Wednesday, July 24, 2013

Sesekali teringin juga mencari suroh yang panjang macam mama



~~ Ingatan buat anak-anak malam ini bermula bacaan doa qunut jangan dilupa.~~

86 comments:

pena rozie said...

Bagusnyer....

Cik Puan Fadli said...

assalamualaikum kak...

sejuk perot akak mengandungkan dia...

Fazleyatul Aini said...

=)

inazamri said...

bagus sungguh adik ni.

Mia Kassim said...

Bertuah dapat anak macam kakak ni... :D

aizamia3 said...

Alhamdulillah.. ;)

Riedaffya ibrahim said...

dia teringin nak baca surah pjg cam akak..

ZazaMyMoon said...

Alhamdulillah.. ;)

norhidana miswan said...

bgsnyer adik... suke tgk...

Masya said...

moga diterangkan hatinya...

Asyifa Mustaffa said...

seronok ye tadarus....:-)

lieyalatif said...

alahai....mmg cemerlang didikan akak...lieya harap2 lieya pun jadi mcm akak...anak2 lieya pun terang hati mcm anak2 akak...amin....

sejuk mate tgk budak bertelekung sambil bace quraan kan kak

Falsya said...

alhamdulillah...

Zee Suhaini said...

bagunya adik..pandai akak mendidik anak...

Aziela said...

Terima kasih atas ingatan KakZakie. Mak saya 2 hari lepas lagi dah mula remind...hehehehehe.

Bagusnya adik, ada niat suci nak tingkatkan performance iman. Syabas adik.

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Assalamualaikum Kak Zakie...
Hai...Selamat berpuasa.

Sejuk perut ibunda dpt anak2 yg mudah dilentur, moga menjadi anak yg solehah.

azi said...

Bagus adik kerana emaknya...:)

kalaulah rumah kita dekat, saya mesti pergi belajar mengaji dengan kakak, nak belajar macamana nak baca Alquran macam peserta qariah tilawah kita tu...

JaSSNaNi said...

insyaallah kak.. terima kasih atas peringatan.. :)

fairus mohamad noor said...

salam ramadhan # 15 kakzakie
suke tgk ank2 kakzakie ni..hope ank m3h cmni jgk nanti..

Mizz Aiza said...

sejuk mata memandang.. terima kasih kerana mengingatkan.. :D

Dr Singa said...

sekejapan je dah 15 hari kan..

ct rahani said...

Alhamdulillah.. kagum tgk akak didik anak2..

Sura Mohd said...

adik..adik memang sangat bagus..
suka tengok anak2 yg rajin macam ni.:)

||aLeaSaRa|| said...

yelah kak,tadi kat mhi pun diingatkan baca doa qunut malam ni.alhamdulillah semoga lebih ramai anak2 kecil cintakan al-Quran ^^

Liza said...

Alhamdulillah, semoga anak2 Liza pun sebaik anak2 akk, Aamiin...

aTieYusof Family said...

Alhamdulillah..sejuk hati tgk adik ni...moga Pa'e membesar spt ini juga..amin! :)

PeRdU cINta said...

moga berterusan begini hingga akhirnya..amin..penyejuk mata..penenang hati..inilah anugerah daripada ILAHI.. :)

Rapunzeel Cikilolo said...

huhuhu.

semoga ingatan adik bertambah kuat...

Kniedaz said...

semoga anak2 saya pun macam ni

Ummiarissa Mahdi said...

ha'ahlah kak...malam ni baca doa Qunut..ramadan 15 kak ye..

Acik Erna said...

comel je adik..
dimasjid tempat acik dah mula dah malam tadi doa qunut tu

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

sejuk hati nengok adik yang sangat rajin...moga anak2 saya pun rajin macam adik...

wahida said...

Alhamdulillah...kagum tgk akak didik anak2 akak...

ummuaidan said...

alhamdulillah..suka tgk adik yg rapat ngan quran nie..byk mewarisi ilmu mamanya kan..

Zul Fattah said...

Alhamdulillah, rajin dia baca quran..? latihan dari awal memang sngat sesuai..

amirah said...

alhamdulillah, sejuk hati nengok adik rajin baca quran

hainom OKje said...

bukan ingatan utk anak anak aje kanda....ingatan utk dinda jugak ni hehe....
Nak tunjuk gambar adik ni pada TLBDlah.... biar dia tengok kawan sebaya dia rajin berterawih....dia ....emmm

Deqla Manjew said...

alhamdulillah...sejuk mata memandang... ;)

IntaNBerliaN said...

alhamdulillah... bertuhnya akak dapat anak yg baik2...

