Friday, October 5, 2012

Hati berbunga gembira..

Sihat juga bapak akhirnya. Minggu lepas pertama kali bapak kami bawa keluar sejak dia ditimpa kemalangan pada 28-09-2012. Kami membawanya untuk makan malam di Plaza Angsana. Mencari lokasi yang tidak memerlukan bapak menapak banyak. Keluar dari parking terus masuk bangunan dan naik escalator. Tuju tempat terdekat adalah Marry Brown. Malam itu kami makan di sini dan bapak hanya makan bubur dan seketul kepak ayam goreng, itu pun tidak terhabis olehnya.

Bapak - Adik biasalah bila kita mahu ambil gambar atok sendiri dia pun cepat-cepat menyelit.  Baki bubur bapak aku yang habiskan.
Sebalum bapak balik kampung kami hendak uji lagi sejauh mana bapak betul-betul sihat. Tiga hari kemudian kami bawa lagi bapak ke Secret Recipe berhampiran jalan ke IOI, Kulai.

Lasagna - Ini makanan anak sulung aku.Hidangan pertama yang dibawa oleh waiter bersama fish fillet pilihan aku.
Fish fillet - Nama penuh aku  tidak ingat. Gambar-gambar lain tidak ada bila masing-masing sudah lalai menghadap makanan termasuk mee kari pilihan bapak dan adik, blackpepper mutton pilihan hubby dan mee laksa pilihan Mak Zah.
Buat masa ini bapak sudah terpaksa akur untuk mengalah yang dia tidak boleh lagi minum ais. Setiap kali hidangan mestilah air suam atau air panas seperti teh atau milo. Kopi sedari dulu jarang ada di dapur rumah kampung. Namun hubby setiap malam mesti kena ada secawan kopi.

~~Esok kami akan menghantar bapak dan bibik balik. Moga sama-sama boleh saling bantu-membantu kerana keduanya telah dimamah usia. Tinggal dengan anak pun mereka tidak selesa.~~


68 comments:

Pokok Manggis Depan Rumah said...

alhamdulillah bapak akak sudah kembali sihat. sedap makn ramai2.. semoga di kampung nanti bapak akak gembira.. :-)

izan mama mia said...

Alhamdulillah dah sihat yer..nnt di kg..siapa pula nak jg bapa...??

Nazayiena said...

Alhamdulillah dah sihat bapak kakzakie,semoga bapak dan bibik boleh jaga diri masing2,kita sbgi anak memang risaukan,tp nak buat camne doakan saja......

Ujie said...

siap ada test lagi ya kak..bagus2!

semoga bapak akak cpt pulih sepenuhnya.

My Little Diary said...

alhamdulillah dah semakin sehat bapak akak ye
:)

~ yus ~ said...

alhamdulillah dah semakin baik bapak akak. Moga terus sihat hendaknya...

Akak balik BP esok ya? Esok yus nak balik Muar pula..huhu.

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

alhamdulillah...semakin beransur sihat~

BERT said...

mesti akk dh rase makin lega bila bpk akk dh beransur sihat.. syukur pada illahi..

BERT said...

mesti akk dh rase makin lega bila bpk akk dh beransur sihat.. syukur pada illahi..

:: Mrs.Eady :: said...

alhamdulillah syukur pada Ilahi..

fiza said...

Alhamdulillah...dah sihat >_<.

Sherwieyna Muzzawer said...

Alhamdulillah..dah sihat ye kak.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam kak zakie.Alhamdulilah,bapak kak zakie semakin sembuh Tp mmg kita ttp risau bila dia nk pulang jg ke kampungkan?
Biasa la org tua..dia selesa kat umah dia jg.Sok2 kita dah tua cam bapak...tak tau la camna lak .kan?

amirah said...

alhamdulillah..syukur..

NM02 said...

moga bapak terus kuat

ros_reeza said...

Alhamdulillah, dah sihat ye kak... jaga kesihatan ye.. jgan langgar pantang lagi..

gadisBunga™ said...

saya baca entri ni. terus rindu kat mak ayah saya. dah lama tak jumpa.

Rozita said...

Alhamdulillah kakzakie...

Aishah Jahirah said...

alhamdulillah kak....mesti rasa sedih nak bagi bapak akak balik...tp org senior ni,mereka sebaliknya, rasa gembira bila dapat balik ke rumah sendiri...

Sharifah SM2 said...

SYUKUR BAPAK DAH SIHAT....

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

Alhamdulillah bapa akak dah sihat :)

Ratu Hatiku said...

Syukur Alhamdulillah..

eMMe said...

Alhamdulillah bapak Kak Zakie dah sihat nampaknya.. boleh jalan ke secret resepi... tgk hidangan yg lazat... pergh!!! lasagna tu Kak Zakie, one of my favourite tau!

jaga bapak elok2 tau kak!

