Friday, July 19, 2013

Perjalanan yang panjang mencari destinasi

Perjalanan di dunia bukan seperti di atas lebuhraya boleh ditebus bayar dengan kad seperti ini. Hendak masuk menggunakan lebuhraya kena ambil resit dan  apabila tiba masa mahu keluar kenalah membayar secukupnya.
Kad transit - Sebenarnya tempohari sewaktu menghantar anak pulang ke sekolahnya tertinggal kad Touch & Go didalam kereta lain jadi terpaksalah  memasuki lorong tunai. Bertahun tidak menggunakan lorong tunai tidak tahu sekarang sudah menggunakan seperti ini. Cantik dan lebih keras seperti kad Touch & Go juga.
Dari Abi Hurairoh r.a di riwayatkan rasulullah saw bersabda" Dibentangkan titian as sirat antara neraka jahannam, maka akulah dan ummatku yang pertama menyeberanginya. Tidak berkata-kata ketika itu kecuali para rasul dan doa mereka ialah, Ya Allah selamatkanlah, selamatkanlah."

Muka belakang - Serah tiket ini akan  tahu berapa bayaran dikenakan. Lecehlah sikit tidak seperti Touch & Go atau SmartTag lebih cepat. Ibarat meniti titian as sirat di hari kiamat pula aku membayangkan andai 'saham' banyak pasti laju lintasannya tapi kalau sebaliknya kenalah meniti perlahan-lahan asal jangan saja tersangkut.
Dari Abi Said Al-Khudriy r.a rasulullah bersabda "Maka orang Mukmin akan melaluinya seperti kerdipan mata, ada seperti kilat dan taufan, ada seperti burung, seperti kuda dan tunggangan yang terbaik, maka yang berjaya selamat sampai, yang tersiat dihantar, yang terkait masuk ke dalam neraka..." sebahagian dari hadith riwayat Muslim.

~~ Sesungguhnya lapar mereka yang berpuasa itu penuh dengan nikmat tidak terhingga bila tiba masa iftar.~~

* sejak akhir-akhir ini aku bw dari link blogger yang komen N3 aku sebab dashboard bagaikan merajuk. Blog list pula lama sudah aku tidak ada sejak malware menyerang. Mohon maaf.*

77 comments:

amirah said...

kami pun dah jarang gunakan lorong tunai skrng. husband amie dh gunakan plus smiles. amie pun x berapa reti sgt bab tu. tapi xdela jem sgt kalo guna touch n go. tp lagi laju kalo guna lorong smart

Dr Singa said...

oh..?
saya pun baru tau pasal kad tu..!!

:: Mrs.Eady :: said...

terkesan dgn kata-kata akak pasal 'saham'tu..

Falsya said...

falsya tgk laluan..kalau smart tag clear baru gie smart tag..sama jugak kalau tunai..tp time balik keje lorong smart tag yg selalu kene beratur lama..;)

Fazleyatul Aini said...

saya guna TnG hihi

Pn.bayu said...

dengan harapan Allah ampun dosa-dosa saya... dosa kita semua...agar dapat GO terus ke Syuga Firdausi..takmoh Touch neraka... takut.. Allahuakbar.

aizamia3 said...

moga kita semua di bawah lindunganNYA..

dorang akan laksanakan sistem kad selepas ni untuk seluruh lebuhraya PLUS. takde dah guna tiket.. tapi ai guna smart tag.. kalau kad tertinggal baru guna lorong tunai.. :)

aizu's life said...

tNg mmg memudahkan.. ada smart tag, laaagi la mudah.. lancar je, xyh Q. Heheh..
PLUS baru lagi tukar kad ni.. Canggih sket la, dpd resit kertas dolu2.. :)

lia said...

sy pernah terbagi kad touch&go masa nak bayar tunai sbb kad skng ni keras, tertukar suda ha3

Acik Erna said...

assalam kakzakie..banyak jugak blog yang acik tak dapat masuk sebab malware tapi tak tau nak bagi tau tuannya macam mana

Puan Kutu said...

sy asa dok johor dulu pakai touch n go..skang kmpg dh dekat dh mati agaknya kad tu..kad tunai sekarang dah keras macam touch n go tu..akk baru tahu ekk.hehe..

sy sbb selalu lalu lorong tunai tau la..

Asyifa Mustaffa said...

lately ni...tggu n3 akak yg suka kluarkan hadis2...pagi2 baca rasa mcm ada orng bgi nasihat...thx kak...:-)

sy 2 3 hari lepas...pun sama. .di dahboard...x nak kluar apa pun...penat direfresh bnyk kali..., di bloglist pula...blom habis diedit msukkn senarai blog...bw je mana yg nmpk kak...ada problm mungkin.