HeNRieTTa JoSe said...

teringat msa mula mula rietta solat tarawih...tak tahu plak ada qunat..masa tu sekolah rendah lg...org lain baca qunut...rietta dah siap sujud...hehehe...

adzairdawati makdara said...

sejuk perut ibu mengandung.. :)

wawa syaida said...

bagusnya adik...alhamdulillah

Kesuma Angsana said...

sejuk tgk pic ni kak !

intanfirdaus247 said...

Salam kak zakie..Alhamdulillah..sejuk perut..

nea lopah said...

Alhamdulillah...

Knor said...

ha ah kak terima kasih ingatkan..rasa mcm terlupa la pulak..

JunAina said...

Mendidik anak ni hak kita, kita mencorakkan. Alhamdulillah akak berjaya corak anak2 ikut kehendak akak.

paridah said...

assalam kakzakie dh khatam taddarusnya

redza said...

bagusnya adik...dah 15 hari kita berpuasa..masa berlalu begitu pantas

man said...

Bgsnya anak..hehe

Nini D.. said...

terima kasih atas ingatan kak :)

Qhaifa Nur said...

anak2 nur macamana agaknya...kena pergi check ni kakzakie..

Ujie said...

Kalau akak tak ckp, saya pun lupa psl qunut tu. tq.

ummiross said...

Alhamdulillah, syukur sangat kan kalau minat anak2 ke arah kebaikan, moga adik fasih mengaji macam mamanya juga.

ANIM said...

kat surau di SP ni, malam tadi dah mula baca qunut kak

aizu's life said...

yg sbelah tu buku tajwid ke? bagus.. sejuk perut ibu mengandung :)
ya, start QUNUT since mlm ke-15

Ema Johari said...

Alhamdulillah...

Nisah Idham said...

Salam #15 ramadhan kakak.
terima kasih atas peringatan kakak ni. Nisah pon hampir2 terlupa kak, malam ni baru nak start berterawikh balik setelah beberapa hari bercuti (^_~)

Qashmere said...

Alhamdulillah!!!!!!

Nafira usof said...

Alhamdulillah~ bagusnye dia~

aanie said...

masa sy kecik2 dulu g terawih x tau ada doa qunut...tp sb ikut org depan, x sempat la terus sujud....pastu balik umah terus tanya abah sy...hehe...

syuk shusuke said...

bagus akak, mendidik anak dari kecil :)

Kak Yon said...

ada juga yg terlajak..mungkin mereka terlupa kot..hehe

@lfidah @dim said...

Assalam kak zakie..bagusnya anak akak..dan bagus jgk utk akak sebab didik dari kecil..saya pun nak ikut jejak mcm akak..

NOTA>>kak, tolong emailkan kat saya alamat akak..nie email saya..alfidah83@gmail.com..saya tunggu ye...

QueeN TerataI said...

suka miza tgk anak akak ni.. ;) moga anak2 miza pun mcm ni juga..

Eye_nee said...

Ini semua adalah cerminan didikan kakzakie dan suami kan...Syukurnya kak..

hana hadi said...

tengok mama baca kan.. tu yang nak baca juga..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..

Alhmdulillah...cma kagum dgn cara didikan akak pada anak2.. :)

Sayangku Zie said...

assalam kak.. saya pulak teringin dengar anak baca surah2.. sekarang hanya menghafal surah2 pendek.. dan baru boleh baca IQra' 4... emmm Alhamdulillah cepat benar kenalAyat Alquran..

Puan Kutu said...

Alhamdulillah..sejuk hati tengok muka anak solehah ni

tenku butang said...

alhamdulillah.. rajin dia

Lia said...

wah lama tak jenguk ke blog akak..
Alhamdulillah... sejuk perut ibu mengandung.. :)

Daddy Ziyyad said...

anak anak...mmg wajar kita biasakan dengan Al Quran sejak awal kan kak zakie...Semoga saya dpt didik anak2 saya mencintai Al Quran, sebagaimana anak anak akak..:)

Haryati Faizal said...

alhamdulillah...syukur...

@lfidah @dim said...

kak zakie, saya tak dapat pun email akak tentang alamat tu..uhukuhukuhuk

Delima Zamrud said...

Semoga menjadi anak yg solehah Amin....

BUNDA a.k.a KN said...

Alhamdulillah, ama2 kita saling mengingati...tahniah untuk sikecil...

aby said...

