Monday, July 29, 2013

Pengawal peribadi adik


Menjaga sebelah kanan - Tiga ekor semuanya. Seekor lagi yang purple entah ke mana menghilang. Telah 17 tahun usia ketiga-tiga ekor teletubies ini. Teringat membeli dulu untuk anak sulung. Maklumlah anak pertama untuk 4 ekor patung ini papa sanggup membayar 200 ringgit. Kalau sekarang 50 ringgit pun kami tidak mahu membeli.
Menjaga sebelah kiri - Seekor yang gagah berani. Putih bersih. Mama takut kucing jadi dapat kucing yang tidak pandai bergerak pun jadilah. Telah berbelas tahun juga kucing ini berada dlam pelukan anak-anak.
Penjaga bahagian kaki - Lima ekor diperintah mengawal bahagian bawah. Dulu bila Mc Donald melancarkan patung hello Kitty kami sibuk membeli mengumpulkan semua bentuk yg ada. Tinggal seekor tertinggal di rumah sebab lainnya sudah diberikan kepada sepupu-sepupunya.
Peralatan kerja - Penat membuat kerja bantal sudah tersedia. Semua pengawal tidak pernah berganjak dari awal tuannya membuat kerja sehinggalah tuannya terlena.
Bagaikan arkitek dan jurutera - Macam-macam rekaan yang tidak boleh difahami maksud tersirat
Kedudukan keseluruhan - Gambar diambil ketika tuannya ke bilik air. Beginilah selalu yang dibuat adik sebelum dia memulakan kerja sekolah atau apa juga waktu santai seperti membaca novel, bermain game atau sebagainya. Motifnya mama/papa pun tidak tahu.
Ada sedikit kerisauan kerana usia adik hampir menjangkau 10 tahun tetapi masih suka bermain ini semua. Berpuluh-puluh anak-anak patung telah diberikan kepada sepupunya. Baki yang ada masih tertinggal inilah yang menjadi pendamping bila dia sendirian.

~~ Menanti dan menanti bila agaknya adik akan tinggalkan permainan ini semua.~~


81 comments:

Dzureen Darwis said...

Ok lah tu daripada dia mengharung bantal busuk, lagi masalah :p

mama_ka0ri said...

dah 10 tahun pon macam ni ke? risau plak ngan anak saya..sebab anak saya pon macam ni kak zakie..kalau boleh time makan pon dia nak bawak..tapi dia bukan teddy bear..bantal busuk! haha..

dia sorang punya bantal busuk sampai 6!!

wawa syaida said...

salam akak...habit adik sama dengan adik bongsu saya ...macam ni la jugak gayanya...kalau tak silap nak masuk form 1 baru dia slow2 stop main dah...

Aien Not Alien said...

siap bersusun-susun peneman Adik...hehe. inilah peneman budak-budak kan Kakak. dah besar nanti dia tinggalkan la macam kakak-kakak dia yg lain tu.

Nor Azimah said...

Anak bongsu ye? kalau ada adik lain, boleh juga buat kawan, he he

Acik Erna said...

assalam kakzakie..pandai adik menyediakan tempat selesa untuk membuat kerja sekolah..siap ada teman lagi..

Acik Erna said...

assalam kakzakie..pandai adik menyediakan tempat selesa untuk membuat kerja sekolah..siap ada teman lagi..

Sura Mohd said...

heee..ada telletubbies!!anak2 saya punya dolu2 pun dah x tau kemana..kat umah kak zakie masih elok lagi..bagusnya..:)

Zee Suhaini said...

wah adik, study pon nak berteman yer..dia boring kot akak study sorang2..at least,terhibur skit tengok 'teman2'..

lama dah tak tengok teletubbies..

syuk shusuke said...

kawasan jajahan takluk tu. hehe
comel je selalu kalau budak2 kecik buat . :)

ourkizunarai said...

jangan risau kak.. budak perempuan memang suka soft toys.. ada yang sampai dah remaja pun masih ada berpeluk2 dgn soft toys. biar peluk soft toys jangan peluk yang haram dipeluk..haha..

azi said...

