Friday, October 12, 2012

Jalinan ukhuwah serumpun dan sebangsa

Mnjeling ke sana-sini ketika berblog bukan mudah untuk bertemu teman yang boleh berkomunikasi bahasa ibunda seperti, jawa, bugis, banjar, minang dan sebagainya. Semua ini merupakan rumpun Melayu yang punya identiti berbeza walau hakikatnya kita duduk di bawah payung negara yang sama macam baguslah sangat aku di sini Tanpa disedari dengan berblog aku bertemu rakan sebangsa yang menggelarkan dirinya aby. Mahu berkenalan sila terjah dua blognya di sini (ini blog pertamanya) dan satu lagi di sini. 

Keyboard diketuk tanpa henti
seiring minda berputaran ligat
firdge magnet ini kiriman aby
sungguh buat kakak terpikat
Fridge magnet - Mirror-mirror in the sea, am I the most handsome fish under the Sipadan water.  Itu dia kena terus berenang menyeberang Laut Cina Selatan.

Cerita sedih-gembira semua ada
tidak kurang rakaman semasa
gembirannya bukan aku sahaja
seisi keluarga turut merasa
Cantik - Dua fridge magnet dari Sabah sempena teman kita ini melancung ke sana.

Apa juga mata melihat
pasti dirakam sebagai entry
cenderahati dibeli buat sahabat
jutaan terima kasih buat aby
Bersatu - Telah aku satukan dua FM pemberian aby ini bersama teman-temannya di dapur.

khas buat aby: -

Mesti kabeh podo heran
opo seng kakak omong iki
du'o kakak karo pangeran
mugo aby di murah ke rezeki


~~Sungguh sebagaimana diperkatakan oleh mereka yang bijak-pandai rezeki kita bukan berupa mata wang dan longgokan emas berlian, tapi jalinan persahabatan merupakan rezeki yang sukar untuk dinilai. Alhamdulillah.~~


73 comments:

kak tini (umialya) said...

Cantik FM tu

Sharifah Nadzarah said...

WAH...BESTNYA DPT FRIDGE MAGNET...
ITULAH UTGNYA BERSAHABAT DIALAM MAYA NI KAN KAK...

Lia said...

bestnya dapat gift.. :)

Cikgu Ma said...

best nyer dapat FM dari blogger...^_^

akak jawa yea ^_^

Wak Gelas™ said...

wak pon dh lama jugak X dpt FM gituu.. uuuHUuu

Rinna said...

Seronoknyaa..dpt FM yer kak.. tambah lagi koleksi.. cantik FM tuh..

zila norazila said...

bestnya..:)) kak zakie nie pyayang tue yg smua org suk..i love u too kak.

izan mama mia said...

pandai kak berpantun yer..cantik fm tu..saya pun suka kumpul fm

ieda said...

akak niee
tabik lah saya
pantun dlm bahasa nie punn akak pandai kann ..
adehhh payah jumpe macam akak nie tau !

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

waahhh bertambah2 koleksi nie

Knor said...

banyak kawan kak yg pemurah...semoga berkekalan..lain2 tempatkan..bila ada masa boleh bertentang mata..

Saya Disini said...

bestnye

Eye_nee said...

best kan kak dapat bertutur dlm loghat Jawa ni...saya budak Minang kak..pandai lah ckp sikit..

Bakecek Minang Pandai Seketek
Bahaso Ibundo Buek Penyori
Laie mendapek FM nan Cantek
Pambarian Sahabek Bakanan Dihati

aizamia3 said...

FM ai yang kat umah ada yang pecah dikerjakan dak Adik.. :(

Ya ALya said...

Salam kenal...ya pun salah seorang peminat fm gak....

BERT said...

saya pun suke kmpul FM :)

dwaty said...

dapat lagi kak????... alhamdulillah...

My Little Diary said...

bertuah badan
selalu dpt gift
:)

Pokok Manggis Depan Rumah said...

cantik nye.. rezeki akak yea:-)

Aishah Jahirah said...

boleh buat koleksi dah ni.... Ada kwn yg keturunan jawa dah xpandai berbahasa ibunda.dia faham tp xreti jawab...saya mmg sah2 la xfaham..:)

ct rahani said...

cantik fm tuh.. murah rezeki akak.. Alhamdulillah..

amirah said...

ye ke kak? waa bestnya macam tu. menarik gak tu. dpt kekalkan bahasa tu nanti..