Siti Rohaida Yusof said...

still pakai tunai dan kadang2 touch n go...

hainom OKje said...

Tulah bila balik kg selau pakai TnG so mmg jarang sungguh dapat kad cenggitu...
Kanda TQ kerana mengingatkan dinda... Menghubungkaitkan peritiwa dunia dengan peristiwa yg bakal akan kita tempuhi disana kelak! ...

Aziela said...

Hebat betul Kakzakie. Perkara mudah seperti tiket transit PLUS juga boleh dikaitkan dengan akhirat. Subhanallah. Satu peringatan yang jitu. Terima kasih kakak.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

saya rasa lorong tunai yg guna kad tebal tu di plaza tol / highway tertentu sahaja...

terbayang titian Siratul Mustaqim...

Fiza Rahman said...

Baru tau pasal kad ni selain T&G.

Saya memang pengguna setia lorong tunai ☺☺

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

saya biasa guna t n go jer kak... tak tau pulak ade kad ni...

Juhariah Johari said...

Smart kad! skrg ni jln ke selatan selalu penuh.

aby said...

Yg pnting bekalan,
Tnpa wang utk top up TnG dan servis krete sebelum mmbuat prjalanan yg pnjang, psti trsngkut d prtengah. Gitu la dlm nk menempuh prjalanan d sana nnti, yg pnting bekalan amalan baik mau bnyak

Ema Johari said...

kadang-kadang kak, laluan cash lg cepat dari touch n go kak..

nuyui a.k.a miss YUI said...

jrg guna tunai melainkan tak topup lg..hihi..

yui punya dsh mmg slalu prob.

faraherda.razalan said...

Ms g penang aritu, dah guna dah kad ni. Nizam panik, nape guna kad? ntah pape. Kelakar je.

Rapunzeel Cikilolo said...

peringatan yang baik...

dh lama tak baca pasal titian sirat...

Nisah Idham said...

setuju kakak, bila nisah selalu baca tentang Titian Sirat ni, sungguh Nisah takut sangat. sebab Nisah tak tahu di manakah level nisah nnati untuk melalui Titian Sirat tu. walau bagaimanapun. Nisah ingin lakukan sebaik mungkin untuk menjadi yg lebih baik .. Doakan untuk nisah kakak :)

NM03 said...

klu musim raya mmg kami guna smartag kak. cepat skit..

Ujie said...

Kad transit yg baru ni kak, utk jimat kos sykt..slmtkan alam..kad ni boleh guna smula. Yg dulu tu pakai buang.

Kella said...

semoga kita semua tergolong di kalangan orang2 yang terselamat.. amin.. amin..

kak.. dulu saya pun ada malware.. rasanya macam dah buang..
akak masuk blog saya ada nampak malware tak?

tq....

ummiross said...

Betul Kakzakie, perjalanan panjang kita yang belum tentu bagaimana kesudahannya. Hanya kepada Dia tempat kembali, moga dengan ehsannya, mudahlah 'perjalanan' kita, cantiklah juga 'perhentian' kita.

Qashmere said...

Sangat mendalam lah entri ni. Terima kasih kerana mengingatkan.

Myra Jay said...

Entry penuh makan tersirat di sebalik kad transit highway :D

KY Atie said...

semoga kita menjadi mukmin yang solehah aamiin..

Nafira usof said...

saya pon selalu pakai touch n go jugak.. kalo kredit dah tak cukup baru masuk lorong tunai.. hehehe

PakcikLie PCL said...

Assalamualaikum Kak , salam jumaat ..selamat berpuasa , apa khabar?

sy guna plus hiway bila balik kpg, ..dan selalu guna lorong tunai kekadang tension jgk lg2 musim raya..tp lorong smartag pon boleh jem . hadapi masalah yg sama .

JunAina said...

Aina kad T&G selalu ada tapi duit kat dalam tu ja selalu tak ada...hahaaa...

lieyalatif said...

kak zakie tau...lieya plak tak penah amik tau pasal kad2 ni kak heheheh...yg lieya tau dok melengko jek sebelah drebar hhahahah.....ye laa lieya bawak kete pun stakat pi keje balik keje dekat jek....ish teruk kan heheheeheh

hepy weekend kak....

ct rahani said...

sy jarang gunakan highway.. kdg2 terus terlupa nak isi touch n go so guna tunai jelah..

*peringatan yg cukup bagus kak.. entry yg cukup mendalam maknanya.. tq kak..:)

~ yus ~ said...

kami pula biasa guna lorong tunai, baru akhir2 ini berjinak-jinak dengan touch n go...

