Thursday, February 21, 2013

Contest Kaca Mata PapaMifz.com

Teruja juga untuk turutserta contest anjuran Papa Mifz . Pada semua teman blogger silalah jangan ketinggalan untuk turutserta.  Sila klik di sini untuk mendapat keterangan lebih lanjut. Terlebih dulu ingin aku katakan biasa aku menyebut cerminmata bukan kaca mata. Spectacle pula aku sebut spec saja. Oleh sebab itu dalam entri ini aku menggunakan perkataan cerminmata. Lihat beberapa garispanduan yang Papa Mifz berikan.
  • Apa jenama bingkai kaca mata sekarang? 
  • Anda beli kaca mata tersebut dimana? Apa nama kedai?
  • Kanta kaca mata jenis apa yang dipakai sekarang?
  • Pengalaman manis atau pahit sepanjang berkaca mata?
  • Harga kaca mata tersebut?
  • Anda menyesal beli kaca mata tersebut?? Kenapa?

Posing di atas diary - Ini yang frameless
  • Kedua-dua cermin mata aku adalah jenama Bonia. Biasalah orang tua punya citarasa. Apa yang penting boleh nampak mana yang tidak mampu dilihat jika tanpa bercerminmata.
  • Dari dulu hingga kini kedai pilihan aku adalah Focus Point yang terletak di Skudai Parade sebab dekat dengan rumah ditambah pula pemilik kedai sudah mengenali kami. Optical ini bagaikan kedai kami seisi keluarga sebab semua buat di optical ini.
  • Sebab rabun jauh mestilah kanta cembung. Tetapi Mak Zah punya ada dwi-kanta cembung dan cekung. Kami juga pilih lens jenis plastik sebab ringan berbanding kaca yang berat.
  • Pengalaman pahit terjadi lima tahun lepas ketika menunaikan ibadah Haji cermin mata aku patah.  Tersedar sebaik selesai menunaikan solat Isyak. Ketika itu pula hanya sepasang yang ada. Terpaksalah buat baru di sana (belakang Hotel Hilton sebelah Masjidilharam). Bayangkan tiga hari tanpa bercermin-mata dan sepanjang masa itu ke sana-sini nampak kelabu. Lagi sukar bila balik selepas solat Isyak untuk balik ke hotel pada waktu malam dengan jalan yang sesak dengan lautan jemaah. Masa itulah aku kena pegang tangan en hubby kuat-kuat bimbang tersalah pegang tangan Pak Arab atau Pak negro.
  • Harga cerminmata yang buat di Mekah itu murah saja iaitu hanya 130 Riyal dan tidak ada brand pun. Sekarang kedua-dua pasang cerminmata aku Bonia yang lebih-kurang 4 angka jugalah harganya.
  • Membeli yang di Mekah aku tidak menyesal sebab telah membantu aku dapat membaca Al-Quran semula ketika itu. Dapat menunaikan ibadah Umrah sunat berkali-kali, dapat shopping, ziarah dan menjamu selera di banyak tempat bahkan sehingga balik ke Malaysia aku menggunakan cerminmata tersebut. Terima kasih cerminmata Arab:) Banyak sudah jasanya diberikan pada aku ketika itu. Cerminmata sekarang biasa aku akan tukar 2 tahun sekali. Aku juga memerlukan dua cerminmata kerana bimbang seandainya terjadi kejadian tidak diingini sekurang-kurangnya ada satu lagi sebagai pengganti. Begitu juga anak aku, pernah terjadi ketika bermain bola jaring cerminmata terkena tangan kawannya lalu patah. Waktu itu terpaksa diselotep dan mengunakannya juga sementara menanti yang baru siap. Anak kedua aku hanya mandi dia akan buka cerminmata. Ada niat bila sudah dewasa katanya dia mahu jumpa Prof. Dr. Muhaya hendak buat lasik. Pada yang biasa bercerminmata jika tidak memakai kepala pun boleh pening. Jadi alternatif sekarang kena ada cerminmata dua pasang setiap seorang.
Milik aku juga - Separuh frame posing di atas meja.
Usah diratap nasib begini
semuanya itu sudah suratan
tarikh tutup 15 March ini
sila turutserta jangan ketinggalan