Kakak...
Zaman anak sulung kita kecil dulu, patung mainan teletubies la yang popular sangat...saya pun beli 2 untuk Along..merah dan kuning..sekarang ni Adik Aishaa pula yang main...

p/s baru 10 tahun kakak, umur adik tu...nanti bila dah besar sikit, tinggallah semua tu..

hainom OKje said...

Hehe...kanda, samalah macam si adik kat sini..... maianan tetap masih lagi jadi keutamaan.... ni bezday dia pun masih meninjau ninjau mainan mintak dibelikan utk dibuat hadiah....hish..... kolam barbie doll dah dibelikan dek ayah dia hari tu...
Adik tu tak pe jugaklah kanda seiring dengan belajarnya!

lia said...

tgk teletubbies tu, teringt kat adik bongsu sy yg da 15tahun... itu la soft toy yg dia main masa kecik2 dulu...

ummuaidan said...

Banyaknyer pengawal adik..hihihi..biasalah yg bongsu adalah pewaris segala..kdg budak2 dia tgk ngan collection cenggini kak..agaknya sbb kakak2 takder kat umah, adik takder kawan ..pengawal tuhla yg menemaninya..
ade jugak yg sampai kat U pun masih dokbwk toys cenggini kakak..dont worry..it's normal..

redza said...

dari hujung rambut sampai hujung kaki ada penjaga ye

Rinna said...

Waahh.. dikelilingi dengan bear2 mainan dia yer.. Alaa kak.. biasa laa budak2 bila dah ningkat dewasa esok baru laa kurang main benda2 gini.. :)

Dr Singa said...

ok lah tu...
dah besar nanti dia sedar sendiri...

Eye_nee said...

Dia masih memiliki dunia fatasi tu lagi agaknya Kakzakie..perlahan2 akan hilang tu....

Ratu Hatiku said...

byknya patung adik..oklah tu buat peneman sebab adik xde kawan agaknya tu kakak.. :)

Asyifa Mustaffa said...

Biasa la kak...gegirl...mmg cmtu...ada yg dah remaja pun masih dgn anak2 ptung lagi...

Dia menyelesakan diri utk study...atau apa saje tu...:-)

aizamia3 said...

kalau dak Nuha dekat, mesti dak Adik tak main dah anak patung tu kan kak.. ;)

Nini D.. said...

pelan-pelan kak...bagi adik masa ye :)

wahida said...

takpe kak, slow slow...lama2 nnt dia akan buang habit ni dgn sendirinya...

saya suka pulak tgk dia buat tempat santai utk buat homework dia tu...comel la pulak...hehe...

Kniedaz said...

cantik je adik susun semuanya..mungkin untuk mewujudkan 'comfort zone' untuk dia buat kerja dia...takpela kak..nanti lama-lama dia takmau la main semua tu..

Azian Elias said...

Tak pe kak..pd masa tu maksud nya dia ada perasaan kasih sayang tu..care..mau dikasihi..just pantau je lah..


Teringat saya zaman anak2 kecik dulu..esp zaman abang luqman..heee..tgk teletubies ni..seronok gak .now depa sibuj dgn gajgets je lah..

Kalau diizinkan ingin beraya dgn akak.saya balik johor 2 hari sebelum raya..then raya ke 3 pegi johor..rumah akak kat mane ek..boleh jenjalan dgn nekcik sekali..eh..eh..org tak lawe saya lak lelebih.heee..

PeRdU cINta said...

Assalammualaikum kak..meriah kak..memang meriah..teringat zaman saya kecil kecil..macam ni la juga..macam pengawal yang sedang bertugas tatkala sang puteri sedang beradu gitu..hehehe..bila ada yang teman tu maka banyaklah idea dating..insyaAllah..usia yang selaras dengan masa..semuanya akan berubah..tapi saya sampai sekarang bantal busuk tak boleh renggang masa tidur..bonus untuk saya..suami sangat memahami :)

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

anak sy dah 12 tahun pun masih perangai macam ini jugak, Kak Zakie.. tak tahu apa yg seronoknya buat kerja dalam keadaan macam ni..

urmmmm...

