Monday, October 22, 2012

Mak Long dan Cik Dah bergelak kerana kami

Mak Long (panggilan kami sesama teman) menjemput dengan panggilan telefon sebab kami berjiran taman saja pun. Sebelum pergi hubby confident sangat dia tahu rumah Mak Long. Pergi dengan adik. Adik kata rumah Mak Long sederet dengan rumah Hafiz kawan adik yang mengaji dengan aku. Confident dengan adik dan hubby teruslah melangkah.  Tiba satu rumah yang sederet dengan rumah Hafiz kami lihat ramai kawan hubby dan kawan aku juga sedang makan-makan, terus saja memberi salam dan salam-salam. Hairannya Mak Long tidak ada.

Salah rumah - Bila bertanya mana Mak Long (panggilan sesama teman) baru tahu kami tersilap rumah.  Sungguh tidak sangka inilah kali pertama kami tiba di rumah Cik Dah. Tetapi kerana kenal siap dibawa ke dapur untuk sama-sama membantu membungkus berkat.  Makan sikit saja sebab malu sudah tersilap rumah. Tapi balik siap ada berkat diberi.

Tempat yang betul - Rumah Mak Long akhirnya sampai juga dengan bantuan Cik Dah. Ketawa besar satu rumah geli-hati. Tiba di sini baru kami makan puas-puas. Cik Dah siap bawa nasi beryani  buat Mak Long juga. Di rumah Mak Long kami makan nasi impit, laksam dan beraneka kuih-muih.

~~ Jangan kata jauh boleh tersilap rumah, dekat pun kalau kita tidak pernah ke rumahnya pun boleh tersilap. Selalu jumpa di surau dan majlis-majlis saja. Ini pertama kali dia buat jamuan itulah yang tersilap.~~

72 comments:

Huda said...

Saya tersenyum baca entry ni kakak..yelah kan, kalau dekat pun boleh tersalah rumah..

Masya said...

hihihihi.... dekat pun blh salah sebab x pernah dtgkan...

Sari Yusa Ibrahim said...

hehehe.. nasiblah baik dua-dua kenal.. hihi

Aisy Nasiha said...

untung juga kalau tersilap rumah mcm ni.. mujur kenal ownernya , sekali sekala mkn beramai best kn...

Aju Mohit said...

kesilapan yang membawa ukhwah namanya hihihi, untunglah kak sama2 ada jamuan makan hihihi

Lya Colours said...

nasib kenal jugak orangnya. yg penting siap dapat berkat hihi

My Little Diary said...

heheheh
memang lawak lah kan bila tersalah rumah
tapi nasib baik rumah yang kita kenal tuannya.

Sharifah Nadzarah said...

ASSALAM KAK..YA ALLAH...AKAK SABO JELAH..HEHE..MESTI GELAK JER MASA TU KAN...

Werdah said...

Assalamu'alaikum kakZakie

Rezeki...alhamdulillah

maya amir said...

hehehe... tergelak saya baca kak.. takpe2, kalau tak silap tak tau pulak umah cik dah & takkan sampai umah cik dah tu..hehehe..jadi, Allah bagi rezeki, 2 umah skali menjamu..hehehe...

Kakcik Nur said...

Nama sebenarnya jiran pun kadangkala tak tahu disebabkan selanya panggil nama gelaran je. Lagi teruk, macam suami kakcik, ramai rakan sekerja di negeri lain tak tahu nama sebenarnya... :)

Meriah makanan di rumah Mak Long tu. :)

faraherda.razalan said...

Mcm comel lak kisah akak ni. Tapi takpelah. Sekruang2nya, skg dah tau. Bila da tau, bolehlah kerap bertandang kan? Heheheheh.....

makchaq said...

Tergelak makchaq, dah terkena kat kakzakie pulak salah makan ni..
tapi ok la kenai jugak tuan rumah, kalau macam makchaq lagi la malu...

Acik Erna said...

assalam kakzakie..nasib baik kenal dua2nya kan..kot tak..memang malu dibuatnya..

SumeSakan said...

hahahaha...tergelak sudah....seb bek kenalan jugak yg tersilap tuh..x de la malu sangat kan?tp x pe kekadang klu x kenal pun tp dek peristiwa cam nih leh jadi rapat..kak kakzakie kan?hehehehe

zila norazila said...

h ehhee..camne leh tersilap tu kak:)..rezeki dapat berkat lg..tu yg untung:)

Rai Ourkizuna said...

ehehe..rezeki kakzakie la tu.. kenduri orang melayu diorang tak kisah sangat..lagi pun mereka kenal akak..cuma kita lah yang segan..hihi..

Suraya Baharun said...

heehehe...sib baik dua2 kenal...

Qhaifa Nur said...

sbb dah confident tu yg masuk Kakzakie..salah rumah pula
nasib baik kedatangan disambut dgn baik...

jenuh menjamah makanan hari tu...