Suraya Baharun said...

banyak nye koleksi...su pun suka kumpul fridge magnet...

ieja amieja said...

seronok jg tgk akk cakap jawa erk..wah serumpun dan sebangsa lah kita..

Cik SHiNJU said...

Murah rezeki K.Zakie :)

JunAina said...

Rezeki ALLAH yang MAHA luas.

Kella said...

betul kak! rezeki tiada ternilai.. =)
bertuah ramai kawan yang baik2.. rezeki rezeki.. =)

tahniah kak..

Rapunzeel Cikilolo said...

ni koleksi mak-mak ni. suke tengok :)

Nasuha said...

suka kumpul ye..

eMMe said...

penuh dah magnet kat fridge tu Kak Zakie, meh bagi kat saya, hehehe...

Asyifa Mustaffa said...

cntik fm tu...sy pun suka ngumpul fm gak...:)

Rai Ourkizuna said...

banyaknya koleksi fridge magnet akak.. peti sejuk rumah saya penuh dgn sticker masa potty train anak2.. no 3 ni nanti kena beli peti sejuk baru gamaknya..nak letak sticker.. hehehe..

Tihara said...

saya paham iki je..maksud dia ini kan kak?

comel2 fm akak :)

Sherwieyna Muzzawer said...

bestnya selalu dapat ole2..cantik pula tu..

SumeSakan said...

wahh banyak lah koleksi gini...saya pun suka kumpul FM akak....huhuhuhu..tp harap yg g jejalan sndr je lah...kekekekeke

Qhaifa Nur said...

mmg seronok dpt kumpul FM ni Kakzakie...untung kita bila byk berkawan...

LiYa HaNiF :: said...

banyak dah FM akk tu ... kat rumah liya, Qalesya dok main je.. ibu letak kat peri ais dia dok main susun2 bagai.. hehe

Siti Hajar said...

wah cantik :)

Hanis MY said...

cantik!

Khalilah MNor said...

Saya tak kumpul dan lekat FM, tapi simpan dalam box... :) Betul, sahabat sejati sgt berharga. Tak boleh diganti dengan segala matawang hartabenda...

nur anis said...

rezeki akak..:)

banyaknya FM..:)

Ujie said...

yeah..ngomong jowo!
hehe..saya wong jowo pontian.
tapi iso ngomong jowo sitik2 waei.

Ann Ishak said...

tergeliat lidah saya baca pantun akhir akak tu, tapi bila baca banyak kali jadi best pulak...begitu indahnya bahasa ibunda kita kan.

~aYu~ said...

family belah hubby rajin tulis jawa kat fb. kalau tulis jawa kt blog risau org xpaham lak... nak ke google lak translate.. hihikk..
kak, untungnya dapat hadiah dari kawan-kawan. mmg rasa dihargai je.

Aju Mohit said...

tahniah kak, bertambah koleksi FM :)

Myra Jay said...

Bestnyer dapat FM, cantik lak tu :D

Rozita said...

Bertuah kakzakie...cantik FM tu..

Kesuma Angsana said...

seronoknyer kakzakie... gift dari KA dh on the way hari ni ye

Acik Erna said...

assalam kakzakie..seronok ye dapat guna bahasa ibunde..acik dulu pandai kakazakie..tak de sapa pun percaya acik asal n9..semua ingat dari tanjung karang..dah 14 tahun tinggal sikit2 je boleh faham..banyak dah lupa..

Qaseh Suhaida said...

menarik fm tu...semoga ikatan ukhuwah kekal terjalin selamanya

aimaniman said...

cantik FM tu, lagi cantik kalau dapat free...

tak fham la pantun jawa tu(ya ke).. cuba balas pantun banjar pulak..

Murni Alfathunnisa said...

seronok nya dapat FM. suka jugak kumpul FM ni.

walaupun ada darah bugis, tapi satu apa pasal bugis pun saya tak tahu...so sad.. :-(

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

bestkankan dapat berkenalan sesame kiter....happy sangat....pantun yang rangkap bawah jer saya paham semoga aby dimurahkn rezeki....

Ibu Lala said...

bestnye kak...untung kalau ramai kawan..

wahida said...

makin byklah FM akak...

tahniah kak...

Mia Kassim said...

Salam singgah dan follow akak....tengkiu sebab sudi lawat blog saya.....

makchaq said...

Murah sungguh rezeki kakzakie....
Best jugak kan kumpul fmagnet ni.. Boleh selalu tengok dan teringat pada pemberinya..

Nur-nba said...

