Tuesday, July 2, 2013

Dam ular gergasi

Permainan tradisi zaman aku kanak-kanak dulu kini telah direalisasikan kepada permainan kesukaan anak-anak zaman kini oleh pihak pentadbiran Plaza Angsana. Sebaik melangkah masuk pusat membeli-belah ini anak-anak pasti teruja untuk turut serta permainan yang biasa di atas meja kini berada di atas lantai lobby. 

Adik - Memegang buah dadu yg kurang jelas sebab mama captured ketika dia sedang membaling. Mama pula bukan jenis pro dalam hal memfokus jadilah kabur buah dadu adik.

Posing - Sekadar memberi peluang sebentar buat adik. Tujuan adik mahu membeli buku bukan untuk bermain dam ular ini.
Apa yang seronok sebab permainan di sini menjadi tumpuan anak-anak yang pada asalnya saling tidak mengenali antara satu sama lain tetapi apabila bermain bersama mereka bagaikan sudah lama kenal. Tidak mengira bangsa dan usia masing-masing sabar menunggu giliran membaling buah dadu untuk bergerak dari satu kotak angka ke satu kotak angka. Kalau yang bernasib baik dapat melompat naik tangga dan sebaliknya kalau kena kotak yang ada mulut ular kenalah melangkah turun ke bawah. Seronok juga melihat anak-anak bermain.

~~ Kita tunggu kalau ada pihak yang mahu merealisasikan permainan seperti seremban dan teng-teng pula yang rasanya boleh juga diketengahkan seperti ini.~~


77 comments:

aizamia3 said...

menarik.. membayangkan diri ai jadi perhatian bila main kat situ.. hehehe.. ;)

Aziela said...

Seronoknya. Mesti mak bapak di luar permainan pun terjerit2 beri arahan...hahahahhaha.

ummiross said...

Waa idea bagus ni, boleh bayangkan keseronokan anak-anak bermain dam ular besar ni, real punya...sebab dapat bergerak sendiri, sendiri jadi buah dam. Ummi pun terasa nak join, jom Kakzakie, kita try juga, kembalikan nostalgia dulu2 punya, hehe..

zulaikha megat said...

mmg nostalgia kan permainan dam ular nih...

dulu klu main dgn adik beradik mesti berakhir dengan berkelahi..mmg abang main tipu...hehe

Maria Firdz said...

wah.. besarnya... mst teruja klu anak2 main ni.. mak budak pun teringin nak join sekali...

inazamri said...

mmg best main permainan ular ni.terkenang2 kembali zaman kanak2 dulu

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

kemain seronok nengok adik main dam ular gergasi tu...sempat posing lagi dier...

saya dulu suka gak main dam tapikan selalu kalah...

Zee Suhaini said...

lama tak main dam ular ni..
bebudak sekarang pon bukan tahu sangat dah permainan kita2 dulu..

amirah said...

amie sukaaa..hehe..kalau amie ada kat plaza angsana ni mesti amie yg main kak..hehehe. ..

Ratu Hatiku said...

Bestnya kakak.... saya dulu masa pregnantkan anak sulung suka main dam ular nie.. :D

KesumaMaruku SueQistina said...

wah nampak seronoklah !

Fazleyatul Aini said...

dulu masa kecik2 selalu la main dam ular tu. kertas dam nya macam manila kad je hihi

ros_reeza said...

Ros pun selalu pergi Angsana tu kak.. memang perasan ada dam tu..:)

bila tengok dam kan, teringat zaman kanak2 riang dulu. hihihi

Mizz Aiza said...

wah.. kalau orang dewasa nak main sama boleh tak kakak? teringat permainan ni ketika aiza masih kecil dulu.. seronok bermain bersama kawan-kawan di sekolah.. :D

NM02 said...

dam ular ni, main boleh gelak guling². hehehe

miss cloudy said...

best nyer, tapi jauh la plak nk ke jb :)

Rapunzeel Cikilolo said...

dh mcm2 ada kat angsana kan...

Bin Muhammad said...

Salam,
Besaunya ulau! Saya suka idea kalau ada yang nak mengetengahkan mainan tradisonal spt seremban, tutup oren, tali getah, tenten dan mcm lagi di pusat membeli belah, pasti dpt memperkenalkan/mengembalikan kegemilangan permainan ini kpd budak2 zaman sekarang yg asyik dgn games aje. Seronok dan bertuahnya dpt merasa zaman kanak2 di kampung.

redza said...

dam ular best! selalu main dgn adik2 masa kecil dulu

Masya said...

teng eng pun boleh buat mcm ni kan, besarnya....