Rai Ourkizuna said...

alhamdulillah..

manja betul adik dengan datuknya.. hehe..

ieda said...

alhamdulillahh
semakin segar sya tgk bapak akk , lega rasa ati kan kak ..

sedapp tuu melayan tekak di SR , dah lama x singgah nie ;)

are_lin@yu said...

sedapnya..alhamdulillah ayah akak dah sihat ;-)

maya amir said...

alhamdulillah... ayah akak ni kuat semangat orgnya.. sekejap jek die dah boleh sihat..tak sampai sebulan.. akak mesti kuat semangat orgnye macam ayah akak jugak..teringin rasanye nak jumpe akak.. dekat tapi jauh kite ni..hehehe..

anyway, saya nak jemput akak join GA kat blog simply moi saya tu..mehlah akak meramai2kan & emmeriahkan GA..heheh.. akak boleh tlg war2kan sekali di blog akak, kalau sudi..tq:)

norhidana said...

alhamdulillah bpk akak dh sihat dh... pasni baru lega kalu nk antar balik kg kan kak....

Cikgu Ma said...

alhamdulillah bapak akak dh sihat...bleh makan2 di luar tu ^_^

Ema Blog said...

gitulah kak, selalu orang tua tak nak duduk bersama dgn anak-anak..diaorang fikir tak nak menyusahkan anak-anak... tp nasib bapak ada peneman.

Munnafendy said...

Alhamdulillahhhh..... :)

musang said...

syukur alhamdulillah

Qhaifa Nur said...

alhamdulillah, makin sihat dah bapak Kakzakie...lega rasa hati nak lepaskan bapak balik umah sendiri...rindu agaknya

sedapnya fish fillet tuh...

LiYa HaNiF :: said...

alhamdulillah bapak akk dah sihat... biaslah kak org tua ni bukan nak dok lama sangat kat umah anak2.. mereka suka dok kat umh mereka.. selesa katanya..

Rapunzeel Cikilolo said...

sama la dengan atok dan nenek. sabtu ni nak duduk rumah sendiri balik. tapi itu kebahagiaan, takkan nak halang kan?

Rinna said...

Alhamdullillah bapak dah sihat.. yer. Tapi kena pantau gak tuh.. Seronok laa bapak yer dpt balik umah sendiri.. lebih selesa.. kan..

ros_reeza said...

ROs singgah sini lagi kak :) terliur tengok air yg ada krim kat atas sekali tu :) hihihi

~~zana@pb~~ said...

sekali sekala mcm ni seronok kan?
gitulah org tua, kita pun esok2 akan mengalaminya...lebih suka dirumah sendiri.

Aien Alien said...

alhamdulillah bapak kakak semakin sihat...dah boleh jalan2 cari makan dengan anak menantu cucu semua..hehe.

Kazman / Sue said...

kami pun baru lepas makan kat SC tu lagsana tu memang laju je anak kami bedal...

syukur bapa dan baik.... selera dia makan kann...

Novelgurl said...

sedapnya maknn ! betul.org tua2 nie biasa dkt rumah sndiri je.Lebih selesa katanya.Dh serasi dgn jiwa.=)

nur anis said...

alhamdulillah, ayah akak dah sihat..:)

wahida said...

betul kak, org tua mmg susah ajak tinggal ngan kita di bandar...dorang lagi selesa di kampung...huhu..

alhamdulillah, ayah akak makin sihat...

Suraya Baharun said...

Alhamdulillah..semoga bapak akak akan lagi bertambah2 sihat hendak nya...

nabilah_2908 said...

alhamdulillah..bapak akak semakin ok.. :)

Queenie said...

Alhamdulillah...syukur kepada Allah, moga kak Ani sekeluarga mendapat rahmat dan keberkatan Illahi atas sikap sabar menjaga bapak...

nanti balik kampung, taknak bersilat ngan ayam kampung lagi ker kak? heheh

rasa2nya saya yg kakak kot...kalau betul gitu, maaflah ya...saya ni jenis perasan muda selalu gitu...eheh!

Cho Zila said...

syukur.. nampak sihat gak tu... memang orang tua tak nak duk ngan anak2.. bukan tak sudi tapi tak selesa...
sedapnyer makanan itu...

Haryati Faizal said...

beshnye bila tengok bapak kak zakie dah sihat, dah bley pi jalan-jalan lagi... alhamdulillah...

HeNRieTTa JoSe said...

Alhamdulillah bapak akak dah makin smbuh....sronok rietta dengar...tgk picta adk ngn atok, buat rietta rindu pada arwah atok....

Psss....hehehe....dlm 9 buah lebih kurang...masih lagi nk kumpul semua karya RAM....sangat minta dengan karya yang sangat real, dia punya triller....kdg kdg tercopot juga jntung tatkala mmbca....hehehe....