Murah rezeki Kak Zakie... Kak, cuba translate pantun tu.. Nur ni nama je org Jawa, tapi bukannya tahu cakap pun..hehe..

Cantik koleksi FM akak.. lepas ni penuhlah pintu frezeer tu dengan FM.. ;)

eira eixora said...

waa...banyaknya FM akak. saya punye baru 3 ketul =)

aby said...

a natural compliment cum promoting my boring blog ...
you really cheer up my day sis ..

waduh2 ngomong wong putih aby ..
kelalen aku kyiyeh wong jowo seng mangan tempe ...
hu..hu...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

cantik FM tu kak...banyak gak akak dh kumpul FM yer :)

Ila Aqilah said...

kak zakie! asal mana?

nanti dah ada umah sendiri ngan peti sejuk sendiri nak buat koleksi FM cam akak! ehehe

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Iso omong Jowo yo Mbak Yu??. :D

m.u.l.a.n said...

moga ukhuwah berkekalan...

~Beb~ said...

assalam, salam kenal..

nak tanyo.. bahaso apo tu kakak?

L said...

sahabat.. =) bersahabat biar berjuta.. bermusuh jgn sekali..=)

Khairunnisa' said...

Fridge magnet yang berwarna hitam oren tu. Is that a fish?

Nisa

Kakzakie said...

Harapan kakak semua teman kakak bolehlah terjah blog aby ini dan jadi sahabatnya juga. Di kesempatan ini kakak mengucapkan terima kasih atas segala komen yg diberikan: -

Kak Tini (Umialya), Sharifah nadzarah, Lia, Cikgu Ma, Wak Gelas, Rinna, zia norazila, izan mama mia, ieda, CMA @CikMoonAdnan, Knor, Saya Disini, Eye_nee (salute kakak Eye_nee bagus teruskan ajar anak-anak - indah bahasa kita kan), aizamia3 (kena letak tinggi-tinggi ai - tunggu besar dia pandai tak kacau lagi), Ya Alya, Bert, dwaty, My Little Diary, Pokok Manggis DR, Aishah Jahirah, ct rahani, amirah, Suraya Baharun, ieja amieja, Cik Shinju, JunAina, Kella, Rapunzeel Cikilolo, Nasuha, Emme, Asyifa Mustafa, Rai Ourkizuna (ok juga tu sebab dulu masa anak kakak kecik pun FM yg ada huruf-huruf dan nombor utk mereka sambil main sambil belajar), Tihara, Sherwieyna Muzzawer, Sumesakan, Qhaifa Nur, Liya Hanif, Siti Hajar, Hanis MY, Khalilah MNor, nur anis, Ujie (akak pun seko Pontian Ujie), Ann Ishak, Ayu (kalau tulis di blog ramailah yg tak faham pulak hihi...), Aju Mohit, Myra Jay, Rozita, Kesuma ANgsna, Acik Erna (akak pun sebenarnya tak pandai sangat Acik kalau cakap kadang tersasul ke bahasa inggeris tak tahu kenapa - tapi kalau tulis ok), Qaseh Suhaida, aimaniman, Murni Alfathunnisa, Lizz@mummycute, Ibu Lala, wahida, Mia Kassim, makchaq, Nur_Nba (mesti semuanya hairan, apa yg kakak cakap ini, doa kakak pada allah, moga dimurahkan rezeki aby. itulah dia translationnya hihi...), eira eixora, aby (HOW GREAT TO KNOW YOU ABY. THANKS A LOT BEING FREIND TO KAKAK'S BLOG. MAT SALLEH TEMPAT KAKAK PUN MAKAN TEMPE MENGALAHKAN KITA TAU HIHI...), wanieys aka IbuQalief, Ila Aqilah, Miss Mirror, Mulan, Beb (ha... inilah bahasa ibunda yg kian pupus - kakak sayang), L dan Khairunnisa' (Ye... dua-dua pun ikan Nisa' - cantik kan).

Buat semua teman kakak terima kasih tidak terhingga, tidak keberatan jejakilah blog teman kakak ini. Terima kasih sekali lagi.

mama aini said...

ehem banyaknya FM..untung kan ada teman2 blogger..

Haryati Faizal said...

semoga ikatan persahabatan akan terus berkekalan hendaknya ye!

IntaNBerliaN said...

byknya fm akak.. cantik2 plak tu.. :-)

Kakzakie said...

Terima kasih juga buat: -

mama aini, Haryati Faizal dan IntanBerlian.

Hidayah said...

akak...cantik cantik la koleksi FM akak...

:)

jeles..hihi...