Cik Puan Fadli said...

pueh hati klu dpt men dam sebosar camnie..hehehe..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

sy pelik Kakzakie.. dulu2 sy main apapun selalu kalah walaupun cuma setakat game ular, huhuhuhu

Ema Johari said...

rasanya budak skrg tak tahu ttg permainan teng teng ni kan kak...hehehehe nostalgia..

syuk shusuke said...
This comment has been removed by the author.
syuk shusuke said...

besarnya ,jangan makin besar game tu makin kuat jeritan :D

Asyifa Mustaffa said...

mnariknya...! teringin nak main kat c2....hehe...

lama gak x main bt seremban...glamer mainnya masa bulan pose kat skolah dulu....dgn ttp oren..

ismaliana sulaiman said...

ini lah antara mainan kegemaran lia n adik2 dulu... x mcm anak2 zaman skrg asyik dgn games yg ada dalam ipad..

ZazaMyMoon said...

menariknya.. game masa zaman saya kecik2 dulu hehe
besarrrr hehe

dear xila said...

ni kalau bwk balik rumah ni best kan hehe

duniafana said...

hehe leh try ni

Qhaifa Nur said...

main dam ular ni nak cepat menang saja Kakzakie...
rindunya nak main...

Deqla Manjew said...

kecik2 suka main dam ular... kalo ada dam sebesar tu, diri sendri yg jadi buah... ;)

hainom OKje said...

Kanda.... Kanda tak main sekali ke....ajaklah sekali cik Abe....main sekeluarga.... hehe

Kat KL ni rasanya belum jumpa lagilah kanda...teringin jugak nak main....

Acik Erna said...

assalam kakzakie..kalau umur macam acik ni apa la rupanya kalau main kat situ kan he he..acik memang suka melayan anak2 main dam ni masa anak2 kecik dulu

Mia Kassim said...

Teringat zaman budak2 dulu...suka main permainan ni...hehe

Papa Mifz said...

memang super gergasi tuh kak...

teringat pula masa kecik-kecik selalu gak main dam ular tuh...tapi yang saiz standard lah...hehe

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie....oh yer ke kat Plaza Angsana la ni...best juga ni kalau budak2 mmg seronok la dpt bermain dam ular ni...

aby said...

salam kz ..
nasib baik buah dadu nya tk besar ..
klu besar jenuh juga nak melambugkan nya ..

HeNRieTTa JoSe said...

wah...bestnye...suke jerr budak budak maen....rietta dulu xsuka maen...sebab naseb selalu xbaek...asik kena trun ekor ular jerr...hehehe...

Ujie said...

hehe..saya pulak yg tersenyum sensorang membayangkannya. Seronok tu!

azi said...

Anak-anak saya pun suka main dam ni kakak, kalau dpt pi situ, rasa tak balik depa..:)



p/s Adik, boleh tak Cik Azi main sama dam kat situ...tapi kalau main, mesti Cik azi kalah punya...he..he..

QueeN TerataI said...

mmg best main dam ular ni kak... Ammar pun suka main dam ni dgn ayah dia.

faraherda.razalan said...

Dah lama x g Plaza Angsana kak. Hehehehe...tp klu ke sana pun, tal tau nak cri pe melainkan mi bakso dgn otak2 die. Suke sgt. Ade g ke bakso kat situ kak?

Kesuma Angsana said...

hehehe dam ular gergasi xpelah.. ular kalau x gergasi pun KA dah cabut lari hehehe

Mak Long a.k.a Kunang-kunang said...

Macam2 kemudahan anak sekarang.

Kak ani ingat masa sekolah rendah dulu, dam ular ni buat sendiri. Dulu tak adalah dijual macam sekarang.

Semua buat sendiri gunakan kertas buku dan pensil warna. Frustnya kalau kena telah dek ular.

~cik atin~ said...

teringat zaman maen dalam ular taem kecik kecik dulu. he3

Rina AVAIL said...

sy suka main dam ular kecik dulu..anak2 sy sekarang dam ular pon x kenal huhu

Nini D.. said...

btol kak..zaman nini kecik2 dulu,dam ular,teng-teng,galah panjang,sep tiang tu glamer sgt!

Fiza Rahman said...

Besonya. Jaman skolah dulu slalu main.

are_lin@yu said...

besarnya dam tu.blh main x.hehe

ahmad humairi said...

....tak ngape kabur buah dadu tu.....xyah censored!

Ibu Lala said...

bestnye kak...

nurbijen said...

mainan kegemaran saya masa kecik juga....

ibundo said...

Kpah kalau jumpa ni nak juga tumpang main haha..

Ummu Madihah said...

Salam Kakzakie,

Teringat pula zaman kanak2, cukup suka mainan ini, boleh bikin sendiri pulak tu! Bagus usaha ini untuk menghidupkan permainan tradisi!

Puan Kutu said...

wah besarnya.seronok la budak2 klu main dh macam kenal lama.dulu kecik2 suka main gak dam ular ni

harumankasehvee said...

maka tak boring lah bebudak dok tggu bundanya bershopping . ada aktiviti leh buat . saya x pernah pi plaza angsana wpun selalu pi umah akak kat majidee

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie.

hihi..comel adik..
mmg gergasi sungguh dam ni.. oo..kiranya, klu kita main, kita sendirila yg jadi tugunya tu.. :)

Amanina Mads said...

dulu masa skolah rajin jugak main skrg tgk org main..hehe

aTieYusof Family said...

menarik nya Kak..
terimbas zaman kecik2 main dam ni..:)

ANIM said...

selalunya jumpa chess batu besar saja.. dam ular tak pernah lagi

p/s agaknya kalau saya join adik main dam ular tu, ada yg sengeh sampai ke telinga tak?

