Wednesday, July 31, 2013

Hasil lanskap tempat kerja papa tidak merugikan




91 comments:

ANNA MARIANA said...

wah bestnya dapat tanam kan :)

Eye_nee said...

berbudi pd tanah..hasilnya pasti ada...

Masya said...

gambar no 2 buah apa kak?? mcm buah pelam yg kecik² tu hadoilah kecur.. sy skrg ni suka makan buah masam² ngapa ntah.. kalau kiwi tu makan 2 biji pun x cukup .. heran sy...

Asyifa Mustaffa said...

sedapnya ciku..! Kedondong..no2 tu...apa kak...?
terliur tgk kedondong....mkn gitu..rangup..!

JunAina said...

Kak berbudi pada tanah insyaallah akan ada balasannya. Tanam bunga dapat cantik tanam pkok buah-buahan dapat makan, rezeki.

Siti Rohaida Yusof said...

dah lama sangat tak makan ciku...ingat ciku kat rumah atok...huhu

Aien Not Alien said...

yang no.2 tu macam buah kundang...ke salah teka ni? haha. berbudi pada tanah....inilah hasilnya. :D

Mia Kassim said...

Dah lama tak makan buah kedondong ni, sedap ni makan buah2 yg muda2 tu, rangup jak....

Zul Fattah said...

ALhamdulillah kak.. rezeki ada d mana2 je, untuk org yg bersyukur..

tanam pkok pun dpat pahala, sampai masa pokok bg plak buah kat kita dgn izin Allah

azi said...

kakak..
gambar no 2 tu buah apa ye kakak, tak pernah tengok pulak...

redza said...

alhamdulillah murah rezeki kakak sekeluarga

::NureeN:: said...

nak jugakkkk... :)

umi alya said...

alorrrrr bulan2 posa ni, terliur lak tengok..

hainom OKje said...

Memang tak rugi kalau berbudi pada tanahkan kanda.....
Banyak tu kanda....harus buat kerabu mangga lagi tu hehe

mama_ka0ri said...

waahhh..buah ciku!! lama tak makan..

tak rugi berbudi pada tanah kan kak..

❤Kamsiah❤ said...

save bajet...terbaik dan segar dari ladang...:)

Nor Azimah said...

yang kedua tu buah kundang namanya, bila dah masak betul warnanya jadi oren pekat, tapi makannya kena hati2 sbb getah

Zee Suhaini said...

semua sedap ni kak...

Fazleyatul Aini said...

ciku sedapnya !

lia said...

ciku
kundang
kedondong...

Ya Allah, sedap nyer....

Aisy Nasiha said...

tengok buah kedondong, rasa rindu kawan saya yg dh lama tak jumpa,. dia selalu bawa buah ni masa tinggal bersama dulu...jeruk, pun sedap tu

Acik Erna said...

assalam kakzakie..acik memang peminat iku..tengok gambar ni pun dah terliur dah

Acik Erna said...

assalam kakzakie..acik memang peminat iku..tengok gambar ni pun dah terliur dah

Acik Erna said...

assalam kakzakie..acik memang peminat iku..tengok gambar ni pun dah terliur dah

Ibu Lala said...

akk nih. terliur tau tgk pagi2...

Ummi Iman said...

Mmg seronok kalau dpt memetik dari membeli. No. 2 tu buah kundang ke kak zakie?

Puan Ida said...

salam,
ai saya ida newbies blogger
saya baru je follow blog ni
jemput ye follow blog saya
umielman.blogspot.com

ummuaidan said...

Bagus kan dkt tempat kerja ade tanam poko buah-buahan..hasilnya nanti semua orang leh nikmati..
yg kedondong tuh sedap kan kakak..

HeNRieTTa JoSe said...

buat jus letak asam boi sedap nie akk...

ainnoraini said...

lama tak makan buah ciku..
terliur tengok kedondong tu..

Rinna said...

Rezeki tuh..sedapnyaa tgk buah2an tuh.. :)

Santri T.P.I.N.I said...

wah... buah kedondong, jeruk kedondong sedap!