Rapunzeel Cikilolo said...

adik sunyi kot...

tp alrite gak ruang kerja adik.

dah ngantok boleh terus tido. hehe.

Qhaifa Nur said...

sayang adik dengan anak patungnya..jadi penemam tidur juga kakzakie..
aeish pula bila teringat baru nak geng..kalau tidak campak sana sini..

Ujie said...

Anak bongsu mmg gitu kak. Mcm adik saya dah masuk U pun anak patung berderet kat katil. Baru2 ni dia kawin, anak patung sume tinggal kat rmh.

Ibu Lala said...

kiut la kak tgk anak patung teletubbies tu. klw ada nak beli la jugak.

dear xila said...

hehe omey!! suka teletubbies hikhokkkk ;p

Shaiful Zaidi said...

cutenya...especially foto kat atas sekali..

aTieYusof Family said...

Masih suka anak patung adik ni..hehe..dah naik tingkatan nti lupa lah kot Kak..banyak juga patung adik ni..:)

Ema Johari said...

bertahan lamanya anak-anak patung tu kak...dijaga dgn baik sekali

Deqla Manjew said...

wahh berbelas tahun.. pndainya akak simpan baik2.. comei teletubies tu.. serius adik mcm arkitek.. in shaa Allah kalo ada bakat ke arah tu, mana la tau kan jadi arkitek 1 hari nanti..amin ;)

Lydia Miza said...

Zon selesa tu kak .. Hehehe. Owh sebaya maisarah rupanya. Tapi maisarah sulung haruslah lain sikit dr anak yg bawah2 . Terpaksa galas beban ummi jugak walau belum bersedia kot anak sulung ni

Azian Elias said...

Kak..ni phone num saya..kita contact2 ye...

0192129958

ct rahani said...

x pe la kak.. 10 tahun masih kecik lagi.. biar dia suka ngan patung drpd bantal busuk.. sy lak seb baik anak2 hero.. memang x de la patung2 nih.. ibunya pun x minat.. :)

Aziela said...

Wah...sangat bersistematik

ummiross said...

hehe..takpelah Kakzakie, adik masih jiwa kanak2 lagi tu, sampai masa nanti tentu tak nak lagi. Ummi dulu dua2 anak lelaki, yang depa suka permainan kereta dengan robot, hehe..bila dah minat kereta control pulak,helikopter control,balik keje petang2 sempat lagi main kat laman.

Qashmere said...

ala comelnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

hehehehe.. kak sy yg sudah tua bngka ni pn still tidur dgn teddy bear yg dh brpuluh tahun 2.. hehehe opsss pecah rahsia..

Mia Kassim said...

Ramainya pengawal adik buat kerja rumah....comel...hehe

lieyalatif said...

tak yah risau kak...biase la tu perempuan...naluri mereka kan lembut...mcm kawan2 lieya ade yg masih minat n suke kelek teddy bear, anak patung bagai heheheeheh....

comel plak port adik lepak wat keje tu kak....dah mcm main kemah2 pun yeak kak heheheeheh

Siti Rohaida Yusof said...

banyaknya PA si adik tu ye kak...

norhidana miswan said...

anak bongsu mmg gitu kot kak, dia takde kwn nk di ajak bermain... kakak2nyer pun dh duk asrama.... itu agaknyer tmn dia berckp, bergdh kot... nnti dia sndiri akan tinggalkan kak... jgn riso sgt

izan mama mia said...

izan pun dah jarang bl patung tuk mia,,, bkn apa nnt anak makin besar,,,ssh pula nk berenggang,, kan tak elok banyak patung dlm rumah,,,

anitadiana said...

bagusnya kak....lama betul....masih cantik dan seperti baru...ita tak pernah beli pun..biasa dapat atau kumpul kan benda baru dapat...arisya bukan suka main pun....

