Saturday, October 13, 2012

Milik siapakah semuanya ini

Hari ini genap seminggu sudah bapak balik ke kampung. Tetamu yang berkunjung ke rumah pun tiada lagi. Operasi mengemas dilakukan sedikit demi sedikit. Apa yang merisaukan ramai yang datang tertinggal hak milik persendirian. Ada yang tertinggal pencuci muka, tuala, t-shirt, seluar dan lebih teruk lagi berus gigi pun ada. Macam-macam jenama dan warna berus gigi di bilik mandi. Masalahnya aku tidak tahu siapa punya.

Insya-allah Hari Raya Haji ini semua akan berkumpul di rumah comel aku lagi sebab bapak mahu hubby menjemputnya dua hari sebelum raya menjelang. Pastinya aku gembira sebab Hari Raya Haji biasanya kami sekeluarga tidak dapat balik kampung kerana hubby banyak tugasan untuk menyembelih. Semua adik-beradik aku akan berkumpul di JB. Berasak lagilah rumah aku di Aidil Adha tahun ini. Aku pastinya suka sebab ramai boleh membantu di dapur.


~~ Menghitung hari untuk bercuti tiga hari sempena Hari Raya Qurban. Anak-anak pula menghitung hari untuk bercuti sekolah akhir tahun tidak lama lagi.~~

55 comments:

Huda said...

Raya haji hari jumaat kan kak? Kejap je kan rasanya..Masa berlalu begitu pantas...

~ yus ~ said...

Wah! Pasti lebih meriah raya haji akak tahun ni....

Aisy Nasiha said...

kalau berkumpul ramai2 selalu mcm tu kan? pelbagai barang yg jd tinggalan diorang... selalunya kalau barang kecil2 mcm bra r seluar xda yg ngaku dh..

cci said...

wah.. bestnya.. ehehe.. ^_^mmg best kalo semuanya leh kumpul reramai kan..

abg cik said...

pasti meriah kan ,,ramai boleh tolong

Kamsiah Yusoff said...

buat korban ke raya th ni?

hajar said...

wah mesti meriah nanti.... seronoknyeee....

Cikli said...

Ibu bapa datang ke rumah kita amatlah menyenangkan perasaan kerana kita tahu keadaan mereka hari-hari.

mama aini said...

assalam..ehem mesti meriah rumah KZ aidiladha kali ni..

Tihara said...

mesti meriah bila dah ramai2 berkumpul :)

YATZAKIE said...

tu ygbest ramai faily ni..seronok bila berjumpa...riuh rendah di buatnya kan..hehe

hainom OKje said...

Kakzakie anak perempuan sulung ke?.... so kena jadi tuan rumahlah eh....... masak apa untuk Aidiladha nanti

izzah said...

bestnyer k.zakie berkumpul ramai-ramai....meriah dan seronok esp bila boleh borak ramai2 dan bergelak ketawa...meriah dan happy jer...=)

kak tini (umialya) said...

mesti seronokkan dpt brkmpul ramai2

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Best la nanti kumpul ramai2.. Boleh jumpa yang dah lama tak jumpa..a

Rapunzeel Cikilolo said...

bestnye jadi kepala keluarga :)

Haryati Faizal said...

mesti meriah umah akak nanti kan??? seronok dpt berkumpul ramai2 kan?

Aju Mohit said...

seronoknya berkumpul ramai2 kan kak, cuti sekolah yang ditunggu2!!!

JunAina said...

Hilang penat bila dapat berkumpul ramai2. Best dapat husband yang sekepala dan banyak tolak ansur.

mummY daniSha said...

wahh bestnye..meriah

ieja amieja said...

raya haji ni saya pun blk kg jg..tp disebabkan mak ayah dah x de mungkin ipar duai blk kg sendiri kot..terasa sunyi jg..seb baik mil sy dekat je..

Norzie hany said...

Seronokkan kak dapat berkumpul ramai2.Mesti meriah.

Acik Erna said...