Remy hazza said...

he3...silap rumah yg kita kenal takpe...kalau tak kenal...lagi haru......apatah lagi yg jauh..... dah habis mkn baru tahu tu bukan rumah kenduri.... kan kekadang satu kampung sampai ada 3 atau 4 kenduri.....

syiela said...

hehehe kak tu lakan... selalu jumpa kat surau dan kat luar je.. bila berjemput ke rumah memang haru.. sama la saya.. selalunya saya jenis tanya nombor rumah :)

Kesuma Angsana said...

he he betul tu kakzakie, en hubby KA pown pernah silap mcm ni, siap dah duduk lepak depan rumah nak ambil mangga lagi tau2 rumah orng len hehehe

Rinna said...

Biasa laa kdg2 yg dekat pun tak sampai lagi.. Tersilap rumah..pun dpt rezeki jugak..

adyna said...

hehehe.. itu lah kadang2 terlepas pandang hehehe yang benornyer..sesat jalan :)

TiranaAduka said...

salam bakyu.
Meringis tirana aduka mboco,.

Isuk senen nang kene.wes sarapan ke urong?

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak zakie..walaupon trsilap umah tp masih mengenali tuan umah tu..xper la juge.Klu tak kenal...lg la malu.hikhik
Sedap2 juadah2 tu...

dya bunga said...

kalau xknl malu..nasib baik knl kan..hihi

hainom OKje said...

Kakzakie.... rumah cik Dah tak dijemput pulak ke? he..he... Untunglah Kakzakie dapat makan 2 rumah...he..he...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Silap penambah ceria.
sedapnye akak makan-makan tu :-)

redza said...

rezeki akak ada kat situ

amirah said...

rezeki akak la tu dapat pergi ke dua2 rumah...tersilap pun bagus jugak baru dapat tau rumah kawan2 ..

mama ju, said...

Salam sejahtera KZ

hehe dapat makan dua tempat...

Tentang Kita said...

geli hati la kak, dekat pun leh salah rumah kan.....hehehhe....
mujur Cik Dah baik siap bungkuskan nasi beriani lg tu....

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

salam kak...tak per sesat sekurangnyer dapat kenal lebih dekat lagikan..

are_lin@yu said...

hihi blh trsalah umah...tp bguskan dpt kenalan baru ;-)

anitadiana said...

salam kak..lama tak singgah sini..kelakar lah akak ne..nasib baik kenal..kalu dah makan tapi tak kenal...

Tihara said...

as salam,

takpe kalau seme memang jenis friendly...alhamdulillah rezeki :)

HeNRieTTa JoSe said...

hehehe....rezki namanya tu akk.....

Knor said...

melimpah ruah rezeki...kakak

Nur farahiza said...

heheheh , nasib kenal kak , tergelak bace entry aka

dwaty said...

kahkahkah... kalau saya ada kat situ... saya pun tumpang gelak kot... hehehe... tp tu ar... rezeki akak ada kat situ... wlaupun tak dirancang... Alhamdulillah...

Rapunzeel Cikilolo said...

hehe. klaka la...

aizamia3 said...

hehehe.. kelakarler kak.. ;)
hilang kejap gelisah ai hari ni baca entry ni..

Daddy Ziyyad said...

ekekekeke..tersalah rumah! saya pernah terhampir tersalah rumah kenduri kawin dulu

noor said...

hahah akak ni wat lawak.. salah rumah
teringat nor pernah pergi salah kenduri dulu

Cik SHiNJU said...

As salam

Terliur tgk lauk pauk tu
yun tgh diet ni kak..huhuh
Lama dah x makan nasi :(

Kami x pernah lagi p kenduri silap umah tapi pernah tersilap tarikh.
Siap pakai baju kurung lengkap,ayah pun pakai songkok,tgk umah 'pantin' lengang..upenyer semalamnye kenduri tu berlangsung.. makan kuih muih jelah,kebetulan kenduri tu minggu pertama raya :D

mama_saly said...

lucu baca e3 akak ni,senyum sy di buatnya...ada juga blaku kejadian begini..ekekee...

Uncle said...

Bukan setakat tersalah masuk rumah, ada yang tersalah naik kereta pun ada......

Cikgu Ma said...

naseb baik jumpa rumah..kalo tak kenduri kat tengah jalan ke? hihihi

wahida said...

ekekek...tersalah rumah ye kak...mmg kenangan yg tak boleh lupa tu kak...nasib lah akak kenal tuan rumah yg akak salah rumah tu..kalau tak, lagi malu kot...hehe...

aanie said...

xpe la kak....boleh 2x makan....hehe....

LiYa HaNiF :: said...

tersenyum sy baca entry kak zakie nie..

norhidana said...

heheheh... silap rumah tp langkah kanan takpe kak...