~~ Dulu bibik (pembantu rumah aku) pernah mengatakan jangan menjahit waktu dalam pantang katanya mata akan rabun. Kini aku merasakan bagai ada kebenaran bila mata aku kini bukan saja rabun jauh, tapi bagaikan rabun dekat juga. Tetapi menurut Optician yang selalu aku kunjungi ini adalah perkara biasa bila usia telah mencecah 40an.~~

82 comments:

OKje said...

Kaca maca OKje biasa-biasa aje KZ... tak ada brand pun... Rm150 kot package..(igt-igt lupa) hehe.. tak de le rabun sgt.. sikit je sebelah kiri ni, kalau tak pakai kaca mata pun masih nampak...alhamdulilah

umiawadah said...

Alhamdulillah,,,saya masih belum pernah memakai kaca mata.masih cerah lagi mata ni dalam usia 36tahun ni..kata orang nak cerah mata setiap pagi pandang rumput hijau...saya jarang juga buat gitu...sekali sekala je...

Unknown said...

Cermin mata yus takde jenama kak, hihi, PM ada pelawa yus untuk join contes ni juga, lom sempat nak buat apa pun.

Good Luck kakzakie!

aizu's life said...

hamboii.. panjang-lebar penerangan yg diberi.. so selaku 'juri awam', org isytiharkan akak sbg pemenang.. heheheh...
gud luck kak.. :)

Aziela said...

Saya memang rabun jauh yang kritikal. Langsung tak boleh kalau x ada cermin mata. Selamat bercontest yer Kak Zakie.

ahmad humairi said...

Good luck.

Moga bertambah koleksi hadiah...

aanie said...

sy pun suka buat spek kat focus point....puas hati...

kalau sempat, nak join jugak la....

nazayiena said...

Nak join juga contest dr PM nie nanti klu ada kesempatan.Good luck kakzakie.

Kniedaz said...

Saya pun kalau mandi n tido je buka cermin mata, kalau tak melekat je la kat muka cerminmata..huhu

Fazleyatul Aini said...

saya tak pakai spek hihi

Nini D.. said...

wah,..nak join jugaklah!

Cho Zila said...

selamat menjoinkan diri... ramai kawan nanti.. selamat berjaya..

Bunda_nora said...

assalam KZ, kacamata bunda lebih kurang sama macam KZ...brand n power pun sama...memang betul Optician tempat bunda pun cakap camtu...dalam usia 40an keatas masaalah rabun dekat n jauh tu perkara biasa..

BERT said...

alamak tak pakai spec hihi.. gudlak kak.. moga akak berjaya ya contest ni

Kayu Manis said...

SEMOGA AKAK BERJAYA DGN CEMERLANGNYA..

NOR PUN RABUN JUGA..

Mama4hero said...

gud luck kak..nanti nk join.

Umm AA said...

Elok jgk kan kakak ade 2 spec bat spare..kalau jd apa2 kurang2 ade 1 lg...yg menjahit tuh sy setuju sbb my MIL mmg jenis rajin menjahit n memb waktu matanya elok..bila dah lama, mata jd makin rosak dan kena operate lg..eloknya..takyah menjahit kan kakak..hehehe

Kamsiah yusoff said...

takleh join sbb tak pakai spek hehe

Kamsiah yusoff said...

takleh join sbb tak pakai spek hehe

ruse_nidzan said...