Assalam kakzakie..seronoknya dapat berkumpul ramai2 kan..mesti meriah

Daddy Ziyyad said...

oooo..suami kak zakie setiap tahun sembelih lembu korban ya..saya teringin nak menyembelih lembu..hehehe..cuma tak tahu/tak sure kat mana nak belajar menyembelih

ieda said...

alhamdulillahh bapak akak dah semakin sihat ..

wahh kakak kenduri qorban lah lepas nie .. syok tuu kalau ramai2 .. macam sambut aidilfitri tuu

adik beradik saya pun akan berkumpul raya aji nie .. x sabar rasanya .. riuh rendah dirumah ! ;))

Murni Alfathunnisa said...

owh suka! yang membaca pun turut terasa meriah! bila ada orang tua-tua kat rumah, makin ramai tetamu dan sedara mara datang...seronok tau macam tu!

Cikgu Tie said...

Alhamdulillah...memang meriah dapat berkumpul beramai-ramai.Cepat masa berlalu ya kak...sedar tak sedar dah nak sambut raya haji pulak.

azieazah said...

Sama ler. Tak sabar jugak nak tunggu cuti cuti...!

Cikgu Ma said...

seronok la kakak meriah sambut raya....

Nur-nba said...

Betul kak tak sabar nak tunggu raya haji tiba.. Kami ada plan nak buat BBQ dan raikan hari lahir anak-anak saudara.. Bila dapat berkumpul dengan ahli keluarga memang seronok.

aby said...

angger dhadhi tukang sembeleh mesti entok daging lebeh .. makin meriah la mangan daging korban ramay ramay ..
koyo selalu aby pun tempah sebahagian jugak ..

eira eixora said...

meriahnya kalau semua orang dtg berkumpul rumah kita kan kakak? saya pun tak sabar nak balik beraya di kg

eira eixora said...

meriahnya kalau semua orang dtg berkumpul rumah kita kan kakak? saya pun tak sabar nak balik beraya di kg

azi said...

Salam Kak zakie..
Kakak, dengar kakak bercerita, saya yg.tumpang seronok...memang rasa seronokkan kalau dpt.berkumpul adik beradik...saya pun macam tu sebab emak tinggal dengan sayakan...

IntaNBerliaN said...

wah... mcm best jeraya aji nanti... kumpul ramai2 best kan kak...

sy nanti raya aji, terus duk umah parent saya, sbb saya due date seminggu je lps raya aji.. :-)

sal said...

rasa seronok bercuti setelah penat bekerja..moga percutian hari raya korban di kampung menggembirakan nnti..

TiranaAduka said...

Salam Bakyu

Dino minggu dolan dolan nang gon bakyuku...

seng orak tahan kui...OPERASI ngemes...podo la kambek aku bakyu...

Angger wes lapang baru la iso ngemes kabeh....

L said...

pejam celik pejam celik dah nk raya haji.. =) n xlama lagi nk cuti sekolah !!!! yeay! rindu kat kg.. huu. biasa la tu kan bila ramai duduk kat rumah, mesti ada je yg tertinggal.. hehee..

MystoryPic said...

Salam Kak Zaki...
Saya sangat tak sabar nak balik kg raya haji.... cuti 11 hariiiiii.... saya mana cukup cuti 3 hari je kak!!!

adyna said...

wah best nyer...meriah la umah kak nanti ;)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wani pun xsabo tunggu nk cuti raya haji ni hikhikhik

Aishah Jahirah said...

bila dah ramai2 tataw la sape punyakan kak...simpan dulu je la,nanti bertanya milik siapa...
seronoknya berkumpul ramai2 raya haji nanti..insyaallah saya pun balik kg..

makchaq said...

Makchaq balik taiping, buat korban di rumah mak....pakchaq biasa sembelih ayam saja, Amir biasa sembelih ayam dan pernah sembelih kambing beberapa tahun lepas

Temuk said...

