Monday, July 1, 2013

Puasa pun belum lagi

Sedikit kesibukan melanda hari ini. Lihatlah apa yang aku perolehi hari Jumaat lepas di pejabat.  Semangat beraya atau semangat untuk berpuasa tidak tahulah. Tetapi bila melihat hamper yang tertera semuanya untuk Hari Raya bukan untuk berpuasa.

Muka depan - Ramadhan belum pun tiba tapi catalog ini sudah dikirimkan ke pejabatku.
Cantik - Mana mungkin kerana mahukan set ini aku perlu membeli hamper yang beribu harganya.
Satu RM1500 - Harga yang aku rasa sangat tidak berbaloi untuk membeli. Kalau ada yang mahu memberi padaku memanglah aku suka sebab set bekas kuihnya cantik.
Harga paling rendah - Alahai kalau dilihat senarai isi di dalamnya semua adalah makanan ringan saja.

~~ Untuk membeli minta maaflah tapi kalau masih juga mahu memberi aku terima dengan senang hati.~~

77 comments:

Fazleyatul Aini said...

mahalnya huhuhu tapi bekas kuih tu memang cantik

Ibu Lala said...

baik akk beli je mangkuk yg cantik tu alone without beli hamper. beli hamper lagi mahal.

Mila@Rimbun said...

selalunya ofis2 jer yg beli hamper riban2 camtuh.. dari beli hamper camtuh ada baik kita sponsor anak yatim berbuka puasa kan

aizamia3 said...

mampu tengok jelah.. ;)

nuyui a.k.a miss YUI said...

kalau dpt..yui pon nak..hihih

NinaAz said...

Mahalnya. Hukhuk

Azian Elias said...

Alah kak..rasanya bekas mcm tu byk jualloose gitu...

Sy pun jual haamper..busy nanti ni.

mala said...

kalau setakat junk food boleh ja kot buat hamper sendiri :-)

Asyifa Mustaffa said...

cuci mata je la kak...:-)
ptutnya ramadhan yg didahulukan....kan kan kan...hehe...

With Julia said...

wahhh lawa sgt set tuh sis....terpegun mata tgk :)

Ujie said...

Kira pandai biz la dia ni...cpt je promo.

azi said...

sayapun nak kalau dapat free..he..he..

JunAina said...

Bila dah membeli tu rasa macam membazir yw kak tapi kalau org sudi memebri rezekilah ye tak boleh ditolak.

KY Atie said...

eemmm...exsitet tu haaa..bila buat promo raya org bersungguh sikit kut nak beli kan? hihi

yan's cottage said...

cantik je kan...tapi harganya tu....boleh tahan juga ye...

hainom OKje said...

Kalau gitu dinda pun nak jugak kanda hehe...
Masa kerja dulu memang meriah dengan hamper ni... Dua tiga hamper sekurang-kurangnya mesti dapat bawak balik walaupun makan ringan je tapi seronok! Tapi nampaknya dah 2 tahun ni jangan beranganlah hehe...
Tunggu Arjuna bagi hamper aje le gamaknya haha

lia said...

1.5k???uhuksssss

Mizz Aiza said...

mahal harganya kakak.. hamper tu jika DIY pun cantik.. tapi set bekas kuih tu cantik juga..

Ratu Hatiku said...

Amboi mahalnya hamper... tp bekas tu mmg cantik.. :D

inazamri said...

semalam ina gi Mydin pun suasananya dah mcm dlm puasa.meriah mcm2.dengan ramainya umat manusia

Knor said...

sesekali kak, beli je alah membeli menang memakai...heheh

che mid said...

Salam kak Zakie.. harga hamper bukan main mahal, tapi isi dia ntah apa-apa brand.. itu belum tentu halalan toiyiban ke tak.. pas tu kena tengok expiry date jugak.. silap-silap orang lain beraya sakan, kita sakit perut.. aduss..

are_lin@yu said...

blh thn jgk hrga dia kan..

Siti Rohaida Yusof said...

mahalnya...bagi free boleh la. kan..

Izan Ishak said...

samalah kak zakie, kalau nak beli mmg tak juga. tapi kalau ada yg murah hati nak bagi... apa salahnya kan.

shameel Iskandar said...

semnagat raya terus menjelma bila tgk catalog raya tu.

Seminggu puasa, lagi raya pula berkumandang kat radio.

ummiross said...

Hehe..betul Kakzakie, kalau ada sudi yang memberi, kita terima je kan..

Qhaifa Nur said...

tahun lepas opis tak beri hamper..
tahun ni tak tahulah kakzakie..
alangkah seronoknya kalau nur yang dapat semua ini...rezeki ha..ha..

