Rinna, Qhaifa Nur, Ratu Hatiku, Ema Blog, Rai Ourkizuna, Zie, Kancil 8349, Puan Kutu, Haryati Faizalngsana, Cheq Kaq, aanie (A'ah kakak pun sama aanie - malas nak cantik-cantik sekejap aje pun), Daddy Ziyyad, Sara, izan mama mia, Noor liaya, atie (moga atie pun sihat hendaknya), ibuintan, Hidayah, Azieazah (kakak kalau nak kemana pun Azie mesti tanya atuk nak ikut atau tak - bimbang dia teringin kan. Kalau dia nak kami bawa walau ke mana sekalipun) dan Juhariah Johari.

Terima kasih sekali lagi buat semua.

gadisBunga™ said...

baru sedar saya tak komen semalam. baca entry, sengih2 lepas tu lupa nak komen. sebenarnya saya seharian kat luar semalam dan akses ke blog cuma pakai talipon dan internet digi. hahaha!

tq akak dan adik...saya bertuah kenal kak zakie sekeluarga. walau family jauh tapi tak rasa lonely sebab family kak zakie treat saya macam keluarga juga. :D

Maria Menado~ said...

biasalah tu =(
xpe. maybe hikmah.. org kite berjimat cermat. hehe.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak zakie..
airport ni kat mane ye? huhu.. cma x penah lg g airport..apetah lg nek kapal terbang..

uhuhuh...
manis anak2 akak ni :)

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...hantar GB ke airport yer...ke mana destinasi GB tu...:)

elly nadyra said...

Baju adik, sama ngan baju anak auntie!
Itulah hakikat jurang ekonomi kita, itu pun org kita x celik2 lg! Tp scenario plg sayu bila penjual bangsa len, bangsa kita lk pembelinya! Jual harga berganda kt kita,apakan daya! The buying power is not ours!

Mimi Azirah said...

skrg sume mhl..adatla kak kan

Kakzakie said...

Terima kasih juga: -

gadisBunga (kakak dapat agak mesti GB busy semalam), Maria menado,♥ Cmª shIemª ♥ (GB tu bloger yg dah macam adik kakak Cma), Mas Zull (balik KL Mas), Elly Nadyra dan Mimi Azira.

Terima kasih sekali lagi:)

intanfirdaus247 said...

salam kak..intan pon suka cekelat..especially dark coklat..hehe...tp tmpat2 mcm tu memang mahal ..hmm

Ummu Muhammad said...

rileksje adik hehhe comel..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

GB nak g mana tu akak