Salam kz,
Pelan2 nnti ibu bg al baqaroh utk d baca.
Aku orong iso gawey N3 doa utk mjawab N3 mu psl cerman laptop ku pecah. Arek ngawe N3 enggo telfon mmang orak iso la. Dhowo banget arek neken pad

eelobor said...

Alhamdulillah.....

Umi Qi said...

Bagus sis...alhamdulilahhh sejuk mata tgk nyer

Kakzakie said...

Adik berterawih berpandukan kitab ibadatnya yg mana suroh adalah pendik-pendik. Bila setiap hari membaca suroh yg sama itu mungkin ingin mencari suroh yg lebih panjang sedikit.

Macam juga kita kalau setiap hari berlauk yg sama pun jemu juga begitulah adik.

Terima kasih semuanya:-

pena rozie, Cik Puan Fadli, Fazleyatul Aini, inazamri, ia Kassim, aizamia3, Riedaffya ibrahim, ZazaMyMoon, norhidana miswan, Masya, Asyifa Mustaffa (bukan bertadarus Syifa tapi dia mencari suroh dari juzz Amma), lieyalatif (bukan baca quran Lieya tapi dia mencari suroh utk solat terawih), Falsya, Zee Suhaini, Aziela, Miss Mirror a.k.a Sam,
azi, JaSSNaNi, fairus mohamad noor, Mizz Aiza, Dr Singa, ct rahani, Sura Mohd, ||aLeaSaRa||, Liza, aTieYusof Family, PeRdU cINta, Rapunzeel Cikilolo, Kniedaz, Ummiarissa Mahdi, Acik Erna (kalau di Johor rata-rata memulakan malam 16 acik), (Lizz) http://haslizalizz.com/, wahida (anak-anak wahida pun Tadika Pasti dah boleh didik dari umur 4 tahun wahida, ambil peluang itu), ummuaidan (kena pantau juga ummu), Zul Fattah (sebenarnya dia mencari suroh utk dibawa dlm solat terawih), amirah (adik baca quran selepas solat maghrib tapi ini dia cari suroh utk terawih), hainom OKje (kena asuh pelan-pelan dinda), Deqla Manjew, IntaNBerliaN, HeNRieTTa JoSe, adzairdawati makdara, wawa syaida, Kesuma Angsana, intanfirdaus247, nea lopah, Knor, JunAina, paridah, redza, man, Nini D.., Qhaifa Nur, Ujie, ummiross (adik mengaji dah lancar ummiross tapi masih kena pantau juga kalau tak dia buat tak kisah), ANIM (kalau di Johor memang boleh katakan semua bermula malam tadi), aizu's life (sebelah tu kitab ibadat dia), Ema Johari, Nisah Idham, Qashmere, Nafira usof, aanie (Johor sebab ada sekolah agama boleh katakan budak-budak dah tahu aanie), syuk shusuke, Kak Yon (lupa tak apa itu bukan rukun), @lfidah @dim (kakak dah email tau fida), QueeN TerataI, Eye_nee, hana hadi (kakak pun kadang jeling dari Quran juga hana), ♥ Cmª shIemª ♥, Sayangku Zie (tak apa mulakan dgn suroh pendik Zie), Puan Kutu, tenku butang, Lia, Daddy Ziyyad (mulakan dari sebaik dia boleh bercakap doc.), Haryati Faizal, @lfidah @dim (kejap lagi kakak email lagi), Delima Zamrud, BUNDA a.k.a KN, aby (astghfirullah kepiye kok sampek pencah. Tibo opo kepidek sikil, orak opo wes apik enggo gawelah) dan akhir sekali eelobor.

Adik sebenarnya pun masih memerlukan pemantauan. Setiap kali masuk waktu aje akak akan tunggu dia utk sama-sama berterawih sebab adik pun macam budak lain juga masih suka bermain.

Terima kasih sekali lagi buat semua.

MystoryPic said...

baiknya dia.... tak payah mama jerit-jerit suruh baca Quran

Ummi Iman said...

Alhamdulillah.

Ratu Hatiku said...

Alhamdulillah..bagusnya. Suka tgk cara kakak mendidik anak2..

syiela said...

alhamdulillah sejuk perut

elly nadyra said...

alhamdulillah, rajin dia baca quran, saya sesekali baca ngan anak2, kekangan masa tu yang payah, tapi cuba gak nak2 bulan ramadhan nih, lepas solat maghrib ramai2 bertadarus hehehehehe