Knor said...

mmg adalah kad ni kak..mudah..biasa suami bg kat custmer..full tank juga...

jual kereta kan..he~

ourkizunarai said...

anak abang saya pernah terhilangkan kad plus tu.. kecoh dibuatnya. tak pasal kena bayar lebih..

Sarah Talib said...

Semoga perjalanan kita di permudahkan..Amin

JaSSNaNi said...

assalam kakzakie..
sama2 lah kita.. semoga semuanya di permudahkan dah perjalan kita ke mana juga selamat.. aminnnnn

Zaitun said...

Sama2 kita berdoa semoga perjalanan kita dipermudahkan.

Kak Zai dah lama tahu sebab selalu sangat gunakan lebuhraya.

Mia Kassim said...

Dalam maksud entri kakak kali ni....peringatan yang sangat berguna....:D

mama_ka0ri said...

kak zakie pandai mengolah cuma menggunakan kad plus transit jer..terima kasih kak..:)

baru je borak ngan enhubby pasal titian sirat ni..

Qhaifa Nur said...

rasanya kad ok lagi rupanya tak lama mati...memang mengelabah time tu..lama juga settle kakzakie..sejak tu bayar tunai senang...

begitu juga dgn diri kita kakzakie..bukan mudah dengan sentuh saja...moga segala kebaikan diterima Allah...

diela nahar said...

Patut lah susah nk masuk blog akak asyik error ngan DNS je apa pun salam ramadhan ye :D..

Nur-nba said...

Jauh akak berfikir.. Tak terbayang pula saya.. Nasihat yg baik di hari Jumaat yg penuh barakah.. Nur biasa guna Smart Tag.. Kadang2 baru guna lorong tunai.Tak tahu pula dah tukar kad...

Aishah Jahirah said...

semenjak berulang jauh mmg guna t n g..kalau lorong tunai mmg panjang la..huhuu.ye la kak dashboard kdg2 xmo muncul list2 entry terbaru..

elly nadyra said...

saya tau pun dari banner yang digantung kat plaza tol, bagus sistem ni, kurang la pembaziran kertas, bagus sebenarnya sistem begini

syuk shusuke said...

cepat dan pantas , tapi leceh kalau bab kena topap.

Kesuma Angsana said...

gd sharing ni kak... tapi bab2 kat highway ni selalunyer laluan tunai sesak giler apalagi musim2 perayaan ni!

norhidana miswan said...

skrg sume bnda dh berubah kan kak... semua nk jd makin moden katakan...

che mid said...

Tak pernah tau pasal kad tu.. tapi tau pasal titian sirat, semoga kita semua diberi syafaat oleh Nabi Muhammad saw ya kak. Sollu 'alaih!

redza said...

terima kasih kak atas peringatan itu..

Sue Bee said...

kat kch ni belum sampai tahap guna kad2 smart mcm ni..semuanya tunai

Temuk said...

Assalam KAKZAKIE

Sebahagian dari apa yang Rasulullah (s.a.w) sabdakan itu, "Maka orang Mukmin akan melaluinya seperti kerdipan mata, ada seperti kilat dan taufan, ada seperti burung, seperti kuda dan tunggangan yang terbaik, maka yang berjaya selamat sampai, yang tersiat dihantar, yang terkait masuk ke dalam neraka..." memang amat menggerunkan hati!

QueeN TerataI said...

queen pun dh lama x guna lorong tunai kat highway.. ;)

ummuaidan said...

pun lama jgk tak guna highway nie..bertahun2..sib baik kakak cerita kat blog nie..dpt jgk tengok tiket transit yg baru..cantik jgk kan

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..

ni tiket transit baru ke? cma pun baru tahu..
alhamdulillah..suka baca penyampaian akak ni..sentiasa selitkan amalan akhirat :)

ANIM said...

tak dapat membayangkan waktu meniti keadaan gelap gelita takde lampu cahaya tak ada....takutnya...

tambah2 perjalanan meniti itu mengambil masa. dari 100 yang melintas, hanya seorang berjaya menyeberanginya. 99 lagi akan jatuh ke dalam neraka di bawah...

naudzubillah

Juhariah Johari said...

KZ,
hehe saja.
sebenarnya bubur lambuk hari2 ada utk drive thru saja. Tak perasaan pulak blah mana dia bagi, itu utk 800 katanya.
Buka diberi kurma, lepas magrib makan nasi,lepas tu moreh. Kalau nak qiam ada makan juga. byknya.

Amanina Mads said...

kalau tak bawak kad TouchNGo tu baru la beratur di laluan tunai.. huhu

Mizz Aiza said...

aiza pun selesa menggunakan touch n go sahaja kakak.. jika beratur di lorong tunai kadang kala lambat jika kadar tol yang dikenakan ada sen dan pemandu memberikan tukaran duit yang besar kepada jurutol..