Kdg2mmg perlu dua. Tp tak mampu kak ;) baru ganti yg baru :)

asyifamustaffa said...

gud luck kak....
X dpt join....sbb x de kaca mata...yg hitam pun x de....:-)

PeRdU cINta said...

ermm betul la kak..bila dah hari2 pakai cermin mata..bila tanggalkan pening..lagi satu kalau kita memang rabun atau silau..bila tak pakai..next time check lagi insyaAllah power akan bertambah..masa tu redha je la.. :)

Unknown said...

dulu pernah pakai..pastu ade org curik..sape laa yg curik tu..skang dh ok sikit kot walaupun x pakai spek..tp kena hati2 kalo naik bas rapid KL, x nmpak bas no brape..hahaa

Unknown said...

semoga berjaya kak... lia sbnrnya nak join juga contest ni tp x lps plak syarat2 yg di beri sebab rabun/silau lia tinggi...

Unknown said...

Alhamdulillah mata masih baik.. mudahan sampai ke berusia nanti..

m.u.l.a.n said...

tak guna cermin mata lagi buat masa ni.. tapi dah mula buat hal sikit2... tengah melawan la kononnya..

Ratu Hatiku said...

Good luck kakak :D

Murni Alfathunnisa said...

saya pakai frame jenama biasa je...teringin jugak nak beli jenama popular..bajet selalu lari.hehe..ni pun dah sampai time kena check power...nak kena tambah ke tidak..

are_lin@yu said...

gudluck akak..;)

Mia Kassim said...

Moga berjaya....saya pun akan join contest ni kak... :-D

Mrs Velentine said...

god luck Kak..MV x pakai kaca mata

lieyalatif said...

lieya pun pemakai spek mate tegar kak sebab power due2 belah 400lebih huhuhuhu....

all the best akak...moga ade rezeki akak yeak....

aby said...

Aby pakai spec murah jer ...
Harga cuma rm 10 jer. Beli kt pasar mlm. Slalu nya guna utk ngaji. Nak pasti titik2 yg quran tu betul ....
Lautan manusia kt msjidilharam!!!!!
Masa umrah ni pun ni penuhi lautan manusia ..
Apatah musim haji ...
Wes kangen anak bojoh neng ngomah la ...
Kaynay baru lps suboh ...

Unknown said...

sy blom pakai spek lagi buat masa ni..so akak KZ bole join le erk...all the best sis,,moga rezeki milikmu

Unknown said...

Salam KZ

Rasa2nya KZ jawab terbaik dan akan dapat hadiah. Mantap betul jawapan dia....

Qhaifa Nur said...

gud luck buat Kakzakie...

Nur pula sejak bersalin anak ke 3, kalau jauh kurang nampak...entah bila2 nak check tak tahu...tak tahulah macaman rupa Nur kalau berkacamata....

ummiross said...

Ummi suka orang bercermin mata, tapi kata anak dia tak suka bercermin mata, juga dah pasang angan nak buat lasik suatu hari nanti.

Izan Ishak said...

good luck ye kak zakie! moga ada rezki buat akak nanti...

izan pun tak pakai cerminmata...

Falsya said...

gud luck kakak!!!..hehehee..

alhamdulillah mata falsya masih boleh nmpk dgn terang dan jelas...;)

CeqGu said...

cikgu pun bermata 4.....waktu belajar dulu, suka pakai yg tak der bingkai tu. tapi cepat longgar dan mudah patah la pulak...

Rinna said...

Moga berjaya.. yer.. dlm contest nie

Anonymous said...

gd luck yer kak. KA x tau sempat join ke tidak. Ada hikmah cermin mata tu patah kak, boleh pegang erat2 tangan en hubby bila jalan2 ye kak...hehehe

Fiza Rahman said...

Good luck kak.

zulaikha megat said...

good luck kak zakie

saya pakai jenama emporio armani jer

takmurah sgt tak mahai jgk sedang2 saja

cermin mata ni ibarat macam nyawa dah kan..tk pakai mmg xleh buat apa2 pun

Ujie Othman said...

Gd luck kak!

Saya nak join, tapi takde kisah yg menarik psl spec ni..biasa je.