Acik Erna said...

assalam kakzakie..walaupun hati berasa bimbang..tapi kena relakan jugak kan..bapak kakzakie mesti dah merindui rumahnya..

nur said...

ALHAMDULILLAH BAPAK AKAK DAH SIHAT. SEMOGA DIA TERUS SIHAT DAPAT BERIBADAH DGN BAIK. UNTUNG PUNYA ANAK YANG SANAGT MENGAMBIL BERAT SPT AKAK.

MystoryPic said...

Alhamdulillah... dah sihat bapak akak..
Sedih jer tengok wajah orang tua... teringat abah kat kampung

Nur-nba said...

Syukur Alhamdulillah bapak akak dah kembali sihat..Sedapnya makan di SR.. Terliur tengok menu tu.. Tentu akak merinduinya..maklumlah dah lama juga akak jaga sejak Bapak akak sakit..

Nur-nba said...

Syukur Alhamdulillah bapak akak dah kembali sihat..Sedapnya makan di SR.. Terliur tengok menu tu.. Tentu akak merinduinya..maklumlah dah lama juga akak jaga sejak Bapak akak sakit..

Nur-nba said...

Syukur Alhamdulillah bapak akak dah kembali sihat..Sedapnya makan di SR.. Terliur tengok menu tu.. Tentu akak merinduinya..maklumlah dah lama juga akak jaga sejak Bapak akak sakit..

mama ju, said...

Salam sejahtera KZ

Anak yg hebat! Moga bapak terus sihat.

ckLah @xiiinam said...

Salam kak. Alhamdulillah bapak pulih.

Rapat betul adik dengan atoknya ya! :-)

Kakzakie said...

Hari ini bapak akan balik. Kakak tak tahulah apa yg kakak rasakan kini. Sedih dan macam-macam dalam fikiran kakak. Bermacam-macam pesan dah diberikan oleh adik-beradik kakak yg call. Tapi biasalah dia nak duduk rumah sendiri juga.

Terima kasih diucapkan buat semua yg memberikan komen: -

Pokok Manggis DR, izan mama mia, Nazayiena, Ujie, My Little Diary, Yus, CMA@CikMoonAdnan, Bert, Mrs Eady, fiza, Sherwieyna Muzzawer, azatiesayang, amirah,NM02, Ros-reeza, gadisBunga, Rozita, Aishah Jahirah, Sharifah SM2, Wanieys aka IbuQalief, Ratu hatiku, Emme, Rai Ourkizuna, ieda, Are_linayu, maya amir (nanti kakak buat GA tu maya), norhidana, Cikgu Ma, Ema blog, Munnafendy, musang, Qhaifa Nur, Liya Hanif, Repunzeel Cikilolo, Rinna, zana@pb, Aien ALien, Kazman/Sue, Novelgurl, nur anis, wahida, Suraya Baharun, nabila_2908, Queenie (mesti abang akan tangkap at least seekor Q - panggil kakak aje sebab dlm keluarga kakak memang kakak bahasakan diri kakak hatta dgn bapak juga), Cho Zila, Haryati Faizal, Henrietta Jose, Acik Erna, Nur, MyStpryPic, Nur_nba dan Mama ju.

Moga bapak kakak terus diberikan kemudahan dalam melayari sisa-sia hidup ini ye kawan-kawan..

ckLah @xiiinam said...

Huhu....ckLah nak merajuk.

:-)

KakNi (CikNi Ahni) said...

Syukur Alhamdulillah dah sihat walafiat tu... lega rasa nya kan? siapa yang tak nak tengok orang yang tersayang sihat...

KakNi (CikNi Ahni) said...
This comment has been removed by the author.
Ibu Lala said...

Alhmdlh. Semoga bapak sihat selalu, x keruan hatikn klw orang sakit x de depan mata .

Citarasa Rinduan said...

syukurrr

ayu tumpang gembira

QA's ~ mamapapa said...

semoga bapak akak akan bertambah sihat n kuat,amiinnn :)

munna said...

alhamdulillah...semoga kesihatan bapak akan terus di tahap yg memuaskan

Kakzakie said...

Terima kasih juga: -

ckLah@xiiinam, KakNi (CikNi), Ibu Lala, Citarasa Rinduan, QA's ~mamapapa dan Munna.

Terima kasih:)

IntaNBerliaN said...

alhamdulillah bapa akak dah kembali sihat.. serono tgk bapak akak mkn walaupun tak habis....

mesti bapak akak suka sbb dapat tgk pemandangan luar :-)

Hidayah said...

dulu masa dayah kecik , dayah ngan adik beradik dayah selalu tgk mama ngan abah jaga atuk ngan opah , mcm akak nih la..

bila kitorang dah besar mcm nih..

otomatik terdidik dalam diri kitorang utk jaga mama ngan abah..

mcm mana kitorang tgk diorang jaga atuk ngan opah dulu..

:)