❤Kamsiah❤ said...

strategi perniagaan hehe...pompuan pantang melihat benda2 mcm tu...lbh2 lagi bakal sambut raya..

lieyalatif said...

pergh tercekik kak oiii tgk harga....takpe la kak...mmg idok le membeli kan kak...tapi kalo org bagi kite sebat jeeee hahahahahaah....

mcm lieya ni kak keje kat bhgn yg ade kaitan dgn projek2...ade gak le tercampak2 hamper kat sini...jadi la kak dpt sisa2 hahaahahaha

Mimi Azirah said...

biasalah kak...puasa belum lg tp de je promosi berkaitan dgn bulan puasa nih

Acik Erna said...

assalam kakzakie..memang cantik la bekas kuih tu.tapi memang tak sanggup nak beli..mahal sangat

Aziela said...

Saya pun tak mudah tertarik. Memang bukan kaki shopping saya nie.

Zee Suhaini said...

salam kak...

akak baru dapat yer?? kat opis ni dah dapat sebulan lepas,lagi awal tau..pon dari sunshine jugok..

zee kalo bab hamper ni memang tak ler nak beli..besar dan mahal jer lebih..kat dalam tu biasa2 jer pon..

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

kemain lagi reganyer tu kak..
kalau diberi percuma ok la...tapi saya nak bekas kuih tu jer hehe

nea lopah said...

ohsem nya harga. hehehe

NM02 said...

kl festival, dah terbentang selamat hari raya aidilfitri. hehehe...

HeNRieTTa JoSe said...

mahalnye akk...rasa mcm xberbaloi plak kan...

Kesuma Angsana said...

amboi boleh tahan reganyer tu kak !

Puan Kutu said...

harganya tak mampu milik kot utk org macam sy.semangat beraya mau ada!hehe

Tuan Juhaida said...

Mahalnya hamper hihi.tp mmg ada yg mampu beli tu

Ummi Iman said...

Bila nak raya mcm2 promosi. Tp kalau harga 1.5k mmg menakutkan juga lah :)

syuk shusuke said...

whoaaaa, kena elak dari bawak ibu pegi tempat2 jual camni.

ros_reeza said...

mahalnya kak.. kalau nak beli, Ros pun tak. tapi, kalau ada yang sudi memberi, Ros terima dengan senang hati :) hihihi

Fiza Rahman said...

Untung lah sapa yg dpt hamper mahal tu ☺☺. Tapi bekas kuih tu cantik.

Mia Kassim said...

Betul tu kak...kalau nak beli kena pikir banyak kali tapi kalau ada yang sudi memberi diterima dengan hati yang terbuka...hehe

Zaitun said...

Bekas kuih tu memang cantik tapi kalau kak Zai pun takdelah nak membuang duit sebanyak itu.

Bin Muhammad said...

Dah jadi macam trend...dulu xpernah jumpa pun hamper hari raya. Mahal pulak tu...macam xberbaloi.
Bak kata akak, beli tu idak le...tapi kalau orang bagi, terima dgn senang hati...

MystoryPic said...

promosi berbuka puasa pun dah berlambak Kak Zaki ... oiii. Ramadhan pun belum masuk, sebuk lak ngan berbuka puasa

Rapunzeel Cikilolo said...

1500??

mahalnye...

Papa Mifz said...

PM kerja dalam shopping complex nih dah biasa dengan pemandangan tuh kak, AEON pun dah start Jualan Hari Raya sekarang nih...hehe

wawa syaida said...

mahalnya 1k++
selalu tengok hamper 300-500 je...macam-macam promosi nak bulan puasa dan raya ni kan

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...kalau dah mahal harganya mmg x mampu la rasanya...:)

redza said...

mahalnya kak

Deqla Manjew said...

xpela kak.. survey2 dulu..hihi ;)

Daddy Ziyyad said...

bisnes hamper ni,bisnes cina kan kak zakie....so kita faham lah kenapa mereka awal awal lagi dah sibuk nak promote hamper raya....Yg kita sukar nak faham, bila org Melayu Islam sendiri sibuk nak raya, padahal bulan Ramadan tak masuk lagi! hahaha

aanie said...

kalau nak beli mmg tak la kan.....tp kalau org bg free mana blh tolak kan kakak...hehe....

Aine Ainun said...

kalau org memberi dengan terbuka kita terima walopun harganya seringgit dua..=)

Nafira usof said...

zura pon tak pernah beli. tapi selalu oder untuk kampeni bagi kat client. kadang2 rasa tak berbaloi jer isi hamper dgn harganye kan~

zulaikha megat said...

salam kak..lama nya saya tak bertandang ke sini..

klu ikutkan cantik memnglah cantik tapi buat apa ..tak berbaloikan..

ANIM said...