Tapi kan..alangkah indah hidup kalau boleh tanpa spec!

yan's cottage said...

setakat nie...Alhamdulillah...tak pakai kaca mata lagi...akan datang belum tahu he heee....

HeNRieTTa JoSe said...

gud luck akk....nnti ada kelapangan....rietta join....

haryati said...

good luck kak zakie!

Aien Not Alien said...

good luck kakak. saya pakai spek masa dekat rumah je. kalau keluar contact lens jadi peneman...hehe. ok juga cara Kakak buat 2 sekali.senang kot apa2 terjadi ada backup. hehe

mummyrinazone beauty said...

yang boniatuhkan kak sama spek kita..nurul ada kisah menarik ttg spek.nnt nak joinlah..tapi kena kat umah sbb blog domain takleh bukak d opis..

Ibu Lala said...

Kak, akk masak apa kat opis tu. idea akak ni
Menyebabkan sy nk beli mini rice cooker pulak nak letak kat opis. Boleh panaskan makanan kan. Hari tu dah bawa rice cooker kecik letak kat opis. Tp x guna sgt. Pastu hntr ke rumah blk. Tp rsnya kalau rice cooker yg lagi kecik ok kut. Boleh gak panaskan beger bagai. Kat opis ni x de mikrowave. Ssh klw nk panaskan mknn.

Dr K said...

Hahahaha..gelak pula saya baca kes kakzakie kat Mekah...nasib tak terpegang tangan pak arab/ pak negro kan!

Saya pakai contact lens aja..senang..spec ni kalau malam2 kat rumah, saya baru pakai

ajumohit said...

good luck kak, saya ni rabun tapi still takmo pakai spek hiji

Unknown said...

so far remy tak pakai spec.... sebab mata masih ok..... parent pun tak pakai...... alhamdulillah.....

tapi kalau spec hitam.... remy ada dua...tapi yg satu tu dah berbelas tahun dah... brand silhouette..
sayang sangat sebab terlalu ringan dan bingkai dia dari titanium...

☾SHiemaCMa☾ said...

salam kak zakie..
penuh isi entri ni..betapa berjasanya sebuah kacamata :)

cma bukan pemakai spec mahupun kacamata hitam..xdpt join contest ni..

selamat berjaya utk akak ye.. :)

AtieYusof said...

Good Luck Kak!...:)
sy Alhamdulillah belum smpai tahap rabun...

Mohamadazhan.com said...

salam kak, moga sihat2 dan ceria =)

kontest menarik dan unik.hehe. bonia tetap legend.hehe

ANIM said...

Kakzakie, susah nak join kalau kita tak pakai spec ni, camne? Heee...

P/S dulu saya berangan nak pakai spec sebab tengok org pakai soec pandai2

Ayu Ayunie said...

moga akak berjaya.
dulu ayu pakai spek. tp dah xpakai sbb xselesa. skrg makin clear pulak.

Unknown said...

salam,,

semoga berjaya kak,

panjang kisah akak tentang spekmata ni...

semua adalah kenangan, tapi betul ke dalam pantang tak boleh menjahit?

Unknown said...

GOOD LUCK...selmt berkaca mata....hihi

ellynadyra said...

Saya pakai jenama apa2 je bleh hehe kak sy jb kat desa rahmat ngan kota cahaya putri

Unknown said...

selamat ber contest..

SumeSakan said...

Wahh rajin akak join contest ye...trinfin gak tp x nyempat...nway gud luck kak

Unknown said...

saya pun ada kacamata tp dok simpan sebab rabun sikit jer..rimas dok pakai ..hihhi

ibuintan said...

moga berjaya... saya pun pakai spec juga

نورعيم said...

sy ni kategori wajib pakai tp ketegaq xmau pakai. dah tu tanggung la akibat nya. huhu.

semoga akak menang ye :)

Admin said...

moga berjaya :)

Myra Jay said...