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...betul tu kak bila dah berpuasa ni masa yg paling nikmatnya adalah semasa berbuka mmg terasa puasnya dpt menjalankan ibadah puasa itu...:)

Murni Alfathunnisa said...

betul jugak analogi kakzakie tu. bagai meniti titian as sirat. ada logiknya.

boni kacak said...

eh..saya pun baru tahu tentang kad tu

Papa Mifz said...

Bloglist akak dulu ada thumbnails kot itu pasal kene serang virus malware, cuba remove thumbnails dan just letak link jer..

Kakzakie said...

Kalau di dunia kita seboleh mungkin mahu mencari jalan yg selesa moga di hari perhitungan kelak kita juga dapat melalui titian penentuan dengan lebih baik lagi. Di dunia yang sementara pun kita mahu selesa apa lagi di dunia yg kekal abadi. Bersama kita jadikan renungan.

Terima kasih semuanya:-

amirah, Dr Singa, :: Mrs.Eady ::, Falsya (kalau tempat kakak tunai yg ramai), Fazleyatul Aini (kakak pun sama Lya), Pn.bayu (Insya-Allah kita cari bekalan semampu boleh kan), aizamia3, aizu's life, lia, Acik Erna, Puan Kutu, Asyifa Mustaffa, Siti Rohaida Yusof, hainom OKje, Aziela, Seri Kandi Tanah Jauhar, Fiza Rahman, (Lizz) http://haslizalizz.com/, Juhariah Johari, aby, Ema Johari, nuyui a.k.a miss YUI, faraherda.razalan, Rapunzeel Cikilolo, Nisah Idham (doa kita semua Nisha), NM03, Ujie, Kella (blog kella ok), ummiross, Qashmere, Myra Jay, KY Atie, Nafira usof, PakcikLie PCL, JunAina, lieyalatif, ct rahani, ~ yus ~ (kakak tak boleh tunai Yus sebab hari-hari pergi-balik kerja guna highway jem kalau tunai), Knor, ourkizunarai, Sarah Talib, JaSSNaNi (begitulah hendaknya selamat dunia dan akhirat), Zaitun, Mia Kassim, mama_ka0ri, Qhaifa Nur, diela nahar, Nur-nba (ini tempat transit aje Nur), Aishah Jahirah, elly nadyra, syuk shusuke, Kesuma Angsana, norhidana miswan, che mid (amin... itulah harapan semua umat Muhammad), redza, Sue Bee (lama-lama akan guna seperti ini juga Sue), Temuk (kakak rasa semua org pun punya rasa yg sama Pak Temuk), QueeN TerataI, ummuaidan (balik M'sia kelak barulah ummu dapat pegang ye, entah bilalah tu), ♥ Cmª shIemª ♥ (kakak pun baru tahu Cma - hidup kita pengakhirannya di sana juga kan), ANIM (Moga kita adalah satu dari yg 100 itu Anim), Juhariah Johari, Amanina Mads (masa ini sebeb tertinggalah Nina baru tahu dah jadi macam ini transit kadnya), Mizz Aiza, Mas Zull (sebab perut dah lapar apa pun sedap dan nikmat kan Mas), Murni Alfathunnisa (sekadar renungan bersama Murni), boni kacak dan Papa Mifz (kakak dah lama buang semua PM - malas dah cek satu-satu).

Terima kasih sekali lagi dan selamat berpuasa di hujung minggu.

harumankasehvee said...

tak berani membayangkan titian sirat dlm keadaan amalan yg tak berapa banyak ... saya bila bw guna bloglist , kuar lah ' opps google chrome ... ' jadi sa guna alternatif lain - google+ home ...

Tuan Juhaida said...

Tq atas peringatan ini.takut mengenangkan apa nasib kita nanti.

jaakechik said...

salam ramadan kak... mujur dikelantan xde tol... hihi...

QasehnyaRania said...

sy guna touch n go
tak pa sy memahaminya.sy pon guna hp je bw. tu lambat sikit

Riedaffya ibrahim said...

lebih kurang touch n go jugak kan..

NoEn said...

kat sini xde tol, kalau g belah kl merasa la byr tol...hehe

Lydia Miza said...

Adik guna TnG je kak.. Hehe dlm agama xde TnG kan?

Kak, dashboard adik lama meragam. Rupanya klu kita byk follow org smpi satu tahap mmg gitu jadinya. Kata dik sunnah la. tp bila makin ramai follow kita alan ada semula. Dashboard saya dah okey semula skrg. Tp x bw ikut dashboard pun. Hehe

Deqla Manjew said...

deqla ada touch n go yg digunakan utk touch bas rapid (bas khas ) keja je kak..