Murni Alfathunnisa said...

eh2..best ni. nostalgia masa kecil..dam ular!

siap buat kat lantai lobby ye...pandai pengurusan kompleks plaza angsana main strategi attract pengunjung.

jangan kan budak2..mak bapak budak pun suka ni. hehe

mama_ka0ri said...

pernah jumpa dam ular gergasi ni kat amanjaya mall sg petani kedah..tapi tak masuk join pon sebab mase tu kejar masa..tgk mcm tu jer..tapi cam seronok jer..ramai org duk jerit2..haha..

eray said...

dam ular..permainan fevret time cikgu takde. naik tangga, kene makan dengan ular.
lagi best bila dia buat camtu..feel die mesti lebih.

http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/07/khasiat-gla-tak-habis-sebotol-dah-hamil.html

Juhariah Johari said...

Salam.
Dah lama mama tak tgk bendaalah ni. Masa kecik2 anak2 suka main, Sekrag tinggal kenangan je.

Izan Ishak said...

kalau tak silap kak, masa pergi summit pun ada buat dam ular atas lantai ni juga. tapi rasanya utk weekend saja sbb pergi lepas tu dah takde pun lagi...

sukanya adik dpt baling dadu gergasi tu.. hikhik

Myra Jay said...

Itulah dunia kanak2 kan, dari permainan menyatukan mereka

zila norazila said...

Aritu zila ad tgk jgk org main kak..dh lama diorg ltk situ kn..

Kakzakie said...

Kalau anak-anak boleh gembira dengan permainan ini rasanya satu aktiviti sihat daripada mereke duduk merenung gadget ipad, labtop dan sebagainya, sesekali bagi peluang mereka bergerak bermain seperti ini.

Terima kasih kepada semua:-

aizamia3, Aziela, ummiross (memang ada ibu-bapa yg join dgn anak mereka ummi), zulaikha mega, Maria Firdz, inazamri, (Lizz) http://haslizalizz.com, Zee Suhaini, amirah, Ratu Hatiku, KesumaMaruku SueQistina (kalau SueQis ada mesti boleh join anak auntie), Fazleyatul Aini, ros_reeza, Mizz Aiza, NM02,miss cloudy, Rapunzeel Cikilolo, Bin Muhammad (kalai semua permainan ini ada kita boleh main sama BM hihi...), redza, Masya, Cik Puan Fadli, Seri Kandi Tanah Jauhar, Ema Johari, syuk shusuke, Asyifa Mustaffa, ismaliana sulaiman, ZazaMyMoon, dear xila, duniafana, Qhaifa Nur, Deqla Manjew, hainom OKje (ramai budak -budak kesian pulak kalau kita kacau), Acik Erna, Mia Kassim, Papa Mifz, Mas Zull, aby, HeNRieTTa JoSe, Ujie, azi (acik azi kalau nak main kena geng dgn mama hihi...), QueeN TerataI, faraherda.razalan, Kesuma Angsana, Mak Long a.k.a Kunang-kunang, ~cik atin~, Rina AVAIL, Nini D.., Fiza Rahman, are_linayu, ahmad humairi, Ibu Lala, nurbijen, ibundo (memang boleh Kpah), Ummu Madihah, Puan Kutu, harumankasehvee, ♥ Cmª shIemª ♥, Amanina Mads, aTieYusof Family, ANIM (tak kisahlah Anim sebab memang ada ibu-bapa yg melayan anak mereka main), Murni Alfathunnisa, mama_ka0ri, eray, Juhariah Johari, Izan Ishak (kakak tak perasanlah Izan) dan akhir sekali Myra Jay.

Terima kasih semuanya. Kakak agak busy sehari-dua ini. Mana yg belum kakak kunjungi pasti akan kakak jejaki insya-allah.

Kakzakie said...

Tertinggal:-

@ zila norazila: Betul dah lama dah dam ular ini. Tapi selalu adik tak ada peluang, malam itu tak ramai dia pun ikut main.

Riedaffya ibrahim said...

seronok dia main dam ular ye..

n O e s u h a i m i said...

wah...menarik...satu idea yg amat bagus...

Haryati Faizal said...

suke main masa kecik2 dulu...

anitadiana said...

syoknya besar mcm tu...lama tak main dam ular..budak sekarang entah reti entah tak..he..he

Eiqa Almond said...

Wahh.! eiqa x pernah jumpa game sebesar nie, selalu main yg kecikk tuu jee, huhuu

ieda immi said...

kalau dam ular besar nie memang best .. saya sendiri x pernah main , pernah tgk aje ;)

Mimie Najib said...

waaa..bestnya kak..game fav sy jgk ni..hehehe