Good luck kak, myra xpkai spec so xbrapa pndai ha..
Harap2 mata elok smpai tua..

aziazib said...

Mmg byk story psl kaca mata nk. Tp klu nk beli spec baik kata org alah beli menang memakai. Betul ke ayat peribahasa sy tu eh.

nabilah_2908 said...

ms sekolah dulu...gila nak pakai cermin mata...konon nampak macam budak pandai kalau pakai cermin mata ni...

tapi bila dah blh fikir dgn waras ni..hehehe...syukur penglihatan masih baik...tak perlu nak guna cermin mata..:)

apa pun....good luck kakak.. :)

PiNkYCaT said...

Menjahit waktu pantang adalah mitos je tu...hihi
Rabun dekat biasa di alami oleh seseorg bl umur meningkat...kalau rabun jauh tak kire umur dan mgkn faktor keturunan turut menyumbang....if bothparents are using spect, their children has high chances to wear spect also:-)

Kakzakie Purvit said...

Kakak rasa genetik juga menjadi penyebab rabun. Kalau kakak dulu mungkin belajar kurang pencahayaan tapi anak-anak kakak elektrik dah ada masih rabun juga. Masa mengandung kakak ikut juga nasihat doktor makan carrotlah bayamlah sehingga masa baby pun itu juga yg kakak selalu berikan tapi anak-anak kakak masih rabun juga. Redhalah...

Terima kasih pada semua yang memberikan komen kakak ini:-

hainom OKje, Ummiarrissa Mahdi, Yus, aizu's life, Aziela, ahmad humairi, Nazayiena, aanie, Kniedaz, Lya Colours, Nini D, Cho Zila, Bunda akak KN, Knor, Bert, fairuz muhammad, ummuaidan, Qhaifa Nur, Ummi Iman, Kamsiah, Perdu Cinta, Cheq Kaq, Ashifa Mustafa, Ismaliana, mulan,Zie, Ratu hatiku, Murni Alfathunnisa, Mrs Velentine, Mia Kassim, Are_linayu, Lieyalatif, aby (syukurlah moga sihat utk beribadah - lain kali pergi sama-sama agar tak menanggung rindu), Lieyalatif, Riedaffya ibrahim, Juhariah Johari, Qhaifa Nur, Ummiross, Izan Ishak, Falsya, CheqGu, Rinna, Kesuma Angsana, Fiza Rahman, Zulaikha Megat, Ujie, Yan's Cottage, Henrietta Jose, Aien Alien, Haryatie Faizal, wan nurul hezrina, Ibu Lala, Daddy Ziyyad (kakak alahan pakai contact lens gatal), Aju Mohit, Remy hazza, ♥ Cmª shIemª ♥, Atie Yusof, Mohamad Azhan, Anim, Ayu, Syira Qahira, Deqla Manjew, elly nadyra (oh... dekat aje kan), Norizan J, SumeSakan, izan mama mia, ibuintan, Nuraim, Tok Putih, Myra Jay, Azi Azidah dan nabila_2908 (untung kalau tak rabun kan).

Terima kasih sekali lagi pada semua:)

QasehnyaRania said...

salam.saya pon sama kak.rabun jauh.tapi kurang berminat nk pakai spek.ada yg kata kalau pakai lagi makin teruk.dan power makin bertambah.
kalau tak pakai akan ada kesan..acaner?

good luck akak :D

mama aini said...

GUD LUCK KZ..

Ann Ishak said...

semoga rezeki akak murah, menang nanti inshaallah...

Unknown said...

terima kasih sebab sudi join contest PM yer kak...semoga berjaya yer...:)

Anonymous said...

good luck kak !

maszull said...

assalamualaikum kakzakie....selamat berjaya yer...:)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

gud luck kak

Hans Hanis said...

semoga berjaya :-)

Lokman said...

huhu.. memang susah apabila hilang cermin mata.