Deqla Manjew said...

alahaii.. terasa masam2 pulak kat hujung2 lidah ni..hahahah..

ros_reeza said...

memang puas dapat makan hasil dari tanaman sendiri kan :)

~ yus ~ said...

kecur pulak walau tengok gambar je, especially yg gambar no 2 tu, tp buah apa tu ya kakzakie?...

amirah said...

sedapnyaaa...amie suka yg no 2 tu. masammm menyengat

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

kundang tu sedapnyer kak...dah lama tak makan...

aizamia3 said...

wah... sodap tu..
no dua tu buah kundang ke kak.. ke buah ciku ke buah mangga.. tapi macam buah kundang..

ourkizunarai said...

salam kak,
bestnya..! saya ngan suami dok cakap2 sesama sendiri, bagusnya kalau lanskap pokok2 bunga tu tukar jadi pokok buah buahan..haha..

ps: kak.. memang tak boleh sbb ourkizunarai yg saya guna utk komen ni account wordpress. so akak kena gaya manual. acc google tengah ada masalah kat ofis ni..

ourkizunarai said...

salam kak,

bestnya..rezeki tu kak.. dari tanam pokok bukan2 baik tanam pokok buah kan..dapat jugak hasilnya..

ps:kak..saya guna acc wordpress nak komen. jadi akak memang tak dapat nak link terus ke blog ourkizuna kalau klik kat ourkizunarai ni..

Sayangku Zie said...

adoi sedap tu kakak buat cicah sambal belacan.. emmm yum yum

Nini D.. said...

aduhhh....sedapnya!

harumankasehvee said...

buah ke dua tu buah apa yer . saya klu balik kg nampak buah ciku tapi jarang jumpa ciku masak ... hahahaaa

ct rahani said...

kak, yg gambar tgh tuh buah kundang yer kak.. sedapnya.. buah kedondong pun sy suka.. :)

Cho Zila said...

dulu kat rumah arwah opah semua buahtu pun ada.. lani entahler pokoknyer ada lagi kot cuma kami dah tak jenguk ke sana lagi...

Qhaifa Nur said...

dari tanah dibiarkan kosong...
dan inilah hasilnya....
mungkin bole tanam banyak lagi kan kakzakie..

Mizz Aiza said...

tidak rugi berbudi kepada tanah.. pasti ada hasilnya.. :D

wawa syaida said...

berbudi kepada tanah...pasti ada hasilnya...alhamdulillah rezeki :)

ummiross said...

Kakzakie...buah ciku tu ummi suka sangat2, tapi payah nak jumpa orang jual sekarang. Jika berbudi pada tanah kat mana2 pun, hasilnya pasti menyenagkan hati insyaAllah.

Nafira usof said...

sedapnyeeee...
x rugi berjasa pada tanah kan kak~
membuahkan hasil.. cantek2 plak buahnye~

-Sara- said...

akak buah ape tu...

nuyui a.k.a miss YUI said...

sonok bila tgk hasilnya mnjdai..alhamdulillah kak.

Dzureen Darwis said...

Wah, bestnya :) Cantik sangat

aTieYusof Family said...

Alahh...sedapnya buah ni Kak..
lama sy tak makan..:)

Aiza Hamdan said...

ERkkk!!!terliur tgk ciku..wangi jerk baunye..eh..no.2 tuh buah ape kak?
ciku yang dh dicuci ker?or kundang?
Erm..baru jerk buat jus kedondong + asam boi sabtu masa family in law dtg sabtu tuh hari..

Kesuma Angsana said...

buah2 ni senua feveret KA ni kak. hehehe

elly nadyra said...

kak, nombor 2 tu buah apa?

Mat Gebu said...

sedapnyaa buah amraa.....

aby said...

Yg kuning tu buah kundangkan, sedap buah tu klu masak

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

buah kegemaran saya tu, ciku

Kella said...

suka semua buahan di atas tu.. huhu

Bin Muhammad said...

Tengok buah ciku tu...Hmmm, rasa mengidam pula. Balik kampung minggu lepas tengok tak berbuah la pulak pokok cikunya.
Mana lah nak cari ni...

Ujie said...

Cikunya comel..
Buah kundang...teringat masamnya dolu2.

QueeN TerataI said...

sedapnya buah2 ni semua.. dh lama x mkn ciku...

Aziela said...

Aduhai kakak...lagi ngences nie...

Fiza Rahman said...

Sedapnya kak. Dah lama tak makan buah2 dlm gambar ni kak.

Knor said...

buah amra tu bt jus pun sedap...

ANIM said...

No.2 tu kakzakie...lamanya tak jumpa! Kecur dah ni

Riedaffya ibrahim said...

buahan tempatan...sedap nih..

ieda immi said...

wahhhhhh buah2an tempatan ..

memang sedapp mata memndang kak !

Sylarius Yusof said...