Riedaffya ibrahim said...

xpe la kak...adik masih kecik..asalkan dia x tinggalkan homework..masih berada depan mata...adik rase puas kut bile ade bodyguard yg mengawal..

Zul Fattah said...

untungler adik, dpat bnyak anak patung.. sy dulu kak, tak ada pun bantal anak patung yg dpat main..

adik ni, laki ke popuan? kalau popuan ok la, tp klau laki, erm..?

ieda immi said...

wahh banyaknyee patung kak .. sukelahh adik yee ..

cute tubies tuu ;)

boni kacak said...

banyak betul patung.. hahahaha. boleh bukak kedai bundle anak patung dah ni.hehehe

Kesuma Angsana said...

hehehe.. minat juga adik dgn benda2 cam ni yer!

Papa Mifz said...

oh adik buat kerja sekolah sambil ditemani anak2 patung tuh yer...hehe

Zaitun said...

Kak Zai juga banyak menyimpan anak patung kepunyaan anak2 semasa kecil. Walaupun sudah banyak yang disedekahkan tapi kat rumah masih banyak lagi.

aby said...

Salam kz, anak aby no 2, umo dh 20 pun masih mnyusun bear2 dia atas almari. Nmpaknya lama lg la anak lama brmain dgn koleksi dia tu

Nafira usof said...

lerrr.. hahahaha..
uniknyeeee... penuh pengawal peribadi keliling hah~ comel..
hehehehe

Siti Nurfaizah said...

Anak sulung juga untung kan..dpt yg mahal2

Aishah Jahirah said...

kak zakie...saya yang dah tua ni pun masih suka patung jadi peneman...hehee xpa lama2 nanti mesti makin kurang kot...

Bin Muhammad said...

Yang bongsu memang macam tu...adik ipar saya sampai lepas SPM pun masih dgn anak patung lagi... Nasib baik bila dah kahwin ni..ada perubahan sikit...hehe

eelobor said...

sama cam anak saya....abis di susunnya mainan kat keliling tilam dia. cam buat pagar gitu

nurbijen said...

tak perlu risau kak.. mesti adik ni penyayang orangnya :)
yg hello kitty tu pun saya suka kumpul... tapi entah ke mana hilang skrang ni :)

gadisBunga™ said...

adik nak rasa 'ramai'. :D

Nur-nba said...

Jangan risau kak.. Rasanya ia akan hilang sendiri bila dah besar.. Minat dia macam tu.. Nampak karakter adik tu manja dan ingin perhatian..

Amanina Mads said...

dulu nina mcm ni jugak.. bila drjah 6 malu dh nk main. anak2 patung habis disimpan dlm kotak. hehe

Ummi Iman said...

Buat teman adik lah tu.. ada yg dewasa masih mcm ni kak zakie :)

Mila@Rimbun said...

Anak saya yg dah 11 tahun ni pun ada masanya suka main dgn bear ni... tapi kalau on weekendlah..

Kakzakie said...

Imaginasi kanak-kanak sukar untuk ditafsirkan. Namun seperti yg teman-teman lihat itulah yg biasa anak kakak lakukan. Semua bears dan patung anak-anak kakak berkeadaan baik sebab anak kakak semuanya perempuan sebab itulah boleh bertahan dari anak sulung hingga anak yg kecik.