As-salam kakzakie,

Kumpul-kumpul yo mangan, kan? Ingatkan "asal kumpul, ora mangan pun ora opo". Betullah juga, kumpul-kumpul perlulah masak-masak. Insya-Allah tak ada yang mengelat atau mengelak. Selamat menyambut raya haji.

Hilmirda Daud said...

Bestnya dapat berkumpul ramai2. Barulah meriah kan. Amy klu beraya kat kampung ngan adik2 dan nenek aje. Sunyi aje.

Kakzakie said...

Sebenarnya berkumpul di rumah kakak kerana rumah kakak merupakan rumah terdekat dengan rumah bapak berbanding adik-beradik kakak yg lain. Bapak tinggal di Pontian dan kakak di JB jadi kira terdekat berbanding yg lain walau kakak merupakan anak ke 6 dari 8 adik-beradik.

Terima kasih atas segala komen buat N3 kakak ini:)

Huda, Yus, Aisy Nasiha, cci, abang cik, Kamsiah Yusof, Hajar, Cikli, mama aini, Tihara, Yatzakie, hainomOKje (bukan sulung OKje), izzah, kak tini (Umialya), Pokok Manggis DR, Rapunzeel Cikilolo, Haryati Faizal, Aju Mohit, JunAina, Mummy Danisha, Ieja amieja, Norzie hany, Acik Erna, Daddy Ziyyad (kalau masjid tempat kakak boleh katakan setiap tahun ada kursus mengajar dan pentaulihan dari jabatn agama doc.), ieda, Murni Alfathunnisa, Cikgu Tie, Azieazah, Cikgu Ma, Nur_nba, aby (walau tukang sebeleh tapi selalu ne kakang orak njikok akeh podo kambek seng diageh karo wong ramei), eira eixora, azi, IntanBerlian (oh... dah tak lama lagi Intan), Sal, Tirana Aduka (ngemes wong sedulur akeh arek teko nang omah dik...), L, MyStoryPic (wow!! lamanya dik), adyna, wanieys aka IbuQalief, Aishah Jahirah (memang kakak simpan Sya), makchaq (abang sebelum kami pergi haji lagi dah jadi tukang sembelih makchaq), Temuk (orak mangan yo neglih cikgu. Bioso kakak masak ramei-ramei milu wahe opo seng bioso dimasak - orak ono seng spesel) dan Hilmirda Daud (tak apalah Amy janji dapat bertemu keluarga).

Terima kasih semuanya sekali lagi.

norhidana said...

bestneyr... dana pun tak sbr nk balik kg nih kak... edy ckp mcm boleh cuti lama skit... tak sbr nyer

syiela said...

mesti sangat meriah raya haji kak tahun ni kan... bestnya

Kesuma Angsana said...

he he x sabar nak tunggu raya haji pulak ni !

Myra Jay said...

Bila dapat berkumpul ramai2 macam ni semestinya meriah :D
Dan masa ni sure banyak menu yang terhasil :D

aizamia3 said...

raya nanti mesti meriah kat rumah akak.. ;)

psstt: en. suami ai pulak belum dapat green light utk cuti raya haji ni.. :(

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

hehe..biasalah la tu bila balik kg mesti ada tertinggal barang, eija ni kalau balik rumah parents pun selalu tertinggal toiletries..hhehe..

Srnok la hari raya haji nnti kan bila semuanya ada..

ct rahani said...

sy pun x sabar2 nak balik raya haji kt kg hubby kak.. dh lama x balik kg nih.. teringin nak berkunjung ke rumah akak tp segan la pulak.. hehe..

Kakzakie said...

Terima kasih juga buat: -

norhidana, Syiela, Kesuma Angsana, Myra Jay, aizamaia3 (dia ada tugas utk org ramai ai), sweetmama@eija dan ct rahani (silalah ct asal jgn ambil gambar kakak sudah hihi... malu).

Terima kasih sekali lagi:)

Hidayah said...

rasa cepat betul masa berlalu..

baru je aidilfitri..dah aidiladha..

:)