Alhamdulillah. Inilah dia berkat berbudi pada tanah. Seronok kalau dapat berkebun di depan laman sendiri.

syuk shusuke said...

tuai hasil :D

hana hadi said...

erk no 2 tu buah apa ek.. pelam ka.huhu

nurbijen said...

kedondong jugak yg mencuri perhatian saya.. yum nyum...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..

alhamdulillah...berjasa pada tanah.. inilah habuannye.. :)

mengecesss tgk :)

Haryati Faizal said...

alhamdulillah....syukur....

PeRdU cINta said...

alhamdulillah..ciku tu kak..sedapnya..peram sampai masak..ermm kedondong tu makan dengan kicap + gula rangup..dengan serbuk asam boi pun mantap..kalau kita manfaatkan anugerah Allah sebaiknya maka nikmatnya dapat kita rasai.. :)

boni kacak said...

saya lupa nama buah ke tiga tu. tapi saya memang suka makan buah tu. pergh.. terliur dah ni

Rapunzeel Cikilolo said...

buah ape tu?

Murni Alfathunnisa said...

yang saya kenal kedondong/amra je. yang lain tak kenal. buah apa tu kak..?

eelobor said...

saya nie ada la tanah seciput depan rumah, ingat nak memanfaatkan jugak apa yang patut.... mana la tau ada hasilnya kemudian hari....

norhidana miswan said...

perkh buah feveeret... ciku

Kakzakie said...

Untuk pengetahuan teman-teman buah dari gambar yg kakak paparkan adalah seperti berikut: -

1. Buah ciku yang belum bercuci
2. Buan ciku yang sudah dicuci siap untuk diperam (bukan asam kundang ye)
3. Buah kedondong (ada juga yg panggil amra)

Hasil tanaman lanskap bahagian belakang hujung pagar ditempat kerja hubby. Pekerja dia yg tanam dan jaga. Bulan ramadhan ini mungkin tidak ada siapa yg memetik dapatlah hubby kali ini.

Terima kasih semuanya:-

ANNA MARIANA, Eye_nee, Masya (kaak dah beritahu di atas), Asyifa Mustaffa, JunAina (mereka ada juga tanam bunga sebab CIQ kan besar kawasan itu yg bhgn belakang boleh tanam pokok buah), Siti Rohaida Yusof, Aien Not Alien, Mia Kassim, Zul Fattah, azi, redza, ::NureeN::, umi alya, hainom OKje (buat jus bolehlah dinda), mama_ka0ri, ❤Kamsiah❤, Nor Azimah, Zee Suhaini, Fazleyatul Aini, lia, Aisy Nasiha, Acik Erna,Ibu Lala, Ummi Iman, Puan Ida, ummuaidan, HeNRieTTa JoSe, ainnoraini, Rinna, Santri T.P.I.N.I, Deqla Manjew, ros_reeza, ~ yus ~, amirah, (Lizz) http://haslizalizz.com/, aizamia3, ourkizunarai (ohh.. barulah kakak tahu kenapa tak boleh), Sayangku Zie, Nini D.., harumankasehvee, ct rahani, Cho Zila, Qhaifa Nur, Mizz Aiza, wawa syaida, ummiross, Nafira usof, -Sara-, nuyui a.k.a miss YUI, Dzureen Darwis, aTieYusof Family, Aiza Hamdan, Kesuma Angsana, elly nadyra, Mat Gebu, aby, Seri Kandi Tanah Jauhar, Kella, Bin Muhammad, Ujie, QueeN TerataI, Aziela, Fiza Rahman, Knor, ANIM, Riedaffya ibrahim, ieda immi, Sylarius Yusof, syuk shusuke, hana hadi, nurbijen, ♥ Cmª shIemª ♥, Haryati Faizal, PeRdU cINta, boni kacak, Rapunzeel Cikilolo, Murni Alfathunnisa, eelobor dan norhidana miswan.

Siapa yg menyankga buah kundang utk yg no. 2 itu ternyata tidak betul hihi...

Terima kasih sekali lagi buat semua:)

Amanina Mads said...

buah amra tu masam sgt kalau makan..hee sampai berkerut muka

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...wah sedapnya...:)

are_lin@yu said...

wahh byk ni..blh mkn lg ;-)

Lydia Miza said...

Untungnya ada tanam ciku kan kak

Mimi Azirah said...

bila tanaman yg kita tanam membuahkan hasil sgt puas hati kan kak

fazilzura said...

buah apa tu kak ?

Nastyna said...

tu la saya tertanya jugak buah apa nombor dua tu, ingatkan kumia, pas baca komen kat atas baru tau :D:D hehe

Ema Johari said...

berbudi pada tanah...dpt hasilnya jua