Haryati Faizal said...

hihi...lawaklah kak zakie ni...camne bley slh umah tu...

mummY daniSha said...

heheee....sy pun pena salah rumah kak..malunye rasa huhuu

rohayu osman said...

hehehe.. klaka kak... tp mujur kenal jugak.. lau idak lagi lah malu kan... salam perkenalan... already follow.. jgn lupe follow my blog juga.. tq..

SumeSakan said...

singgah di petang hari sebelum balik kerja...hehehehe

Munnafendy said...

salam kak zakie :)

hehe...sib baik la cik dah tu ok je kan.siap bg berkat lagi :)

Hazmin said...

Hehe.. Macam mana boleh tersilap tu kak.. Nasib la rumah yang silap tu memang kenal jugak.

izan mama mia said...

hihih..mmg kelakar laa kan..kalau jadi masa malam..mungkin ok lah juga

Rosidah Binti Muhamad said...

lol?..hehehe..kelakau ar akk nie..
yerla menda nak jadi..dekat pun boleh salah..

azieazah said...

So jadi malu malu kucing la ya? hehehhe

Izan Ishak said...

senyum2 je baca entri ni kak... yg bestnya dpt berkat pulak dari cik dah tu. best!

LYAfrina said...

hihi.. pernah gak alami situasi ni..

Kakzakie said...

Taman perumahan Cik Dah tidak ada surau biasa belajar agama/majlis agama dsb akan ke taman kakak. Sebab itu kami saling kenal dan selalu bertemu. Makan-makan di rumah Cik Dah dia jemput teman sekeliling rumah dia saja, tapi Mak Long jemput ramai termasuk dari taman kakak. Malu pun tapi dah terkena ketawa sama ajelah.

Terima kasih kakak ucapkan atas segala komen yg diberikan: -

Huda, Masya, Sari Yusa Ibrahim, Aisy Nasiha, Aju Mohit, Lya Colours, My Little Diary, Sharifah Nadzarah, Werdah, Maya Amir, Kakcik Nur (tapi bila silap malulah jua kakcik), faraherda.razalah, makchaq (hari itu kakak ketawakan makcahq itulah kan Allah dah balas - malu kakak), Acik Erna, SumeSakan, zila norazila, Rai Ourkizuna (betul memang segan), Suraya Baharun, Qhaifa Nur, remy hazza, Syiela, Kesuma Angsana (abang masa tu tak tahu lagi tau KA sebab Cik Dah dah tak ada suami so dia terus makan je, kakak nie yg malu dulu sebab dah tahu salah), Tirana Aduka, azatiesayang, dya bunga, Hainom OKje, Pokok Manggis DR, redza, airah, Mama Ju, Tentang Kita (Cik Dah memang baik juga dgn kakak Sue), Lizz@mummy cute, are_linayu, anitadiana (sebelum makan lagi dah tahu sebab nak salam Mak Long tak ada - so makan sikit sebab dah malu ita), Tihara, Henrietta Jose, Knor, Nor Farahiza, dwaty, Rapunzeel Cikilolo, aizamai3, Daddy Ziyyad (ini selalu terjadi juga kan doc.), Noor, Cik Shinju (kakak pun pernah Yun salah hari), mama_saly, Uncle, Cikgu Ma, wahida (memang kenal sangat sebab selalu jumpa pun), aanie, Liya Hanif, norhidana, Haryati Faizal, Mummy Danisha, Rohayu Osman, SumeSakan,Munnafendy, Hazmin (dah nak jadi dik), izan mama mia (jenis ikut belakang kereta inilah jadinya izan), Rosidah Bt Mohamad, azieazah (lebih dari malu kucing tau hihi...), Izan Ishak dan Lyafrina.

Buat semua sekali lagi terima kasih. Kalau boleh janganlah terjadi lagi memang malu tau:)

Myra Jay said...

Hheee, kenangan semua tu kak :)

~aYu~ said...

hahaha... mmg kelakar pepagi baca citer akak ni mmg saya senyum je sorg-sorg.. taktau la kalau jadi kat saya. tp kak, nasib baik akak kenal tuan umah yg tersalah tu..

ieda said...

ekekke sib baik betul erkk umahnyee kak .. aduhh ;) maluu ekkee

kenangan nie
banyak tuu menu yg disediakan ;)

Kasih Salina said...

haha..lucunya akak..kebetulan ke dua2 rmh buat kenduri serentak?

umialya said...

sib baik kenal.. idok le malu sgt, hihihi

Kakzakie said...

Terima kasih juga buat:-

Myra Jay, Ayu (sebab memang sebelah teman aje Ayu), ieda (memang malu ieda), Kasih Salina dan Umialya.

Terima kasih sekali lagi:)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

nasib sama2 kenal hihihihi