Saya memang tak berminat kalau diberi hamper raya ni kakzakie sebab kadang2 isinya pek makanan yg takde logo halal dan air minuman buah yg serupa botol champagne tu.. Aduhai... Selalunya, kalau dapat yg macam tu, kami pass kat jiran India atau staff non Muslim. Saya lebih rela diberi sebekas biskut raya orang kita saja...

aTieYusof Family said...

erm..nampak nya tgk je lah kan Kak?.. sy pun tak minat sgt hamper2 raya ni..kekadang isi kt dalam ntah apa2..:)

cikguNae said...

akak, harganya macam:
hamper + bekas kuih + kos angkutan + Untung = RM1500

hahaha... andaian saya ja.

Murni Alfathunnisa said...

kat pasaraya sejak dua minggu lepas lagi dah mula menyusun atur hamper raya diorang...macam2 pakej ada. puasa nya belum lagi..hehe

Kakzakie said...

Kakak rasa akibat cuba mengadapt tradisi bangsa lain ujudnya hamper ini. Tetapi kalau untuk kakaklah memang tidak berbaloi kalau kerana bekas kuih yg cantik itu utk kakak membelinya. Kalau isinya biskut raya yg special mungkin boleh juga difikirkan 2-3 kali.

Sekadar sesama kita beringat kalau ada lebihan wang gunakanlah utk yg lebih bermanfaat di bulan ramadhan.

Kepada semua terima kasih kakak ucapkan: -

Fazleyatul Aini, Ibu Lala, Mila@Rimbun, aizamia3, nuyui a.k.a miss YUI, NinaAz, Azian Elias (memang banyak tapi tak sama design dia sebab ini biasa dia buat khas utk Sunshine), mala, Asyifa Mustaffa, With Julia, Ujie, azi, JunAina, KY Atie, yan's cottage, hainom OKje (kanda memang tak pernah membeli pun tapi biasa ada yg memberi), lia, Mizz Aiza, Ratu Hatiku, inazamri, Knor (tak adalah Nor - kakak tak pernah beli pun), che mid, are_lin@yu, Siti Rohaida Yusof, Izan Ishak, shameel Iskandar, ummiross (utk membeli memang tak kan ummi), Qhaifa Nur, ❤Kamsiah❤, lieyalatif (sebelum tercekik baik jgn cuba membeli Lieya hihi...), Mimi Azirah, Acik Erna, Aziela, Zee Suhaini (kakak pun sama Zee), (Lizz) http://haslizalizz.com, nea lopah, NM02 (cepat aje kan), HeNRieTTa JoSe, Kesuma Angsana, Puan Kutu, Tuan Juhaida, Ummi Iman, syuk shusuke, ros_reeza (betullah ros, kakak pun sama), Fiza Rahman, Mia Kassim, Zaitun, Bin Muhammad (betullah BM, masa kakak kecik dulu tak pernah nampak pun), MystoryPic, Rapunzeel Cikilolo, Papa Mifz, wawa syaida, Mas Zull (kalau mampu pun mas rasanya baik beli benda lain), redza, Deqla Manjew, Daddy Ziyyad (betul ini tradisi mereka sebenarnya), aanie, Aine Ainun, Nafira usof, zulaikha megat, ANIM (betul Anim, kalau hamper kuih-kuih raya berbaloi juga), aTieYusof Family, cikguNae (rasa kakak pun begitulah cikgu hihi...) dan akhir sekali Murni Alfathunnisa.

Terima kasih sekali lagi buat semua yg memberikan komen.

TiranaAduka said...

salam bakyu
Lawatan dino seloso,kabare?

Maria Firdz said...

biasa la tu.. taktik org berniaga.. puasa x nmpk ank bulan lagi.. raya dh kuar..

Masya said...

tgk harga pingsan...

amirah said...

kak, amie setuju dengan kata2 akak. sebab rasanya adaptasi dari budaya lain ni. dulu tak ada tradisi bagi hamper2 mcm ni kan. skrng dh jadi satu trend.

Mass said...

wah...cantiknya...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie...

huuuu..harganya kelasss gitu...
kat opis ni diorg dah start deco2 utk raya..
aduhaiiii puasa pun belum lagi..

senyum ajolah den... :P

Myra Jay said...

Fuhhhh!! mahalnya sampai beribu..

sebulan gaji buat mereka2 yg biasa2 je... :) tak sanggup :D

n O e s u h a i m i said...

giler mahal...hamper pun sampai seribu lebih...apa benda la yg byk sgt dalam hamper tu agaknya

anitadiana said...

mahal sangat tu..siapa nak bagi ita..nak..nak...

Mimie Najib said...

2tahun lepas ada juga dapat catalog macam ni kat pejabat..sekadar buat cuci2 mata je la..

Batu Adventure said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

QasehnyaRania said...

mahal juga tp cantik2 la .

*akak, keja kat mana ye. sbb lalu depan HSI..hihi