Terima kasih semua teman yg sudi menitipkan komen N3 kakak ini:-

Dzureen Darwis, mama_ka0ri (risau juga kan), wawa syaida, Aien Not Alien, Nor Azimah (A'ah dan dia tinggal sendiri sekarang sebab kakak sekolah jauh), Acik Erna, Sura Mohd, Zee Suhaini, syuk shusuke, ourkizunarai, azi, hainom OKje (kita tengok ajelah dinda sampai bila dia nak main kan..), lia, ummuaidan (kakak tapi risau juga ummu sebab pada kakak sebeb dah besar), redza, Rinna, Dr Singa (kakak harap macam itulah), Eye_nee, Ratu Hatiku (dah tak banyak ni dulu 3-4 bakul tau), Asyifa Mustaffa, aizamia3 (kalau ada Nuha lupa dia dgn mainan ini semua pastinya hihi...), Nini D.., wahida, Kniedaz, Azian Elias, PeRdU cINta (hihi.. masih berbantal busuk ye masya-allah), Seri Kandi Tanah Jauhar (itulah hairan kan...), Rapunzeel Cikilolo, Qhaifa Nur, Ujie, Ibu Lala, dear xila, Shaiful Zaidi, aTieYusof Family, Ema Johari, Deqla Manjew, Lydia Miza (beza anak sulung dgn anak bungsu kan dik), Azian Elias (ok jot-down and saved dlm hp kakak dah), ct rahani, Aziela, ummiross (bezanya jenis permainannya sebab anak ummiross lelaki ye), Qashmere, Ahlam Miera Amirul Shafie (oh.. ye ke?), Mia Kassim, lieyalatif (tapi kakak risaulah Lieya), Siti Rohaida Yusof, norhidana miswan, izan mama mia (kakak selain beli hadiah birthday anak ramai yg bagi bendalah ini), anitadiana, Riedaffya ibrahim, Zul Fattah (ah.. kakak lagilah tak ada semua Zul - anak kakak semua perempuan Zul.), ieda immi, boni kacak (dh tak banyak boni. dulu berbakul-bakul tau), Kesuma Angsana, Papa Mifz, Zaitun (kakak dah banyak bagi kat org Kak Zai), aby (hmm.. harapnya tak mahulah aby), Nafira usof, Siti Nurfaizah (biasalah exited anak pertama kan), Aishah Jahirah (la... ye ke? bila nak buang tu Sya), Bin Muhammad (kakak harap jgn sampai remajalah risau dah ni kakak tengok BM), eelobor (Muaz masih kecik oklah ee), nurbijen (kakak dah bagi kat ramai org dah Nur), gadisBunga™ (risau kakak gB), Nur-nba (nak tunggu besar tu Nur lama lagi) dan Amanina Mads (kalau sampai darjah 6 oklah kakak harap macam Nina).

Kepada semua terima kasih sekali lagi:)

Kakzakie said...

Tertinggal: -

Ummi Iman (macam tak sesuai pulak kalau sampai dewasa Rose) dan Mila@rimbun (adik biasa pun main masa weekend juga mila).

IntaNBerliaN said...

wah, byknya kak... saya yg tgk plak berkenan.. hihi

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..

hihi..comel la adik ni.. suka susun brg2 milik dia di keliling, dan buat tugasan..
cik seri pun ada masa begitu.. sblm menyusu, dia susun anak patung kat tepi,kiri kanan atas bawah..pastu baru baring.. :0

.:fyzz:. said...

comey ja tau..takpa dia baru 10 thn..lama2 nnti msti taknak dh..hehe..tp so cute

ANIM said...

boleh geng dengan 2 abdul saya. sampai la masih bermain dengan permainan cuma depa lelaki, lain le bentuknya. saya pun heran sebab sepupu2nya dah leka dengan gajet...biaqle..

Myra Jay said...

Oklah ada peneman.. Pemangkin semangat untuk terus berusaha ;D

pena rozie said...

Byknyer patung die....

hana hadi said...

budak2 kalau nak belajar best la tempat study macam ni.. ada peneman.. hehe teletebies(betul eejaan macam ni hehe

||aLeaSaRa|| said...

bagi saya biarkan je kak,tapi sentiasa monitor.kanak2 ni diorang kreatif,biarkan diorang berimaginasi ke arah yang positif.mungkin dia anggap tu kawan2 dia,supaya tak rasa sunyi tiap kali dia buat homework ^^

Mizz Aiza said...

banyaknya pengawal peribadi adik.. jadi sumber inspirasi untuk adik siapkan kerja sekolah tu..

elly nadyra said...

usahkan anak akak, anak2 saya pun sama, jenuh kak nak kemas, kalau ke mana2 penuh keta ngan bear derang